Foto:
Foto:
Angelos Charisteas je dosegel zgodovinski gol.
Angelos Charisteas je Grkom takole zagotovil naslov.
Selektor Luis Felipe Scolari se je lahko le prijel za glavo.
Portugalec Maniche (desno) pod budnim očesom grškega kapetana Zagorakisa.
Ottu Rehhaglu je uspela neverjetna zgodba.
Mladi portugalski zvezdnik Ronaldo je po koncu tekme obležal na igrišču.

Varovance Otta Rehhagla je na evropski nogometni Olimp popeljal Angelos Charisteas, ki je v 57. minuti s sploh edinim strelom na gol (!) z glavo zatresel mrežo. To je največja senzacija dosedanjih prvenstev, saj so Grki pred začetkom veljali za "avtsajderje", ki na velikih turnirjih še niso dosegli zmage. Favorizirani Portugalci pa so po uvodni tekmi še drugič klonili. Očitno lekcije niso absolvirali, saj so jih nasprotniki tudi v finalu popolnoma zaustavili. Slavje Grkov je bilo nepopisno. Več tukaj.

Taktični dvoboj brez pravih priložnosti
Tekma se je pričakovano začela z napadalno igro Portugalcev in s fanatičnim branjenjem Grkov, ki so se "zbili" na svojo igralno polovico. Po desetih minutah so Grki vzpostavili ravnotežje in v 16. minuti izpeljali nevaren napad, v katerem je domači vratar Ricardo le za las izbil žogo pred napadalcem Angelosom Charisteasom. Za Portugalce je pred tem nevarno poskusil branilec Miguel.

V sredini polčasa so domači znova pritisnili. Po kotu se je žoga odbila do Manicheja, slednji pa je z roba kazenskega prostora streljal mimo vrat. Kljub veliki terenski premoči (60:40) rešitve za disciplinirano grško obrambo ni bilo. Okoli 50.000 domačih navijačev je zaman čakalo na zadetek, in nič ni kazalo, da bi do njega kmalu prišlo, saj so varovanci Rehhagla do konca polčasa popolnoma omrtvili Portugalce. Še nekaj statistike ob odmoru - razmerje v posesti žoge (57:43), streli na gol (2:0) - vse v korist domačih.

Charisteas po strelu s kota zapečatil usodo domačih
Čeprav si njegovi igralci v prvem polčasu niso priigrali resnih priložnosti, je domači selektor Luis Felipe Scolari tudi po odmoru vztrajal z isto postavo. Tej tudi v nadaljevanju ni uspelo matirati Grkov, ki so v 57. minuti prišli do vodilnega zadetka: Angelos Basinas je izvajal kot, našel v kazenskem prostoru Charisteasa, ki je ob vkopani portugalski obrambi na čelu z vratarjem Ricardom z glavo zabil žogo v gol. Neverjetno! Tako kot proti Čehom je bil usoden strel s kota.

Scolari se je nemudoma odzval in v igro poslal Ruija Costo, na klop pa se je preselil Costinha. Portugalci so vse sile vrgli v napad, nasprotniki pa so se še bolj krčevito branili. V 74. minuti je Scolari v ogenj poslal še zadnjega aduta: namesto nevidnega Pedra Paulete je v igro vstopil Nuno Gomes, rešitelj proti Španiji. Kmalu zatem je imel izjemno priložnost Christiano Ronaldo, a je v kazenskem prostoru streljal krepko čez vrata.

Čas je neusmiljeno tekel, evropska krona pa vse bolj odmikala favoriziranim gostiteljem, ki niso znali streti trdega oreha. Za "popestritev" napetega ozračja je nato poskrbel navijač, ki je vdrl na igrišče, kar pa ni zmedlo Grkov. V 89. minuti je še zadnjič neuspešno poskusil Luis Figo, v petminutnem podaljšku pa priložnosti ni bilo.

Prvenstvo presenečenj se je končalo s senzacijo
12. evropsko prvenstvo se je končalo tako, kot se je začelo: z veliko senzacijo. 65-letni Rehhagel je skupaj s svojimi varovanci spisal neverjetno zgodbo, ki ji je le redko kateri dosežek enak. Nemec se je zapisal v zgodovino še z nečim: postal je prvi selektor, ki je s tujo reprezentanco osvojil evropski naslov. Samo predstavljamo si lahko, kakšna "norišnica" je po zadnjem žvižgu sodnika Markusa Merka zavladala po Grčiji, pa tudi drugje po svetu.

Na drugi strani so Portugalci upravičeno razočarani. Kar težko je verjeti, da karizmatični Scolari, ki je z Brazilijo osvojil svetovno prvenstvo, še drugič ni našel orožja za disciplinirano grško obrambo. Bržkone bo prebedel še veliko noči in razmišljal o tem, kako je izpustil veliko priložnost. "Zlati" fantje Figo, Rui Costa in Fernando Couto bodo končali kariere brez osvojene reprezentančne lovorike v članski konkurenci.

Na prvenstvu so prvič doslej pogorele t. i. "velike" reprezentance. Anglija, Francija, Nemčija, Italija in Španija so se poslovile že pred polfinalom. Naključje ali resnično izjemna izenačenost velikih in bolj motiviranih malih, ki se bo nadaljevala tudi na prihodnjih prvenstvih?

Rehhagel: "Lahko bi zmagali še višje."
"Grki so danes pisali nogometno zgodovino. To je senzacija. Igrali smo zelo dobro. Izkoristili smo svoje priložnosti proti nasprotniku, ki je bil tehnično močnejši od nas. A naša zmaga bi bila lahko še višja," je dejal "kralj" Otto.

"Vse Portugalce prosimo odpuščanja, ker nismo mogli doseči zadetka, ki smo si ga tako želeli. Težko je izgubiti na tak način. Zmagali so z obrambo, ker so znali igrati na tak način," pa razočaranja ni mogel skriti domači strateg Scolari.

Angelos Charisteas: "Ko sem zadel, sem vedel, da bomo prvaki. Celotna reprezentanca je igrala dobro, ne samo na tej tekmi, ampak na vseh tekmah prvenstva."

PORTUGALSKA    0 - 1           GRČIJA
                     Charisteas 57.    
---------------------------------------
 1 Ricardo           1 Nikopolidis     
13 Miguel *          2 Seitaridis      
16 Carvalho         19 Kapsis          
 4 Andrade           5 Dellas          
14 Nuno Valente     14 Fyssas          
 6 Costinha **       8 Giannakopoulos *
18 Maniche           7 Zagorakis       
20 Deco              6 Basinas         
 7 Figo             21 Katsouranis     
17 Ronaldo          15 Vryzas **       
 9 Pauleta           9 Charisteas      
---------------------------------------
* 43./2 Ferreira     * 75./3 Venetidis 
** 60./10 Rui Costa  ** 80./22 Papadopoulos 
*** 73./21 Nuno Gomes                  
65.000; Sodnik: Markus MERK (Nemčija)