Foto:
Foto:
Angelos Charisteas (levo) na treningu.
Milan Baroš je najboljši strelec prvenstva.
Češki selektor Karel Brückner

Obe moštvi sta dokazali, da je nogomet igra, v kateri brez kolektivnega duha ni mogoče storiti ničesar. Čehi blestijo predvsem z izjemno učinkovitostjo v napadu, Grki pa s potrpežljivo igro na sredini igrišča in granitno obrambo.

Čech: Pomembno bo zadeti prvi
V začetnih enajstericah bo v primerjavi s četrtfinalom nekaj sprememb. Poškodovanega Martina Jiraneka, ki sicer še ni povsem odpisan, bo pri Čehih zamenjal Zdenek Grygera, v napad Grkov pa se po kazni vrača Zisis Vryzas. Na sredini bo znova zaigral zdravi Stelios Giannakopoulos. Na šestih dosedanjih medsebojnih srečanjih so petkrat zmagali švejki, pred dvema letoma pa so v Grčiji igrali 0:0. Bodo prvič poraženi?

"Mislim, da presenečenj ne bo. Moji igralci in nasprotniki se poznajo zelo dobro in bodo pripravljeni na naloge, ki jih čakajo," pravi češki selektor Karel Brückner. Marek Jankulovski meni, da bodo morali s soigralci izkoristiti priložnosti, ki se jim bodo ponudile, saj imajo Grki zelo dobro obrambo. "Pomembno bo zadeti prvi, tako kot proti Danski, ko smo imeli po golu Kollerja veliko prostora," pa ocenjuje vratar Petr Čech.

Grki nimajo kaj izgubiti
Grki se zavedajo, da tako kot proti Franciji nimajo kaj izgubiti. "To je velika priložnost za nas; za igralce in za grški nogomet. Čehi so odlično moštvo, vendar niso nepremagljivi. S pravo strategijo jih lahko presenetimo," pravi napadalec Angelos Charisteas.

"Brez dvoma so absolutni favoriti. Mi bomo šli v tekmo srečni, sproščeni in veseli, da smo na igrišču. Poskušali bomo izkoristiti naše priložnosti," napoveduje grški selektor Otto Rehhagel. "Karkoli se bo zgodilo, v Grčijo se bomo vrnili kot zmagovalci. Seveda pa upam, da so se moji fantje spočili in da bodo igrali tako kot na prejšnjih tekmah - strastno in odločno," dodaja "kralj Otto".

Grške nogometaše bo na tekmi spodbujalo vsaj deset tisoč navijačev. Na Pirenejskem polotoku se že nahaja približno pet tisoč grških navijačev, danes pa se jim bo iz domovine pridružilo še novih pet tisoč.

DOBRO JE VEDETI
- Marek Jankulovski, Tomaš Ujfaluši, Pavel Nedved, Georgios Karagounis in Theodoros Zagorakis ne bodo igrali v morebitnem finalu, če prejmejo karton. Nedved je lani zaradi kazni izpustil finale Lige prvakov (Juventus - Milan).
- Če bo Milan Baroš dosegel gol, bo zadel že na peti zaporedni tekmi EP-ja, s čimer bo izenačil rekord Francoza Michela Platinija iz leta 1984.
- Češka je zmagala na zadnjih devetih tekmah (brez prijateljskih) in vselej zadela vsaj dvakrat.
- Karel Poborsky je na EP-jih že šestkrat podal za gol, kar ni uspelo nikomur drugemu.
- Grčija je na tem Euru že igrala proti trem nekdanjim prvakom (Španija, Rusija, Francija), zdaj bo proti četrtemu.
- Grki lahko postanejo druga ekipa, ki bi se uvrstila v finale, potem ko je ni bilo na prejšnjem EP-ju. To je leta 1996 uspelo prav Čehom.

Danes ob 20.45 (Porto - Dragao):     
GRČIJA                            ČEŠKA
                                       
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Nikopolidis       1 Cech            
 2 Seitaridis        2 Grygera         
19 Kapsis           21 Ujfaluši        
 5 Dellas            5 Bolf            
14 Fyssas            6 Jankulovski     
 8 Giannakopoulos    8 Poborsky        
20 Karagounis        4 Galašek         
 6 Basinas          10 Rosicky         
 7 Zagorakis        11 Nedved          
15 Vryzas           15 Baroš           
 9 Charisteas        9 Koller          
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Pierluigi COLLINA (ITA)