Foto:
Foto:
Navijači Grčije so bili v Portu bojno razpoloženi.
Takole je Karagounis poskušal zadeti prek živega zidu.
Pavel Nedved se je na sredini boril z agilnimi grškimi vezisti.
Sodnik Collina je v drugem polčasu pogledal skozi prste grškemu branilcu Dellasu.
Jan Koller se je po zamujeni priložnosti v 80. minuti upravičeno držal za glavo.
Dellas je v 105. minuti poskrbel za veselje vse Grčije.
Kapetan Češke Pavel Nedved je zaskrbljen pogledoval proti mestu, kjer je dobil udarec.
Grški navijač se je pač uštel pri napovedi končnega rezultata.

Otto Rehhagel in njegova četa sta znova šokirala vse ljubitelje nogometa, saj jim je uspelo izločiti še reprezentanco, ki je doslej prikazala največ. Čehi proti Grčiji niso blesteli, vzrok za to pa lahko pripišemo tudi poškodbi Pavla Nedveda v 41. minuti, ko je moral zapustiti igrišče.

Češki selektor ni spreminjal postave s četrtfinalne tekme proti Danski. David Jiranek je zaradi poškodbe ostal na tribunah, vrnil pa se je branilec Rene Bolf. Tudi nemški selektor na klopi Grčije Otto Rehagel ni presenetil in začel s standardno postavo 4-3-3, na sredini pa je Konstantinos Katsouranis dobil priložnost pred Stylianosom Giannakopulosom.

Favorizirani Čehi so napadli že od prve minute. Češki navijači, ki so bili v manjšini, so bili v prvih šestih minutah dvakrat na nogah. Tomaš Rosicky je po podaji Jana Kollerja z glavo v tretji minuti z 20 metrov močno ustrelil, a mu je zadetek preprečila prečka. Tri minute kasneje se je v priložnosti znašel Marek Jankulovski, igralec Udineseja pa je z leve strani streljal naravnost v vratarja Antoniosa Nikopolidisa.

Grki so se otresli pritiska
Grki so se počasi le otresli začetnega pritiska Čehov in prvi strel proti vratom Petra Čecha sprožili v 15. minuti. S prostega strela je poskušal Georgios Karagounis, žoga pa je zadela Pavla Nedveda in izgubila hitrost. Minuto kasneje pa je že bilo vroče pred vrati Nikopolidisa. Lepo je prodrl Rosicky, a je izsilil le kot. V 19. minuti je imel prvo priložnost Koller, ki ga je sicer dobro pokrival Mihalis Kapsis, toda robustni Čeh je z glavo zatresel vratnico.

Čehi so imeli terensko premoč, Grki pa so v svojem slogu "ubijali" igro nasprotnika in s hitrimi podajami poskušali priti do zaključnega strela. Po eni izmed takšnih akcij je Panagiotis Fyssas poslal nevaren predložek, Čech pa je s težavo odbil žogo nazaj v polje. Igralci z Balkanskega polotoka so v prvem polčasu našli recept za ustavitev najboljšega strelca prvenstva Milana Baroša, ki ni našel poti do gola.

Češka ostala brez kapetana
Bolj razpoložljiv je bil Jankulovski, ki je bil tudi sicer med boljšimi posamezniki na turnirju. Podajo z desne strani je najprej zgrešil Pavel Nedved, ki je pri tem nesrečno brcnil v obrambnega igralca Grčije, strel Jankulovskega na prvo vratnico z 12 metrov pa je Nikopolidis ubranil.

Bolj kot neizkoriščeno priložnost Jankulovskega so češki navijači obžalovali poškodbo Nedveda, ki je moral zapustiti igrišče, zamenjal ga je Vladimir Šmicer. Še zadnjo priložnost v prvem polčasu je imel kdo drug kot Jankulovski, vendar mu ni uspelo presenetiti Nikopolidisa z razdalje.

Živčen začetek drugega polčasa
12.000 fanatičnih grških navijačev je v začetku drugega polčasa zaslutilo, da so Čehi brez Nedveda še bolj ranljivi, in še glasneje spodbujalo svoje igralce. Reprezentanci sta začeli živčno. Sodnik Pierluigi Collina je moral pokazati tri rumene kartone, po dva Čehom in enega Grkom. Sodnikova piščalka pa je ostala nema po nepravilnem zadrževanju Traianosa Dellasa, ki je v kazenskem prostoru za dres povlekel Kollerja. Nevarno pred vrati Grčije je bilo v 58. minuti, ko je najprej Šmicer izsilil kot, po podaji iz kota pa je bil z glavo nenatančen Koller.

