Foto:
Foto:
Takole je Kiričenko dosegel najhitrejši gol na evropskih prvenstvih.
Vratar Nikopolidis (v sredini) je na srečanju z Rusijo prejel dva zadetka.
Dmitrij Buljkin v zračnem dvoboju z grškim branilcem.
Otto Rehagel je bil na tekmi med Rusijo in njegovo drugo domovino Grčijo zelo zaskrbljen.

Že po 17 minutah tekme je bilo 2:0. Grke je v drugi minuti z najhitrejšim golom na evropskih prvenstvih načel Dmitrij Kiričenko. Po strelu s kota je 15 minut kasneje vodstvo povišal Dmitrij Buljkin. Končni izid srečanja je v 43. minuti postavil Zisis Vryzas.

V primerjavi z začetno enajsterico proti Španiji je prišlo v grški postavi do treh sprememb. Porumenelega Georgiosa Karagounisa je zamenjal Angelos Basinas, poškodovanega Stylianosa Giannakopoulosa pa Dimitrios Papadopoulos. Namesto Panagiotisa Fyssasa je tekmo začel Stylianos Venetidis. Za pravo rošado se je odločil ruski trener Georgij Jarcev in na igrišče poslal le štiri nogometaše, ki so začeli srečanje proti Portugalski.

Grki so doživeli hladen tuš že v 2. minuti. Konstantinos Katsouranis je slabo izbil žogo, ki je prišla do Kiričenka. Ruski napadalec se je prebil skozi nasprotnikovo obrambo in v 65. sekundi premagal nemočnega Antonisa Nikopolidisa. Najhitrejši gol na evropskih prvenstvih in prvi ruski zadetek na Euru 2004.

V 17. minuti je bilo že 2:0. Po predložku s kota je bil najvišji Dmitrij Buljkin in neoviran z glavo še drugič zatresel grško mrežo.

Rusi so bili v prvem polčasu podjetnejši. Na gol so streljali kar 11-krat, na drugi strani Grki le 6-krat. Kljub ruski premoči so varovanci Otta Rehhagla izid ob koncu polčasa le znižali. V 43. minuti je s petih metrov zadel Vryzas.

Drugi polčas so obetavneje začeli Grki, vendar je njihova premoč trajala le kakih 10 minut. Rezervist Dmitrij Sičev bi v 61. minuti skoraj povišal na 3:1, vendar se je izkazal Nikopolidis. Najlepšo priložnost na nasprotni strani je imel Vassilis Tsartas, a je njegov prosti strel ruski vratar lepo ubranil Vjačeslav Malafejev.

Grki so ob koncu srečanja nevarno živeli. Če bi Rusi v 87. minuti izkoristili lepo priložnost, bi bila Grčija izločena, tako pa se veseli svojega največjega uspeha v zgodovini.

"Nocoj je čas za veselje. Brez kritik. Že dosedaj smo naredili vse. Vsak naslednji nasprotnik je samo bonus. Nimamo ničesar več za izgubiti," je po srečanju žarel od sreče Rehhagel.

"Začeli smo najslabše, kar je možno. Ne razumem, kaj se nam je zgodilo, toda na koncu šteje le rezultat," je dejal grški vezist Theodoros Zagorakis.

RUSIJA           2 - 1           GRČIJA
Kiričenko 2.         Vryzas 43.        
Buljkin 17.                            
---------------------------------------
12 Malafejev         1 Nikopolidis     
16 Jevsejev          2 Seitaridis      
13 Šaronov ***      19 Kapsis          
21 Bugajev           5 Dellas          
14 Anjukov           3 Venetidis ***   
 5 Karjaka **        9 Haristeas       
 2 Radimov          21 Katsouranis     
15 Aleničev          7 Zagorakis       
 8 Gusev             6 Basinas *       
 9 Buljkin *        22 Papadopoulos ** 
18 Kiričenko        15 Vryzas          
---------------------------------------
* 46./Sičev         * 42./Tsiartas     
** 46./Semšov       ** 70./Nikolaidis  
*** 56./Senikov     *** 89./Fyssas     
Sodnik: Gilles Veissiere (Francija)