Kazalo je, da bo na povratnih tekmah 16. marca dolgočasno, toda vsaj Juventus je ohranil upe na napredovanje. Foto: Reuters
Kazalo je, da bo na povratnih tekmah 16. marca dolgočasno, toda vsaj Juventus je ohranil upe na napredovanje. Foto: Reuters
Dani Alves in Alexis Sanchez
Arsenal bo že šesto leto zapored tekmovanje v Ligi prvakov najverjetneje končal v osmini finala. Foto: Reuters

Do 63. minute so bili nemški prvaki premočni, suvereni in z vodstvom 2:0 tako rekoč že v četrtfinalu Lige prvakov. Bayern je v prvem polčasu popolnoma nadzoroval igro in utišal domače navijače, pri katerih je završalo že, če so imeli njihovi nogometaši v posesti žogo več kot 15 sekund. Nemci so narekovali neusmiljen tempo, pletli mrežo okoli vrat Gigija Buffona in imeli žogo v posesti tudi 80 odstotkov časa. Juventusova obramba je kljubovala do 43. minute, ko je zadel Thomas Müller. Ko je Arjen Robben v 55. minuti s svojim značilnim zadetkom povišal na 2:0, je kazalo na rutinirano zmago Bavarcev, toda potek dogodkov se je nepričakovano obrnil.

63. minuta spreobrnila potek v Torinu
Ključni dogodek se je zgodil v 63. minuti, ko je Manuela Neuerja premagal Paulo Dybala. Navijači Juventusa so zavohali kri. "Kdor ne skače, ne verjame" in "Hočemo enajst levov" je grmelo s tribun, in tudi Neuer je priznal, da jih je krik s tribun zmedel. "Morali bi iz te tekme potegniti več. Ves ta kaos na stadionu je kriv, da smo malce izgubili prisebnost," je povedal Neuer.

Allegri zadel z zamenjavami
Trener Massimiliano Allegri se je za strahopetno postavitev v prvem delu odkupil s spremembo taktike in tremi zamenjavami, ki so prinesle preobrat. Hernanes je bil precej bolj čvrst od Claudia Marchisia, Alvaro Morata in Stefano Sturaro pa sta v 76. minuti ustvarila akcijo za izenačenje. Juventus je tako ostal neporažen na svoji zelenici od novembra 2013, niz dolg 16 tekem. Sanje o napredovanju, ki so po uri igre popolnoma zbledele, so pred povratno tekmo v Münchnu znova oživele.

"Zdaj vemo, kaj moramo narediti"
"Graditi moramo na predstavi iz drugega del. Bayern je tehnično izjemen, zaradi česar smo bili v podrejenem položaju v prvem polčasu, čeprav jim nismo dovolili veliko priložnosti. V drugem polčasu so malce padli, mi pa smo bili pogumnejši, in to je tisto, kar potrebujemo. Naš cilj je bil, da pred povratno tekmo ostanemo pri življenju, kar nam je z veliko težavami uspelo. Zdaj igralci vedo, kaj je treba narediti. Vemo, da moramo na povratni temi zmagati. V drugem polčasu smo imeli veliko priložnosti, kar nam mora dati moč in upanje, da se lahko enakovredno spopademo z najboljšimi ekipami v Evropi," je povedal Allegri.

Guardiola zadovoljen, "Juventus ni gostilniška ekipa"
Trener Bayerna Pep Guardiola kljub zapravljeni prednosti vsaj navzven ni bil pretirano razočaran. "Zadovoljen sem s predstavo svojih nogometašev. Igrali smo proti izjemni ekipi, zato ne moreš pričakovati, da boš prevladoval vseh 90 minut. Igrali smo dobro, skušali zmagati, toda to je nogomet. Juventus je bil lani v finalu, je štirikratni zaporedni italijanski prvak, dobil je 13 tekem zapored ... Nismo igrali proti nekakšni gostilniški ekipi. Škoda za izpuščeno prednost, toda še vedno sem zelo zadovoljen. Bo to dovolj za četrtfinale? Ne vem. Pričakujem, da bo Juventus v Münchnu še bolj agresiven. Povratna tekma bo drugačna. Oni bodo poskušali zmagati, mi pa zagotovo ne bomo branili izida. Pričakujem še en spektakel," je povedal Guardiola.

Barca v prvem delu brez strela v okvir vrat
V Londonu se je Arsenal v prvem polčasu dobro uprl Barceloni, ki prvič po novembru 2013 v okvir gola nasprotnika ni sprožila niti enega strela. Katalonci so bili sicer boljši nasprotniki, toda tudi topničarji so imeli svoje priložnosti. Nekajkrat se je izkazal tudi vratar Marc Andre ter Stegen. Podjetnejšo Barcelono je na začetku drugega dela napovedal prodor Neymarja, od katerega je bil na štiri oči uspešnejši vratar Petr Čech. Tekma se je prelomila v 71. minuti, ko je po podaji Luisa Suareza po levi strani zdrvel Neymar in v kazenskem prostoru našel Lionela Messija. Ta je na tla položil Čecha in ga nato rutinirano premagal.

Flaminijevih 47 sekund
Trener Arsenala Arsene Wenger zagotovo obžaluje 82. minuto, ko je v igro poslal Mathieuja Flaminija. Francoz je le 47 sekund pozneje v kazenskem prostoru zrušil Messija, ki je iz enajstmetrovke postavil končni izid. "Prva tekma doma, Wenger mora dati gol, da bi še imel možnost za napredovanje, on pa v igro pošlje Flaminija. To si zasluži," je bila le ena izmed kritik na Twitterju, ki je po Flaminijevi neumnosti dobesedno eksplodiral.

Wenger imel občutek, da lahko zmagajo
"Boljši so do nas, ni sramota izgubiti proti taki ekipi. So evropski prvaki in tu ni naključij. Obžalujem le to, da smo prejeli gol, ko bi lahko prevzeli pobudo. Podobno je bilo lani proti Monaku. Naivni smo in zaradi tega sem jezen. Vedeli smo, da jim moramo preprečiti protinapade, kar nam pri golu ni uspelo. Imeli smo svoje priložnosti, a nismo zadeli. Imel sem občutek, da jih lahko premagamo. Barcelona je zdaj 95-odstotno v četrtfinalu, toda bojevali se bomo," je povedal Wenger.

Trener Barcelone Luis Enrique je bil zadovoljen. "Od samega začetka mi je bila všeč naša igra. Dosegli smo lep gol in dobro smo nadzorovali igro. Arsenal se je branil na svoji polovici z vsem igralci, pa smo jim še vedno povzročali preglavice. V drugem polčasu so nas pritisnili nekoliko višje, toda ustavili smo njihovo tranzicijo. Oni so v tem eno najboljših moštev na svetu, toda moji igralci so se odzvali sijajno. To je bilo odločilnega pomena za našo zasluženo zmago," je povedal Enrique.

Vsi se sprašujejo, ali lahko kdo sploh ustavi Katalonce. Barcelona je od 3. oktobra dobila 27 od 33 tekem. Preostalih šest je remizirala. V tem obodbju je zabila kar 100 golov.