Aitana Bonmati je trenutno najboljša nogometašica na svetu. Foto: EPA
Aitana Bonmati je trenutno najboljša nogometašica na svetu. Foto: EPA

Francoski klub je z osmimi naslovi najuspešnejši v tekmovanju, Barca pa je s tremi zdaj tretja najboljša. V Bilbau se je na finalu zbralo več kot 50.000 gledalcev, blaugrana pa je bila podjetnejša in je narekovala ritem igre.

Alexia Putellas je zlato žogo prejela v letih 2021 in 2022. Foto: EPA
Alexia Putellas je zlato žogo prejela v letih 2021 in 2022. Foto: EPA

Veliko priložnosti sicer ni bilo, branilkam naslova je vmes veselje preprečil okvir vrat, v 63. minuti pa so povedle. Aitana Bonmati, dobitnica zadnje zlate žoge, si je najprej izmenjala dvojno podajo z Mariono Caldentey. Nato je 26-letna Katalonka švignila po levi strani mimo Damaris Egurrole in s slabšo levico streljala. Žoga je zadela Vanesso Gilles in presenetila Christiane Endler.

Pred njo je dve zlati žogi prejela Alexia Putellas. 30-letna Katalonka, ki se je lani vrnila po težki poškodbi kolena, je v igro vstopila v 92. minuti, tri minute zatem pa potrdila zmago. Ona Battle je z lepo podajo na levi strani zaposlila Claudio Pina, ki je našla kapetanko Barce, ta pa jo je pospravila pod prečko.

Barcelona je sezono končala kar s štirimi lovorikami, potem ko je dobila že ligo, pokal in superpokal. Finale Lige prvakinj je bil tudi zadnja tekma za oba trenerja. Sonia Bompastor se bo iz Lyona preselila k Chelseaju, kjer bo zamenjala Emmo Hayes, Barcin strateg Jonatan Giraldez pa bo prevzel Washington Spirit.


Liga prvakinj, finale:
BARCELONA - Lyon 2:0 (0:0)
Bonmati 63., Putellas 95.