Foto:
Foto:
Thierry Henry je imel pri Arsenalu odlično sezono in je dobil tudi nagrado zlati čevelj za najboljšega evropskega strelca.
Bosta Trapattoni in Totti Italijo pripeljala daleč?
David Beckham je imel letos veliko zasebnih težav. Jih je že rešil in se bo na EP-ju proslavil?
Pavel Nedved je v dresu Juventusa in češke reprezentance že mnogokrat dokazal svoje mojstrstvo.

Le dobra dva tedna po finalu Lige prvakov se bo 12. junija na Portugalskem začelo zares. Najboljši igralci so po dolgi klubski sezoni misli že preusmerili proti zahodu Evrope, selektorji sestavljajo spiske in razmišljajo o taktiki, navijači zbirajo sličice nogometašev in dopolnjujejo albume (vsaj tisti mlajši) oziroma ob pivu razglabljajo, kdo bo 4. julija igral v finalu.

Tokratno prvenstvo si - v nasprotju z zadnjima dvema velikima nogometnima spektakloma - v živo ne bo ogledalo veliko Slovencev, vseeno pa ne gre dvomiti o dobrem navijaškem vzdušju pred domačimi televizorji oziroma v priljubljenih lokalih.

Bo Francija prva, ki bo ubranila naslov?
Največ možnosti za naslov stavnice pripisujejo Francozom in Italijanom, torej finalistom prejšnjega evropskega prvenstva. Branilci naslova, Francozi, bodo poskušali popraviti klavrn vtis s svetovnega prvenstva, na katerem so se brez doseženega zadetka poslovili že po prvem delu tekmovanja, njihov velemojster Zinedine Zidane pa bo reševal tudi slabo klubsko sezono. Ob Vieiri, Thuramu, Piresu, Henryju in Trezeguetu, ključnih igralcih najboljših klubov, so možnosti za nov uspeh res velike. Le statistika tricolorom ne gre na roko - doslej še nobena reprezentanca ni ubranila evropskega naslova.

Italijani po dooolgih letih brez Maldinija
Italijane še boli nesrečen rotterdamski poraz, ko so v finalu proti Franciji vodili in bili na pragu svojega drugega naslova. V obrambi Azzurrov ni več legendarnega Paola Maldinija, vendar se kljub temu ni treba bati, da ključavnica ne bi dolgo zdržala. Ob njihovi tradicionalno preračunljivi igri lahko od Italije pričakujemo neprepričljive igre v skupini C, ki pa bodo spet ravno dovolj za uvrstitev v četrtfinale. Od tam naprej pa je tako in tako vse mogoče.

Kot je tudi mogoče, da bo prvič po 20 letih država gostiteljica prvenstva na koncu zmagovito dvignila pokal. Portugalska je pod poveljstvom Luisa Figa pred štirimi leti pokazala odlične igre in je nesrečno izgubila v polfinalu. Na svetovnem prvenstvu v Aziji ni bilo sreče. Dobra letošnja popotnica je klubska sezona, saj je Porto lani dobil Pokal Uefa, letos pa slavil še v Ligi prvakov. Prednost domačega terena bi sedanja generacija pod taktirko legendarnega Scolarija rada dobro vnovčila. Morda bo to prvenstvo mladega Christiana Ronalda, ki je v prvi klubski sezoni na tujem v dresu Manchester Uniteda navdušil Anglijo. Možno je, da bo Portugalska v četrtfinalu naletela prav na Anglijo, vsekakor pa se bo želela izogniti Franciji.

Beckham ima nekoliko več miru
Poleg Portugalske sta še dve državi, ki ponavadi v četrtfinalu ali polfinalu končata svojo zgodbo, a ju je vedno treba uvrščati med favorite. To sta Španija z Raulom in prerojenim Morientesom, vendar brez Reyesa in Miste - selektor Saez ju ni izbral - ter Anglija z največjim zvezdnikom nogometa Davidom Beckhamom. Letos so mediji sicer bolj kot o njegovih igrah omenjali ljubice, vendar se je vihar že polegel in Becks se lahko malce bolj mirno pripravlja na veliki turnir.

V isto kategorijo (dobre igre, malo naslovov) sodi tudi Nizozemska, ki se je po zmagoslavju leta 1988 še dvakrat uvrstila v polfinale, kar pa je bilo posebej leta 2000, ko so tulipani gostili prvenstvo, premalo za njihove ambicije.

Boste navijali za Hrvate?
Seznam ožjih favoritov se s tem počasi končuje, saj nas boste težko prepričali, da lahko Nemci postanejo evropski prvaki. Najuspešnejša udeleženka evropskih prvenstev je v krizi, zadnjo pripravljalno tekmo proti Romuniji pa je izgubila kar s 5:1. Presenečenje bi utegnila prej pripraviti Švedska, morda Češka.

Navdih v danskem zmagoslavnem pohodu leta 1992 bodo iskali tudi Hrvatje (no ja, kockasti se bodo raje spomnili SP-ja 1998) in Bolgari. Zakaj pa ne - spomnite se letošnje izdaje Lige prvakov in povejte ime tistega, ki je uganil vsaj enega od finalistov! In prav zaradi tega je nogomet tako privlačen, v nasprotju s formulo ena, kjer so mediji že po drugi tekmi Schumacherju čestitali za naslov prvaka.

NAPOVED SKUPINA A
NAPOVED SKUPINA B
NAPOVED SKUPINA C
NAPOVED SKUPINA D