Foto:
Foto:
Edino bolgarsko veselje na letošnjem evropskem prvenstvu: Martin Petrov po uspešnem strelu z bele točke.
Jok Cassana potem, ko je izvedel, da so Švedi in Danci remizirali (2:2).
Italijani sklonjenih glav zapuščajo Euro 2004 na Portugalskem.

Pa tako dobro so prelisičili statistiko! Azzurri namreč na evropskih prvenstvih po zaostanku še niso slavili. Perrotta je s prvim reprezentančnim golom v 48. minuti izenačil in napovedal popolno ofenzivo, premoč pa je Italija kronala šele v sodnikovem podaljšku. Zadel je Cassano, ki je imel prej nekaj lepih priložnosti. Gol pa ni prinesel četrtfinala ...

Moštvi sta tekmo začeli oslabljeni. Italijani brez Vierija in Gattusa (ter seveda Tottija), Bolgari pa brez S. Petrova in Ivanova. Poškodovanega Vierija (v drugem polčasu je le zaigral, a spet razočaral) je v konici napada zamenjal Corradi. Prvi so zapretili Bolgari. M. Petrov je poskušal od daleč, Buffon pa je močan strel brez težav ustavil.

V naslednjem napadu so imeli Italijani (kar presenetljivo malo so napadali) še največjo priložnost prvega polčasa. Atraktiven volej Fioreja je Zdravkov vrhunsko ubranil, odbite žoge pa Del Piero, ki se je precej trudil na levi strani, ni najbolje zadel.

Bolgari domov brez točke, a vsaj z enim zadetkom
Ob koncu polčasa pa šok. Materazzi je v kazenskem prostoru podrl Berbatova, Martin Petrov pa je po dveh poskusih od daleč dobil priložnost, da z enajstih metrov vendarle neovirano premaga Buffona. Vratar Juventusa se je vrgel v nepravo smer in Bolgari so prvič na letošnjem prvenstvu zadeli. To je bila seveda kaj slaba italijanska popotnica za nadaljevanje - doslej na evropskih prvenstvih sploh še niso zmagali, če je nasprotnik povedel.

Popolna italijanska ofenziva je hitro obrodila sadove. Strel Cassana se je od prečke odbil na golovo črto (vse skupaj je spominjalo na Milaničev nepriznani gol pred desetimi leti proti Italiji), akcijo pa je s treh metrov uspešno končal Perrotta, kar je njegov prvi reprezentančni gol.

Seveda je bilo to še premalo za italijansko napredovanje, kar je še naprej obetalo razburljivo tekmo. Pirlo, Cassano, Del Piero in Vieri so imeli lepe priložnosti za "zlati gol", vendar ni in ni šlo. Niti ruski sodnik jim ni bil naklonjen. Ko je Kotev podrl Cassana na robu kazenskega prostora, je le zamahnil z roko. Da so imeli Trapattonijevi varovanci v drugem delu premoč, pove tudi razmerje v strelih, ki se je po izenačenem prvem polčasu na koncu prevesilo v razmerje 24:8.

Pirov gol Cassana
Buffon (eden redkih, ki ga domači mediji ne bodo popljuvali) je v 85. minuti res izjemno ubranil prosti strel Berbatova. Ko je bilo na tekmi Švedska - Danska 2:2, Italijanom ni več pomagal niti petminutni sodnikov podaljšek. Dosegli so le častno zmago, Cassano pa je le nekaj sekund proslavljal zadetek. Nato je izvedel za izid iz Porta in zajokal.

Trapattoni je po tekmi, zelo tipično, spet pokritiziral sodnike. Ne le na tej, tudi na prejšnjih tekmah. A to ni opravičilo in ni dvoma, da bo moral zapustiti selektorsko mesto.

Trap je še dodal: Mislim, da smo si zaslužili napredovanje v četrtfinale. Menim, da smo si zaslužili zmago proti Švedom, a ker je nismo dosegli smo ostali praznih rok."

Guimaraes:                             
ITALIJA        2 - 1       BOLGARIJA 
Perrotta 48.         M. Petrov 45./11-m
Cassano 90.                            
---------------------------------------
 1 Buffon            1 Zdravkov        
 2 Panucci           7 Borimirov       
13 Nesta             8 Petkov          
23 Materazzi ***     9 Berbatov        
19 Zambrotta         5 Zagorčič        
14 Fiore            11 Lazarov         
21 Pirlo            15 Hristov **      
20 Perrotta **      17 M. Petrov       
18 Cassano          18 Pažin **        
 7 Del Piero        21 Jankovič *      
11 Corradi *        22 Stojanov        
---------------------------------------
  * 53./Vieri        * 46./Bojinov    
 ** 68./Oddo        ** 64./Kotev       
*** 83./Di Vaio    *** 79./Dimitrov    
16.000; Sodnik: Valentin Ivanov (RUS)  
DANSKA - ŠVEDSKA 2:2 (1:0)   
Tomasson 28., 66.; Larsson 47./11-m,
Jonson 89.

Lestvica skupine C:
ŠVEDSKA * 3 1 2 0 8:3 5 točke
DANSKA * 3 1 2 0 4:2 5
ITALIJA 3 1 2 0 3:2 5
BOLGARIJA 3 0 0 3 1:9 0
* - v četrtfinalu