Foto:
Foto:
Latvijec Maris Verpakovskis je nemški obrambi povzročal ogromno težav.
Fredi Bobic je takole zamudil podajo Kevina Kuranyija.
Obraz Rudija Völlerja pove vse ...
Kam sta šli dve točki ... Razočaran pogled Michaela Ballacka.

Nemci tako na največjih tekmovanjih ostajajo brez zmage nad evropsko reprezentanco po letu 1996, ko so v finalu evropskega prvenstva v Angliji z 2:1 premagali Češko. Tekma je potekala po pričakovanjih: trikratni svetovni prvaki so imeli pobudo, Latvijci pa so svoje priložnosti iskali prek protinapadov.



Prvi polčas je pripadel Nemcem, saj so imeli žogo kar 62 odstotkov igralnega časa v svoji posesti. Kljub temu pa so si največjo priložnost priigrali nogometaši iz Baltika. Najboljši Latvijec Maris Verpakovskis je v 41. minuti na sredini igrišča ukradel žogo, izjemno preigral štiri Nemce in v hitrem šprintu zdrvel proti Kahnu. Ob strelu mu je nekoliko zmanjkalo moči, tako je njegov "polrojak" žogo le ukrotil.

V nadaljevanju je Rudi Völler, ki bo po besedah predsednika nemške zveze Gerharda Mayer-Vorfelderja na selektorskem stolčku ostal vsaj do svetovnega prvenstva 2006 v Nemčiji, v igro poslal mladega Bastiana Schweinsteigerja, ki je svoje vrste poživil že na prvi tekmi proti Nizozemski.

Verpakovskis je v 54. minuti spet izpeljal enega od hitrih protinapadov. V kazenskem prostoru je po srečanju z obrambnim igralcem hitro padel, angleški sodnik Mike Riley je le odmahnil. Nemci bi lahko povedli dve minuti kasneje, ko sta zgrešila tako Philipp Lahm kot Frings.

Nemci so vse bolj grozili: Ballack je tako v 64. minuti Kolinka nevarno ogrozil s prostega strela. Dve minuti kasneje je Kevin Kuranyi poslal nevaren predložek, a je bil Fredi Bobic le za las prekratek. Toda varovancem Rudija Völlerja ni uspelo več sestaviti nevarnejše akcije vse do sodnikovega podaljška, ko je z glavo zgrešil Miroslav Klose. Tako so Latvijci v drugem nastopu na evropskih prvenstvih osvojili prvo točko. Povsem zasluženo. Nemci bodo morali za četrtfinale prikazati več predvsem v napadu.

"Res smo se trudili, imeli smo nekaj priložnosti, najlepšo ob koncu tekme po strelu Kloseja. A bilo je premalo. Igralcem ne morem očitati prav ničesar. Toda brez golov se tekme preprosto ne da dobiti," je bil po tekmi razočaran nemški selektor.

LATVIJA        0 - 0        NEMČIJA
---------------------------------------
 1 Kolinko           1 Kahn            
 7 Isakovs           3 Friedrich       
 2 Stepanovs         4 Wörns           
 4 Zemlinskis        5 Baumann         
 6 Blagonadeždins   21 Lahm            
 8 Bleidelis         8 Hamann          
17 Lobanovs **      19 Schneider *     
 3 Astafjevs        13 Ballack         
10 Rubins           22 Frings          
11 Prohorenkovs *   10 Kuranyi ***     
 9 Verpakovskis      9 Bobic **        
---------------------------------------
* 68./17 Pahars     * 46./7 Schweinsteiger 
** 70./5 Laizans    ** 68./9 Klose     
*** 90./16 Zirnis   *** 78./14 Brdaric 
                                       
Sodnik: Mike Riley (Anglija)