Jerzy Dudek (desno) je bil glavni junak srhljivke v Carigradu. Foto: Reuters
Jerzy Dudek (desno) je bil glavni junak srhljivke v Carigradu. Foto: Reuters
Eden glavnih junakov
Trener Liverpoola Rafael Benitez Foto: epa
Milan se je veselil prehitro.
Paolo Maldini (v sredini) je bil v prvi minuti še kako vesel svojega zadetka, po tekmi pa ni mogel skriti velikega razočaranja. Foto: epa


Poljski vratar je Milanove nogometaše poskušal zmesti s kriljenjem z rokami in opotekanjem z nogami, kar mu je odlično uspevalo, saj kar trije streli Italijanov z bele točke niso končali v mreži, vendar je bil Dudek le "kopija" slovitega Brucea Grobbelaarja iz leta 1984, ko je Liverpool zadnjič slavil naslov evropskega prvaka. Takrat so Angleži v finalu po enajstmetrovkah premagali Romo.

Dudku je namig dal Jamie Carragher, razpoloženje v obeh taborih po dramatičnem razpletu pa najlepše odslikavajo naslednje izjave.

LIVERPOOL

Jerzy Dudek:
"Težko se je bilo vrniti po zaostanku z 0:3, toda uspelo nam je. Zdaj smo v nebesih. Pred enajstmetrovkami je k meni stopil Jamie Carragher in mi dejal: Pomisli na Grobbelaarja in posnemaj njegove gibe. To sem tudi poskušal."

Steven Gerrard: "Vsa čast trenerju Benitezu. Ni nam dopustil, da bi se vdali. Vsak od nas si zasluži čestitke. Zmago posvečam izjemnim navijačem, ki so bili nocoj naš 12. igralec. Ali bom ostal v Liverpoolu, bo znano kmalu, toda kako bi ga lahko zapustil po vseh teh letošnjih čudovitih nočeh?"
Rafael Benitez: "Nimam besed, s katerimi bi izrazil vse, kar čutim ta trenutek. Ob polčasu smo morali nekaj spremeniti. Pred številnimi navijači nismo mogli odigrati novih 45 minut in izgubiti za štiri ali pet golov. Verjeli smo, da se lahko ob našem zadetku še marsikaj zavrti v drugo smer. Kar se tiče nogometnih uspehov, je verjetno to res moja najlepša noč, ker pa imam ženo in dva otroka, ne smem reči, da je to moja najlepša noč v življenju nasploh."

Jamie Carragher: "Težko je verjeti, da je to res. Česa takega v svojem življenju še nisem videl. Ko smo dosegli prvi gol, smo dobili novo upanje."

MILAN

Carlo Ancelotti:
"To je bila res čudna tekma. Igrali smo dobro, toda pokopalo nas je tistih šest norih minut. Nismo si zaslužili poraza in lahko smo ponosni. Izgubili smo častno. Več nismo mogli storiti. Zapravili smo preveč priložnosti. Trije naši najboljši izvajalci enajstmetrovk niso bili uspešni ..."

Paolo Maldini: "Zelo težko je razložiti, kaj je šlo narobe. V svoji karieri sem doživel že nekaj razočaranj, gotovo pa je to eno večjih."

Andrej Ševčenko: "Če bi 10.000-krat ponovili situacijo, kot je bila moja priložnost v zadnji minuti podaljška, bi žoga vselej končala za hrbtom Dudka. Z glavo sem streljal močno in naravnost v njega, žoga pa ga je preprosto zadela v roko. Res ne vem, kako smo lahko izgubili ..."

Clarence Seedorf: "Tekmo si bom moral ogledati še enkrat, da bom videl, ali smo izgubili zaradi naših napak ali pa je bil preobrat le posledica dobre igre Liverpoola."