Foto:
Foto:
Nemški branilci so imeli veliko dela z robustnim Vratislavom Lokvencem.
Češki navijači so pred tekmo izobesili transparent, s katerim so pozivali nemškega selektorja Rudija Völlerja, naj gre domov.
Po strelu Michaela Ballacka v 21. minuti so se Nemci že videli v četrtfinalu.

Češki selektor Karel Brückner je v prvi postavi v primerjavi s tekmo proti Nizozemski zamenjal devet igralcev, začela sta le Tomaš Galašek ter Rene Bolf. V postavi Nemčije je od prve minute igral Bastien Schweinsteiger, ki je doslej dvakrat vstopil kot rezervist.

Pričakovanega nemškega napada od prve minute ni bilo, saj so češki "rezervisti" hitro umirili nasprotnika in si priigrali prvo priložnost na tekmi. Po prostem strelu z leve strani se je Vratislav Lokvenc znašel v ugodnem položaju za strel, a je zgrešil celo žogo. Nemčija je prvič zapretila v 7. minuti, ko je Rene Bolf posredoval po nevarnem predložku.

Dva "evrogola" v prvem polčasu
Rudi Völler je pred tekmo napovedal, da bo moral biti Michael Ballack nevarnejši za nasprotnikova vrata. Igralec Bayerna je v 20. minuti močno streljal, a je češki branilec podstavil nogo, žoga pa se je odbila čez gol. Že minuto kasneje pa je Ballack z levico izven kazenskega prostora sprožil pravo bombo v zgornji desni vratarjev kot. Nemci so bili v naletu. Bernd Schneider je neuspešno poskusil s strelom z razdalje, Kevin Kuranyji pa je bil nenatančen z glavo.

Veselje nemških navijačev ni trajalo dolgo. Češki joker Marek Heinz, ki je že zadel na tekmi z Latvijo, je izvrstno izvajal prosti strel z leve strani. Oliver Kahn se je vrgel za žogo, toda strel je bil premočan. Po zadetku Heinza se je igra umirila. Nemci so imeli več žoge v svojih nogah, vrata nasprotnika pa so še enkrat ogrozili Čehi. Lokvenc je z razdalje streljal naravnost v naročje Kahna.

Čehi kaznovali neučinkovitost Elfa
Pritisk Nemčije se je v drugem delu stopnjeval, prvi pa so ponovno zapretili Čehi. V priložnosti je bil Lokvenc, a je bil Kahn na mestu. V 52. minuti je Schneider poskušal z leve strani, Jaromir Blažek pa je strel odbil v kot. Sledile so minute Ballacka. V 63. minuti je močno streljal po tleh in zgrešil gol za slab meter, v 66. minuti pa s podobne pozicije zadel vratnico, Schneider pa odbite žoge ni znal potisniti za hrbet Blažka.

Češki selektor je z menjavami poskušal vzpostaviti ravnovesje na igrišču, a tudi Milan Baroš in Karel Poborsky nista mogla zaustaviti naleta Nemcev. Za trikratne evropske prvake bi lahko zadela še Christian Wörns in Schneider, nato pa je sledila kazen. Po hitrem protinapadu je Baroš streljal, Kahn je ubranil, a se je žoga odbila nazaj do češkega napadalca, ki je zadel v prazno mrežo. Elf je v zadnjih minutah poskušal na silo spremeniti izid, češka obramba pa je zdržala vse pritiske.

"Glavna težava je bila ta, da nismo zadeli. V zadnjih letih smo odigrali tudi že slabše tekme kot je bila ta. Čeprav so Čehi igrali z rezervno postavo, nismo bili dovolj dobri. Sedaj se moramo posvetiti prihodnosti. Na svetovnem prvenstvu leta 2006 moramo biti boljši," je po tekmi povedal najboljši igralec v dresu Nemčije, Ballack.

Razočaran je bil tudi selektor Völler: "Razočaranje je veliko. Dve leti nazaj smo praznovali, sedaj pa odhajamo domov. Na prvenstvu smo videli, da lahko vsak premaga vsakogar. Z mesta selektorja ne nameravam odstopiti. Reprezentanco bi rad vodil še na svetovnem prvenstvu v Nemčiji".

NEMČIJA          1 - 2        ČEŠKA
Ballack 21.          Heinz 30.         
                     Baroš 77.         
---------------------------------------
 1 Kahn              16 Blažek         
 3 Friedrich          3 Mares          
 4 Wörns             22 Rozehnal       
 5 Nowotny            5 Bolf           
21 Lahm              13 Jiranek        
 8 Hamann **         20 Plašil ***     
19 Schneider         19 Tyce           
 7 Schweinsteiger *** 4 Galasek *      
13 Ballack           14 Vachousek      
22 Frings *          18 Heinz          
10 Kuranyi           12 Lokvenc **     
---------------------------------------
* 46./20 Podolski    * 46./17 Hübschman
** 79./11 Klose      ** 59./15 Baroš   
*** 86./16 Jeremies  *** 69./8 Poborsky
46.849; Sodnik: Terje Hauge (Norveška)    
Lestvica:                             
ČEŠKA *          3  3 0 0  7:4  9 točk
NIZOZEMSKA *     3  1 1 1  6:4  4     
NEMČIJA          3  0 2 1  2:3  2     
LATVIJA          3  0 1 2  1:5  1     
           * - v četrtfinalu