Mikel San Jose je v 14. minuti kaznoval napako ter Stegna in zadel skoraj s sredine igrišča. Foto: Reuters
Mikel San Jose je v 14. minuti kaznoval napako ter Stegna in zadel skoraj s sredine igrišča. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je ob koncu prvega polčasa odlično izvedel prosti strel, vendar se je izkazal vratar Gorka Iraizoz. Foto: Reuters

34-letnemu napadalcu je odmeven dosežek uspel v petnajstih minutah drugega polčasa, ko je Barcelonina obramba delala številne napake. Trenerju Barcelone Luisu Enriqueju se je maščevalo, da je na igrišče poslal močno spremenjeno postavo, saj je bila igra na sredini igrišča povsem neprepoznavna, ko je poskušal svojo zmoto reševati z Iniesto in Rakitićem, pa je bilo že prepozno.

Do bo to črni večer Barcelone, je bilo slutiti že v 14. minuti, ko je hudo napako vratarja Marca-Andreja ter Stegna mojstrsko kaznoval Mikel San Jose in zadel skoraj s sredine igrišča. Lionel Messi je ob koncu prvega polčasa s prostega strela natančno meril, toda Gorka Iraizoz je z izjemno potezo žogi preprečil pot v mrežo. Na začetku drugega polčasa je Pedro zadel prečko, Iraizoz pa je še enkrat ustavil poskus Messija.

Nato se je začel Barcelonin potop v režiji Aduriza. Najprej je zadel z glavo, kmalu kaznoval še eno napako Barcelonine obrambe, končni izid pa postavil v 67. minuti z bele točke, potem ko je v kazenskem prostoru prekršek naredil Dani Alves. Athletic Bilbao ima tako izjemno izhodišče pred povratno tekmo, ki bo v ponedeljek na Camp Nouu.

Španski superpokal, prva tekma:
ATHLETIC BILBAO - BARCELONA
4:0 (1:0)
San Jose 14., Aduriz 53., 62., 68./11-m

Athletic Bilbao: Iraizoz, De Marcos, Balenziaga, Laporte, Etxeita, San Jose, Benat, Eraso (77./Gurpegi), Susaeta (85./Boveda), Aduriz, Sabin Merino (66./Lekue).

Barcelona: Ter Stegen, Alves, Bartra, Vermaelen, Adriano, Mascherano, Sergi Roberto (61./Rakitić), Rafinha (52./Iniesta), Messi, Pedro (72./Sandro), Suarez.
Sodnik: Jose Luis Gonzalez Gonzalez

Povratna tekma bo 17. avgusta.