Guingamp - drugi drugoligaš s pokalno lovoriko v Franciji. Foto: Reuters
Guingamp - drugi drugoligaš s pokalno lovoriko v Franciji. Foto: Reuters
Eduardo (desno) za Guingamp igra od leta 2007. Pred tem je šest sezon igral za švicarski Grasshopper. Foto: Reuters

Guingamp v drugi francoski ligi trenutno zaseda 13. mesto in si še ni zagotovil obstanka, zagotovil pa si je nastop v Evropi, saj bo prihodnjo sezono zaigral v evropski ligi (naslednici Pokala Uefa).

Leroy s 30 metrov v prečko
Rennes
je bil nesporni favorit, v prvi ligi je sedmi, v pokalu pa do finala ni prejel niti enega samega zadetka. Rennes je bil večji del tekme boljši. V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost Jerome Leroy, ki je s 30 metrov z izjemnim volejem zadel prečko.

Bocanegra zadel z glavo
Okvir vrat je Rennesu preprečil vodstvo tudi na začetku drugega polčasa, ko je z 20 metrov udaril Moussa Sow. Rennes je vseeno povedel v 69. minuti, ko je po prostem strelu Bruna Cheyroua z glavo zadel branilec Carlos Bocanegra.

Preobrat v režijo Eduarda
Pravljični preobrat je spisal Eduardo. 28-letni Brazilec je tri minute pozneje zadel po dolgi podaji Felipeja Saada, hkrati pa je izkoristil tudi napako nasprotne obrambe. Eduardo je drugič zadel sedem minut pred koncem, ko je v kazenskem prostoru zadel z desne strani tik ob desni vratnici Nicolasa Doucheza.

Zvunka pred 33 leti slavil kot igralec
"Igralcem sem rekel naj naredijo vse kar lahko. Na začetku drugega polčasa smo imeli res veliko težav, a na koncu nam je uspelo," je bil navdušen trener Victor Zvunka, ki je kot igralec osvojil pokal leta 1976 z Marseillom.

Pred pol stoletja uspelo še Le Havru
Guingamp je šele drugi drugoligaš v zgodovini francoskega pokala, ki je šel vse do konca. Natanko pred 50 leti je tak pohod uspel nogometašem Le Havreja.

Francoski pokal, finale, Pariz
Rennes - GUINGAMP (II) 1:2 (0:0)
75.000; Bocanegra 69.; Eduardo 72., 83.

S. J.