Foto:
Foto:
Atene ...
Ciper ...
Melbourne ...

Stavek, ki ga je izrekel komentator nacionalne televizije, je držal kot pribit. Seveda so prednjačile Atene, kjer so bile ulice vse do jutra preplavljene s stotisoči oblečenimi v modro in belo. Po poročanju policije incidentov ni bilo.

Zmagala je grška duša z majhno pomočjo nemške metode. Če upaš, se sanje lahko uresničijo," je bila navdušena grška navijačica, ki se je odpravljala na proslavljanje na glavni atenski trg, kjer je dobesedno gorelo. Petarde, rakete, bakle in vsa druga pirotehnika je razsvetljevala nebo nad Atenami.

Ob glasnem petju državne himne so mnogim po obrazu stekle tudi solze sreče. Slavje je bilo največje po letu 1987, ko je grška košarkarska reprezentanca prav tako osvojila naslov evropskih prvakov.

"Grki znamo sanjati. Nocoj bomo proslavljali. Grčija bo gorela. Nihče ne bo šel v ponedeljek na delo," je v transu govoril neki grški navijač in se zatem zlil v nepregledno množico.

Grška zastava, ki je bila še do pred kratkim vidna le pred vladno palačo in drugimi državnimi ustanovami, je v teh dneh postala najbolj vroče prodajno blago. Grki so samo v zadnjem tednu za omenjeni nacionalni simbol in drese svoje reprezentance odšteli 690 milijonov evrov.

Bučno je bilo tudi drugod po svetu, kjer živijo Grki. Od New Yorka, Londona, Berlina pa vse do Melbourna je vso noč rajalo sedem milijonov razseljenih Grkov.

Povsem drugače je bilo seveda na Portugalskem, ki se je zavila v žalost. Po uspehu v polfinalu so bili vsi prepričani o naslovu evropskega prvaka, a se je obrnilo drugače. Nedelja, 4. julija, je bil pač dan Grkov.