Varovanci Rehhagla so nadaljevali pogumno. Theodoros Zagorakis in Karagounis sta izkoristila odsotnost Nedveda in Grki so postajali vse nevarnejši. Po prostem strelu Angelosa Basinasa je Zisis Vryzas v 67. minuti z glavo nastreljal le vratarja Čecha, na drugi strani pa je malo za tem Karel Poborsky z lobom poskušal ukaniti Nikopolidisa.

Koller ni končal najlepše akcije na tekmi
Vryzas je znova streljal z glavo v 75. minuti, žoga pa je zletela čez češka vrata. Najlepšo akcijo na tekmi sta v 80. minuti izvedla Rosicky in Koller. Rosicky se je na sredini otresel svojega čuvaja, odigral dvojno podajo s Kollerjem, mu podal povratno žogo, strel Kollerja pa je po tleh za las zgrešil vrata.

Milan Baroš se je prvič na tekmi znašel v priložnosti za gol v 83. minuti, ko je po preigravanju streljal z levico, žoga pa je končala podobno kot pri strelu Kollerja tri minute prej. Grčija je zdržala še zadnje pritiske čeških napadalcev v zadnjih minutah rednega dela in z rutinirano igro zagotovila podaljške.

Tudi v podaljških je bilo pričakovati pritisk Češke, vendar so bili Grki tisti, ki so narekovali ritem v uvodnih minutah. Giannakopoulos, ki je v igro vstopil v 72. minuti, je imel najlepšo priložnost za Grčijo na tekmi. Po podaji z glavo Angleosa Charisteasa je tudi Giannakopoulos poskušal z glavo, a je bil Čech uspešnejši. Igralec Boltona je kar precej poživil igro grške reprezentance, saj se je igra Grčije premaknila na stran Čehov.

S podajo v 102. minuti se je izkazal drugi grški rezervist Vassilios Tsartas, Dellas pa je z glavo le ogrel dlani Čecha. Dellas je bil natančnejši v zadnji minuti prvega podaljška. Po kotu je bil igralec Rome najvišji in z neposredne bližine matiral vratarja Češke.

Slavje grških navijačev in igralcev se je lahko začelo. V finalu se bo Grčija tako pomerila s Portugalsko, ki jo je že premagala z 2:1 na tekmi ob odprtju prvenstva. Nekaj je jasno: prvič v zgodovini se bo naslova evropskega prvaka veselil tuj selektor, saj sta v igri le še Felipe Scolari in Otto Rehagel.

Izjave po tekmi:
Otto Rehhagel, selektor Grčije:
"Pravljica se nadaljuje. Kar so storili moji igralci, je pravi čudež! Čehi so bili tehnično boljši, toda volja in strast sta bili na naši strani. V finalu so favoriti Portugalci, a mi ne moremo ničesar izgubiti."

Traianos Dellas, grški strelec:
"Danes smo naredili nekaj neponovljivega. Dokazali smo, da si zaslužimo finale. Na koncu nam je Bog podaril zmago!"

Karel Brückner, selektor Češke:
"Po tekmi sem fantom v slačilnici povedal, da sem ponosen na vse igralce, Pavel Nedved pa je še dodal, da je to najboljše moštvo na mednarodni ravni, za katerega je kdaj igral."

GRČIJA          1 - 0             Češka
Dellas 105.                            
---------------------------------------
 1 Nikopolidis       1 Cech            
 2 Seitaridis        2 Grygera         
19 Kapsis           21 Ujfaluši        
 5 Dellas            5 Bolf            
14 Fyssas            6 Jankulovski     
 6 Basinas *         8 Poborsky        
21 Katsouranis       4 Galašek         
 7 Zagorakis        10 Rosicky         
15 Vryzas **        11 Nedved *        
 9 Charisteas       15 Baroš           
20 Karagounis        9 Koller          
---------------------------------------
* 72./Giannakopoulos * 40./ Šmicer     
** 91./Tsartas                         
42.450; Sodnik: P. COLLINA (ITA)