Robert Koren je bil na pravem mestu v 19. minuti, četrt ure pred koncem pa je dosegel najlepši gol na tekmi. Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren je bil na pravem mestu v 19. minuti, četrt ure pred koncem pa je dosegel najlepši gol na tekmi. Foto: MMC RTV SLO
Andraž Kirm
Andraž Kirm se je izkazal s prvim zadetkom v dresu z državnim grbom. Foto: Reuters
Zlatan Ljubijankič
Zlatan Ljubijankič je potrdil gladko zmago v zadnji akciji na tekmi. Foto: Reuters
Lahka zmaga nad San Marinom
Prvenec Radosavljeviča
Koren načel mrežo San Marina

Slovenija se je s pričakovanimi tremi točkami prebila na tretje mesto v skupini 3. Septembra v Mariboru gostujejo še Poljaki, do konca kvalifikacij pa sledita še gostovanji v Bratislavi in v San Marinu.

Koren načel mrežo gostov
Gostje so se v prve četrt ure zelo dobro upirali, Slovenci si niso priigrali večjih priložnosti. V 19. minuti je Zlatan Ljubijankič ušel po levi strani, v sredini pa je branilec Damiano Vannucci zadel Roberta Korena in žoga se je odbila v mrežo.

Reprezentančni premieri Radosavljeviča in Kirma
Varovanci Matjaža Keka so imeli vseskozi premoč, v 39. minuti pa jo je kronal Aleksander Radosavljevič z glavo po podaji Bojana Jokiča z levi strani. Radosavljevič je dosegel svoj prvi gol za slovensko izbrano vrsto. Le nekaj trenutkov zatem so imeli gostitelji novo priložnost po prostem strelu Valterja Birse, a je bil vratar Aldo Junior Simoncini zbran.

Slovenci so tudi drugi polčas začeli silovito. V 47. minuti je Mišo Brečko sijajno zaposlil Ljubijankiča, ki je s treh metrov streljal mimo vrat. Tik zatem je Radosavljevič zapravil še eno priložnost za še izdatnejše vodstvo. Na 3:0 je povišal Andraž Kirm z glavo v 54. minuti, igralec poljske Wisle je ob polčasu zamenjal Nejca Pečnika. Ob skromnem tekmecu so si priložnosti Slovencev sledile ena za drugo, nevarna sta bila Koren s prostega strela in Birsa, ki se mu je prvi reprezentančni zadetek znova izmuznil.

"Nova" tokrat v vlogi podajalca
V 74. minuti je Koren z roba kazenskega prostora izkoristil podajo rezervista Milivoja Novakoviča. Tudi končnica tekme je pripadla Slovencem, saj so bili gostje zelo utrujeni. Koren je bil celo blizu hat-tricka po lepem slalomu. Za piko na i visoki zmagi je v tretji minuti sodnikovega podaljška poskrbel Ljubijankič z glavo po lepi podaji Novakoviča.

Izjave po tekmi:
Matjaž Kek:
"Menim, da smo uresničili vse tisto, kar smo si zadali, pa čeprav nismo igrali v popolni postavi. Odnos je bil pravi. Res bi lahko unovčili še kakšno priložnost več, nekaj je bilo tudi pomanjkljivosti, toda pomembno je, da smo zmagali. Predstavili smo tudi nekaj mladih nogometašev, ki so pokazali, da so prihodnost slovenskega nogometa."

Andraž Kirm: "Očitno smo imeli dovolj močno voljo, da smo tekmeca premagali, in to povrhu z veliko razliko. San Marinu sicer čestitam za borbeno igro do konca, toda pokazalo se je, da smo pač kakovostnejši tekmec. Veseli tudi to, da smo dosegli veliko golov. V zadnjem obdobju smo namreč malce zatajili pri tem elementu, toda posvetili smo se zaključkom, in očitno se je to obrestovalo."

Robert Koren: "Vsi smo dali svoj maksimum. Na začetku je bilo malce težje, saj so se gosti zaprli. Toda po prvem golu je steklo, dosegli smo veliko golov, in kar je najpomembnejše, vpisali tri točke. Izpolnili smo vse naloge in že čakamo prihodnje obračune."

SKUPINA 3:
SLOVENIJA - SAN MARINO 5:0 (2:0)
6.500; Koren 19., 74., Radosavljevič 39., Kirm 54., Ljubijankič 93.

Slovenija: Handanovič, Brečko, Cesar, Šuler, Jokič, Birsa, Koren, Radosavljevič (74./Bačinovič), Pečnik (46./Kirm), Ljubijankič, Velikonja (72./Novakovič).

San Marino: A. Simoncini, Andreini, Bacciocchi, Della Valle, D. Simoncini (66./Albani), F. Vitaioli (59./M. Vitaioli), Berretti, Bugli, Vannucci, Ciacci, Marani.

Sodnik: Dimitar Mečkarovski (Makedonija)

5. septembra:
POLJSKA - SEVERNA IRSKA

SLOVAŠKA - ČEŠKA

Lestvica:
SLOVAŠKA 6 5 0 1 17:6 15
SEVERNA IRSKA 7 4 1 2 12:6 13
SLOVENIJA 7 3 2 2 10:4 11
POLJSKA 6 3 1 2 18:7 10
ČEŠKA 6 2 2 2 6:4 8
SAN MARINO 8 0 0 8 1:37 0
Lahka zmaga nad San Marinom
Prvenec Radosavljeviča
Koren načel mrežo San Marina