Olimpija se je prvič uvrstila v skupinski del evropskih tekmovanj. Foto: AP
Olimpija se je prvič uvrstila v skupinski del evropskih tekmovanj. Foto: AP

“Lille ima več kakovosti in izkušenj. Njegovi igralci nastopajo na višji ravni, vendar ostaja grenak priokus, ker smo jim praktično podarili oba gola. Najprej enajstmetrovko in nato stranski avt. To so malenkosti, ki na tej ravni odločajo. Imeli smo določene priložnosti, kjer bi morali hitreje zaključevati. Tega nismo storili, zato res škoda. Dali smo vse od sebe, a menim, da bi se dalo iztržiti več,“ je za klubsko spletno stran povedal kapetan slovenskih prvakov Timi Max Elšnik.

Sorodna novica Olimpija debitirala s porazom, Lille na severu Francije prevelik zalogaj

V lanski sezoni peto, trenutno pa šesto moštvo Ligue 1 je v uvodnem krogu Konferenčne lige na stadionu Pierra-Mauroya, kjer je Olimpijo spremljalo več kot 150 navijačev, v prvem polčasu oblegalo ljubljanska vrata. Zmaji so bili večino uvodnih 45 minut v podrejenem položaju, nekajkrat je dobro posredoval vratar Matevž Vidovšek, domači nogometaši na čelu z glede na Transfermarkt najvrednejšim med njimi (60 milijonov, op. a.) Jonathanom Davidom pa so bili v zaključkih premalo natančni oziroma konkretni.

Malo več "korajže"

Vseeno so še pred odmorom povedli. Augustin Doffo, sicer eden najzaslužnejših za Olimpijine uspehe v tej in minuli sezoni, je nespretno v kazenskem prostoru podrl 20-letnega islandskega krilnega napadalca Hakona Arnarja Haraldssona. Žogo je na belo točko postavil njegov vrstnik David. Kanadski napadalec je žogo poslaL v eno, Vidovška pa v drugo smer. “V zaključkih nismo bili dovolj zbrani. Nismo si ustvarjali priložnosti, kot bi si jih lahko. Gole prejemamo zaradi svojih napak. Nespametna enajstmetrovka, na koncu še avt … Škoda. Imamo še kar nekaj tekem in bomo skušali iztržiti največ,“ je za Val 202 dejal Vidovšek.

Zmaji Konferenčno ligo začeli s porazom v Lillu

Po prevladi Lilla v prvem delu je bilo v drugem razmerje moči na zelenici bolj izenačeno. Zmaji sicer velikokrat niso ogrozili domačih vrat, so pa nekajkrat poskusili, najnevarnejši pa je bil poskus z glavo rezervista Mustafe Nukića, ki je za Val 202 dodal: “Nismo zastonj v Konferenčni ligi. Treba je malo več "korajže", poguma. Po mojem mnenju smo zadnje pol ure pokazali, da lahko igramo na tej ravni, je pa res, da je treba vse to ponavljati kontinuirano in si več upati. Treba je bilo napadati visoko in onemogočati napade, saj so v tem najmočnejši. Mislim, da smo v zadnje pol ure to dobro delali, nam je pa malce zmanjkalo, da bi zadeli.“

“Za nami je prva tekma. Mislim, da smo, ne glede na rezultat, odigrali dobro tekmo. Pokazali smo dobro predstavo. Lille je boljša ekipa, a mislim, da to ni bilo toliko vidno na terenu. Že dosti tekem se nam ponavlja, da prejemamo gole po svojih napakah. Treba s pozitivnimi mislimi naprej. V drugem polčasu smo bolje igrali. Pričakovali smo tako tekmo. Znali so kaznovati naše napake,“ je pristavil obetavni branilec Marcel Ratnik, ki je bil junak sobotne zmage na večnem derbiju z Mariborom.

V Evropi ni lahke tekme

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V izdihljajih srečanja so "mastifi" s severa Francije kaznovali še eno ljubljansko napako. Jorge Silva je žogo iz avta vrgel 'v prazno', kjer ni bilo nobenega soigralca. Prestregel jo je Yusuf Yazici, sam stekel proti Vidovšku, izkoristil darilo in potrdil tri točke. "Lille je v drugem delu malce popustil in prevzeli smo pobudo. Stopili smo na žogo. Videli smo, da se da. Predtem pa so bili Francozi povsod in delovali so bolje. Na žalost nam ni uspelo kronati premoči v drugem polčasu in tik pred koncem je sledila kazen v obliki prejetega gola,” je dejal Elšnik.

V soboto Olimpijo čaka mestni dvoboj z Bravom, naslednji evropski izziv pa bo 5. oktobra, ko v Stožice prihaja bratislavski Slovan. Kapetan slovenskih prvakov je ob tem še povedal: “Objektivno gledano, smo po kakovosti nasprotnikov najtežje dali skozi. Gostovanje pri Lillu bo za vsa moštva predstavljalo najtežji izziv. A v Evropi ni lahke tekme. Točke bomo vsekakor morali zbirati na naslednjih obračunih. Proti Slovanu in Klaksviku zagotovo pričakujem več.”