Mirnes Šišič je zabil drugi gol za Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Mirnes Šišič je zabil drugi gol za Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek
Matjaž Kek, ki je v Mariboru osvojil naslov prvaka kot igralec in trener, že nestrpno pričakuje tekmo s Slovaki v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO
Samir Handanovič in Ivan Rakitić
Ivan Rakitić je dvakrat matiral Samirja Handanoviča. Foto: Reuters
Marko Šuler
Marko Šuler je zabil prvi gol na tekmi. Foto: MMC RTV SLO
Andraž Kirm
Andraž Kirm je užival v sijajnem vzdušju v Ljudskem vrtu. Foto: Reuters
Mirnes Šišič in Niko Kranjčar
Mirnes Šišič je pokazal dobro pripravljenost, zabil je tudi drugi zadetek. Foto: Reuters
Tonči Žlogar in Niko Kranjčar
Kapetan Tonči Žlogar že nastrpno pričakuje kvalifikacije, kjer se bodo Slovenci v skupini 3 srečali s Poljsko, Slovaško, Severno Irsko, San Marinom in Češko. Foto: Reuters
Mladen Petrić, Ivan Rakitić in Darijo Srna
Mladen Petrić, Ivan Rakitić in Darijo Srna se veselijo izenačenja na 1:1. Foto: Reuters
Slaven Bilić
Slaven Bilić zadovoljen odhaja iz Maribora. Foto: EPA
Hrvaška zmaga v Mariboru

11.100 gledalcev na najlepšem stadionu v Sloveniji je bilo kljub porazu proti Hrvaški z 2:3 zadovoljnih. Marko Šuler in Mirnes Šišič sta poskrbela za vodstvo na začetku obeh polčasov, kar pa na koncu ni zadostovalo. Poraz je še posebej zagrenil Matjaža Keka, ki si je zelo želel uspeha v domačem mestu. Selektor se zaveda, da ga do prve tekme kvalifikacij za SP 2010, ki bo na sporedu 6. septembra v Vroclavu, čaka še veliko dela.


Kek ni bil zadovoljen z obrambo
"Nisem zadovoljen, saj smo poraz zakuhali sami, naredili smo velike napake v ključnih trenutkih proti močni Hrvaški. Imeli smo veliko željo, a žal nismo realizirali svojih priložnosti. Zadnja vrsta je kar nekajkrat "plavala", v sredini pa manjka kreativnosti. Obramba je na zadnjih treh tekmah dokaj dobro delovala, tokrat pa je naredila preveč velike napake. Podajali smo si nazaj in jim v določenih trenutkih prepustili igro, kar so znali izkoristiti," je tekmo ocenil Kek.

Premalo hrabri v prvem delu
"S Hrvati smo šli v povsem odprto bitko, še posebej v drugem delu, ko smo lovili izid. Manjka nam pravi igralec na sredini igrišča. V ambientu, ki ga lahko ponudi le Maribor, sem videl več pozitivnih kot negativnih stvari. Največji problem je, da smo bili v prvem polčasu premalo hrabri. Prišli smo do hitrega vodstva, potem pa "kuhali" sami s svojo neodločnostjo in bojazljivostjo v zadnji vrsti, na koncu pa smo prejeli gol," je še dodal selektor, ki je na 15. tekmi na klopi izbrane vrste doživel še osmi poraz.

Pogreša še tri igralce
Kek je zadovoljen, ker je za njim serija prijateljskih tekem proti močnim ekipam. "Danska, Madžarska, Švedska in Hrvaška so bile pravi test. Odgovore lahko dobimo le proti pravim nasprotnikom. Manjkajo Koren, Stevanovič in Vršič, morda pa še kdo, ki bi nas lahko pripeljal na višji nivo." Nato se je že obrnil proti tekmi proti Poljski: "Mislim, da so Hrvati boljši od Poljakov. Res je, da igramo v gosteh, a to ne spreminja veliko stvari, saj mi ne igramo nikoli bunkerja. "

Komac bi bil zadovoljen s štirimi točkami
Andrej Komac, ki brani barve švedskega Djurgardna, si zelo želi dobrega štarta v kvalifikacije: "Res je lepo igrati v Mariboru pred tako publiko, to smo zares potrebovali. Žal nam je, da nismo uspeli narediti boljšega izida. Dosegli smo dva gola in zadeli prečko, vsaj remi bi morali izvleči. Pri izidu 2:2 smo si želeli novega vodstva, a so nas oni kaznovali. Take napake moramo popraviti. Moramo biti bolj zreli v igri, nasprotniki znajo izkoristi napake. Ni sramota izgubiti proti Hrvaški. Pomembno je, da bomo zbirali točke na kvalifikacijskih tekmah. Na prvih dveh tekmah bi bil zadovoljen le s štirimi točkami."

Za Šulerja igra ni pomembna, štejejo le točke
Marko Šuler je v četrti minuti poskrbel za veliko navdušenje v Ljudskem vrtu. "Mislim, da je bilo več pozitivnih kot negativnih stvari. Nasproti nam je stala zelo močna Hrvaška. Dokazali smo, da se proti njim da igrati, žoga nam je dobro tekla. V drugem poččasu smo bolje igrali, iz rezultatskega stališča pa nam ni uspelo. Dogovorili smo se, da gremo nekaj narediti. Tretjega gola res ne bi smeli prejeti. Ogrodje ekipe je pravo, manjka nam le pravi izid, to je tisto, kar šteje. Vzdušje je bil fantastično, lažje je igrati tu. Vsem ekipam bo tu težko. Nisem zadovoljen s svojo igro, saj smo izgubili. Če daš tri gole ali enega, je popolnoma vseeno, pomemben je dosežek ekipe. Meni je vseeno, s kom igram, tako z Mitjo Mörecem kot z Boštjanom Cesarjem se ujamem," je dejal Šuler.

