Foto:
Foto:
Bolgarski branilec Stojanov (desno na sliki) je imel malo dela z Sandom (levo na sliki).
Martin Petrov (desno na sliki) je v 42. minuti zapravil priložnost srečanja za Bolgare.

Odločilni zadetek je padel v 44. minuti, ko je po lepi akciji Gravesena in Jörgensena zadel Tomasson. S tem zadetkom so Danci končali strelski post, saj pred tem na EP-ju niso zadeli na kar štirih srečanjih zapored. V zadnji minuti je zmago Dancev potrdil Grönkjär.

Obe moštvi sta tekmo začeli zelo previdno, saj sta se zavedali, da bi se ob morebitnem porazu že poslovili od četrtfinala. Prvo pravo priložnost so si priigrali Danci, a je strel Rommedahla Zdravkov ubranil. Le nekaj minut kasneje se je prav omenjeni danski bočni igralec poškodoval in v igro je vstopil Grönkjär.

V 32. minuti pa prva prava akcija na srečanju. Po podaji Grönkjaerja z desne strani je napadalec Schalkeja Sand z glavo streljal mimo vrat. Kmalu je sledila nova akcija rdečih. Po napaki ožje bolgarske obrambe se je sam pred sicer izvrstnim vratarjem Zdravkovom znašel Tomasson, a je po preigravanju strel s strani zadel le zunanji del mreže bolgarskega vratarja.

Na drugi strani pa so v obdobju dveh minut lepi priložnosti zapravili tudi Bolgari. V 41. minuti je danskemu vratarju Sörensenu žoga ušla iz rok, a Hristov z desetih metrov ni bil natančen. Še lepšo možnost za prvi zadetek Bolgarov na EP-ju pa je zapravil M. Petrov, ki je preigral tri danske obrambne igralce, a je njegov ne preveč močan strel Sörensen zaustavil.

Sledila je kazen v 44. minuti. Po lepem sodelovanju Gravesena in Jörgensena je svoj prvi zadetek na prvenstvu dosegel član Milana Tomasson.

Drugi polčas se je začel podobno kot prvi del. Prvo priložnost so si priigrali nogometaši v zeleno-belih dresih, a je Jankovičev strel z dvajsetih metrov zgrešil cilj. V nadaljevanju srečanja so se Danci osredotočili predvsem na obrambne naloge, Bolgari pa so poiskušali s samostojnimi akcijami presenetiti vratarja Sörensena. Najbolj dejaven je Berbatov, a njegove jalove poizkuse je danska obramba zlahka zaustavila.

V 83. minuti pa dvomljiva sodniška odločitev. Nedosojen prekršek na robu kazenskega prostora je razjezil S. Petrova in zaradi protesta slednjega pri glavnem sodniku Baptisti je kapetan bolgarske reprezentance dobil drugi rumeni in s tem rdeči karton.

Do konca srečanja so Danci ohranili mirne živce in v sodnikovem podaljšku je Grönkjär, ki se je danski reprezentanci pridružil šele v ponedeljek, postavil izid srečanja. Bolgarija se je s porazom poslovila od boja za četrtfinale, Danska pa je na EP-ju zadela prvič po letu 1996.

Po srečanju je danski selektor Olsen dejal: "Grönkjär po smrti v družini ni bil pripravljen, da bi odigral celo tekmo, vendar je moral po poškodbi Rommedahla v igro že v 23. minuti. Njegova igra je pokazala, da je izvrsten igralec, ki ima tudi karakter." O tekmecih pa je danski selektor povedal: " Pred tekmo sem mislil, da bodo od začetka napadli, vendar so bili k naši sreči v 1. polčasu precej manj aktivni kot na srečanju s Švedi." Trener Bolgarije Markov pa je bil po srečanju bolj razočaran nad obnašanjem svojih igralcev, kot pa nad samim izidom.

BOLGARIJA        0 - 2           DANSKA
                    Tomasson 44.       
                    Grönkjär 90.       
---------------------------------------
 1 Zdravkov          1 Sorensen        
 2 Ivanov **         6 Helveg          
 3 Kirilov           4 Laursen         
22 Stojanov          3 Henriksen       
 4 I. Petkov *       5 N. Jensen       
13 Peev              7 Gravesen        
19 S. Petrov 83.    17 D. Jensen       
15 Hristov           9 Tomasson        
17 M. Petrov        10 Jörgensen **    
21 Jankovič ***     11 Sand            
 9 Berbatov         19 Rommedahl *     
---------------------------------------
* 40./5 Zagorčič    * 23./8 Grönkjär   
** 51./11 Lazarov   ** 72./14 C. Jensen
*** 81./M. Petkov                      
Sodnik: Lucillo Batista (Portugalska)