Foto:
Foto:
Takole je v kazenskem prostoru obležal Giovanni Rosso. Z enajstmetrovke so Hrvati izenačili na 1:1.
Dado Pršo je mojstrsko zadel v 52. minuti.
Zinedine Zidane in Mikael Silvestre se veselita prvega gola Francije.

Če so na prejšnji tekmi aktualni evropski prvaki zadetka dosegli šele ob koncu srečanja, so bili tokrat uspešni veliko prej. Zinedine Zidane je potrdil, da je v izjemni strelski formi, ko je sredi prvega polčasa mrežo načel s prostega strela z leve strani. Uradno so zadetek sicer pripisali Igorju Tudorju, vprašanje pa je, ali se je žoge na poti v gol sploh dotaknil.



Na začetku drugega dela je v sedmih minutah sledil preobrat. Najprej je tako kot na tekmi proti Angliji za enajstmetrovko poskrbel Mikael Silvestre. Resnici na ljubo je sodnik Kim Milton Nielsen precej pogumno pokazal na belo točko, saj prekrška nad Giovannijem Rossom marsikdo ne bi piskal. Fabiena Bartheza je premagal Milan Rapaić.

Veselje hrvaških navijačev se še ni dobro poleglo, že so v 52. minuti doživeli novo ekstazo. Dado Pršo je dosegel najlepši zadetek na tekmi, potem ko je na desni strani kazenskega prostora osmešil Silvestra, še bolj pa Marcela Desaillyja in neubranljivo streljal z levico.

Francozi so izziv sprejeli in vnovič prevzeli nadzor na zelenici. V 64. minuti je izenačil David Trezeguet po veliki napaki Tudorja, ki je približno 30 metrov od vrat Tomislava Butine "podal" napačnemu igralcu. Hrvaški vratar je napako svojega branilca sicer poskušal popraviti, a je žogo na robu kazenskega prostora izbil le v Trezeguetovo roko (nova sporna odločitev Nielsena!). Da danski sodnik res nima svojega dne, je bilo jasno nekaj minut kasneje, ko je precej nerazumljivo prekinil nevaren slalom Thierryja Henryja in dosodil žogo Hrvatom.

Ti so se do konca uspešno obvarovali francoskih napadov - v 89. minuti je po strelu Henryja vse svoje znanje moral pokazati Butina -, v sodnikovem podaljšku pa zapravili zares smrtno priložnost. Tragični junak je postal Ivica Mornar, ki s treh metrov ni znal zadeti po podaji soimenjaka Olića.

"V nogometu se stvari lahko spreminjajo zelo hitro. To smo videli tako v nedeljo kot danes. Če hočemo priti daleč, si podobnih stvari ne smemo več dovoliti," je povedal francoski selektor Jacques Santini.

FRANCIJA    2 - 2           HRVAŠKA
Tudor 22./ag        Rapaić 48./11-m    
Trezeguet 64.       Pršo 52.           
---------------------------------------
16 Barthez          12 Butina          
 5 Gallas ***       13 Šimić           
15 Thuram           21 R. Kovač        
 8 Desailly          3 Šimunić         
13 Silvestre        22 Bjelica *       
 4 Vieira           20 Rosso           
17 Dacourt **        5 Tudor           
11 Wiltord *        10 N. Kovač        
10 Zidane            7 Rapaić **       
12 Henry             9 Pršo            
20 Trezeguet        11 Šokota          
---------------------------------------
* 70./7 Pires       * 68./15 Leko      
** 79./18 Pedretti  ** 87./19 Mornar   
*** 81./19 Sagnol                      
30.000; Sodnik: K.-M. Nielsen (DAN)