Branilec belgijskega Genta je res usmerjen na dober izid ekipe: "Igra zame navsezadnje sploh ni pomembna. Štejejo le točke, treba je narediti izid, vrniti se moramo tja, kamor spadamo."

Kirm zaenkrat ostaja v Domžalah
Med tistimi, na katerih bo v kvalifikacijah ležala velika odgovornost, je tudi Andraž Kirm. Kako je on videl tekmo proti Hrvaški? "Njihova ekipa že dlje časa igra skupaj. Vidi se, da so zelo uigrani, z odličnimi posamezniki. V Mariboru smo vsi igralci začutili, da so gledalci z nami. Imeli smo občutek, da igramo na res pomembni tekmi. Veliko stvari smo že popravili, iz tekme v tekmo igramo bolje, ogrodje ekipe za kvalifikacije je znano."

Član Domžal, ki si zelo želi prestopa v tujino, je bil tokrat še posebej pod drobnogledom: "O tem se govori že dlje časa, a zato nisem bil pod velikim pritiskom. Zaenkrat še ostajam v Domžalah."

Šišič: Proti Slovaški moramo nujno zmagati
Mirnes Šišič, ki je marca odločil tekmo proti Madžarski, je v 55. minuti z bele točke poskrbel za drugo vodstvo Slovenije, a ko smo ga srečali po tekmi, ni bil pretirano navdušen: "Meni je žal, da smo dvakrat izpustili vodstvo. Škripalo je v obrambi, do kvalifikacij bo treba marsikaj spremeniti. Prvi dve tekmi bosta najbolj pomembni, Slovake moramo v Mariboru nujno premagati. Morda se v nekaterih trenutkih ne potrudimo dovolj, tokrat smo zares naivno izgubili srečanje. Hrvaška je zelo kvalitetna ekipa, peta na Fifini lestvici. "

Mirnes je vajen igrati pred 50.000 gledalci
"Publika je bila fantastična. Že pred tekmo in tudi po tekmi so nas vzpodbujali, vseh 90 minut so bili z nami. Zame to ni nekaj posebnega, saj v Grčiji igram pred 50.000 gledalci. Za slovenske razmere pa je to velika razlika v primerjavi s prej. Borbenost je že dlje časa prava, a to ne šteje več, pomembne so le točke. Nekaj stvari bo treba še spremeniti v obrambi in na sredini, saj moramo nujno začeti zbirati točke. Od prvega treninga, ko sem se vključil v reprezentanco, sem videl, da imamo potencial. Vsi igramo v dobrih klubih v tujini, čas je, da to pokažemo tudi v teh kvalifikacijah," je še dodal igralec Olympiacaosa, ki se je po porazu proti Anorthosisu z 0:3 znašel v velikih težavah. Liga prvakov je kar naenkrat zelo oddaljena: "Proti Anorthosisu na prvi tekmi nisem igral, zdaj moramo zmagati in se uvrstiti v Ligo prvakov, drugače bo v Pireju "gorelo", težko bo za nas. Jaz tudi po visokem porazu na prvi tekmi še vedno upam v našo končno zmago, nikoli se ne predajam."

Odlično se ujame tudi z Milivojem Novakovičem, ki tokrat res ni imel sreče. "Milivoje je fantastičen igralec, dobro se ujameva. S svojo igro pa nisem povsem zadovoljen. Drugi polčas je bil precej boljši, malce bolj sem se potegnil v sredino," je zaključil Šišič.

Bilić pohvalil Rakitića
Dva meseca po neverjetno tragičnem porazu proti Turčiji v četrtfinalu Eura, ko jih je v 122. minuti šokiral Semih Sentürk, je hrvaški selektor Slaven Bilić potreboval zmago pred začetkom kvalifikacij za SP. "To je bila prava prijateljska tekma. Pričakovali smo težko srečanje, saj so bili Slovenci zelo motivirani. Naša zmaga je povsem zaslužena, saj smo prevladovali na igrišču. Šišič in Novakovič sta zelo kvalitetna, to sem videl že na tekmi proti Danski. Prepričan sem, da lahko igramo precej bolje, to pričakujem predvsem v kvalifikacijah. Gola smo prejeli na začetku obeh polčasov, potem pa smo dokazali, da smo velika ekipa, ki ne pade po prejetem golu. Najboljši igralec tekme je bil Ivan Rakitić. Ne samo zaradi dveh golov, on se odlično giblje po igrišču," je povedal Bilić. Hrvati bodo kvalifikacije za mundial v Južnoafriški republiki začeli 6. septembra v Zagrebu proti Kazahstanu, štiri dni kasneje pa se na Maksimirju obeta prava poslastica proti Angliji, ki ima na "ognjene" zelo grenke spomine.

"Veliki žuti" spremlja nastope Olimpije
"Vzdušje je bilo pravo, v Mariboru je vedno vladalo veliko zanimanje za nogomet. Motila so me samo nenehna zmerjanja navijačev," je vtise na hitro strnil Bilićev pomočnik Robert Prosinečki, ki spremlja tudi dogajanje v drugi slovenski ligi in pričakuje vrnitev Olimpije nazaj med elito.

Rakitić potrdil veliki talent
Ivan Rakitić je zares navdušil v Ljudskem vrtu: "Mi si želimo zmagati na vsaki tekmi. Odigrali smo zelo dobro in naša zmaga je povsem zaslužena. Vsaka zmaga pomaga, tako tudi ta." 20-letni vezist je izjemen talent, tudi pri Schalkeju gradijo na njem.

A. G./M. R.

Hrvaška zmaga v Mariboru