Foto:
Foto:
Fredrik Ljungberg je v 32. minuti popeljal Švede v vodstvo.
Henrik Larsson, Freddy Ljungberg in Zlatan Ibrahimovic se veselijo vodstva.
Bolgarski napadalec Dimitar Berbatov (desno) ob čvrsti švedski obrambi ni prišel do izraza.
Bolgarski napadalec Stilian Petrov v zračnem dvoboju s Švedom Svenssonom.

Bolgari vsekakor niso bili tako podrejeni, kot kaže izid, saj so imeli žogo več v svojih nogah (57:43). Toda izkušeni severnjaki so kaznovali vsako napako bolgarske obrambe, ki je v drugem polčasu puščala na vse strani.

Jalova premoč Bolgarov
Prvo priložnost na tekmi je imel Bolgar Zoran Janković, čigar volej je v 16. minuti za las zletel mimo vrat. Tekma je bila zelo živahna, z veliko ritma, za odtenek pa so bili podjetnejši Bolgari, za katere je v 27. minuti z glavo nevarno poizkusil Dimitar Berbatov, švedski vratar Andreas Isaksson pa je s skrajnimi močmi žogo izbil čez gol.

Štiri minute kasneje so rumeno-modri povedli. Bolgari so neuspešno nastavili "offside" znamko, 192 centimetrov visoki Ibrahimovic je po podaji Andersa Svenssona prodrl v kazenski prostor, nato podal do osamljenega Fredrika Ljungberga, ki je z nekaj metrov potisnil žogo v prazno mrežo. Mat v treh potezah. Nasprotniki so nato do konca polčasa pritiskali proti švedskim vratom, a dlje kot do roba kazenskega prostora niso prišli.

Larsson znova dokazal svoje kvalitete
Tudi v nadaljevanju se je dinamično srečanje nadaljevalo. V 48. minuti sijajni priložnost na obeh straneh. Najprej je Janković iz neposredne bližine z glavo zgrešil vrata, na drugi strani pa se je Ljungberg po sijajni podaji Zlatana Ibrahimovića znašel sam pred bolgarskim vratarjem Zdravkom Zdravkovom, a je slednji izšel iz dvoboja kot zmagovalec.

Ko je izenačenje po veliki priložnosti Stiliana Petrova viselo v zraku, je na sceno stopil 32-letni Larsson, ki so ga komaj prepričali, da je spet oblekel reprezentančni dres. Napadalec škotskega Celtica je v razmiku minute in pol dosegel dva gola. Najprej je z glavo zadel po predložku Erika Edmana, malo kasneje pa je izkoristil še podajo Ljungberga in pozabljen od bolgarskih branilcev poslal žogo v prazno mrežo. Bolgari so bili izgubljeni, terenska premoč (60:40 v posesti žoge) je bila le slaba tolažba.

Severnjaki se z visokim vodstvom niso zadovoljili, saj so še naprej napadali. V 78. minuti je v kazenskem prostoru Bolgarov padel Ljungberg, angleški sodnik Riley je hitro pokazal na belo točko, zanesljivi izvajalec pa je bil Ibrahimovic. Piko na i je v zadnji minuti postavil še Allbäck. Dotolčeni Bolgari imajo tako le še minimalne možnosti za četrtfinale.

"Težko bi si želel boljšega povratka. Podaji pri obeh golih sta bili fantastični. Dosegli smo odličen rezultat, ampak to je šele začetek. Do konca je še dolga pot," je dejal Larsson.
ŠVEDSKA        5 - 0      BOLGARIJA
Ljungberg 32.                          
Larsson 57., 58.                       
Ibrahimovic 78./11-m                   
Ällbäck 90.                            
---------------------------------------
 1 Isaksson          1 Zdravkov        
 2 Lucic *           2 Ivanov          
 3 Mellberg         18 Pažin           
15 Jakobsson         3 Kirilov         
 5 Edman             4 I. Petkov       
 7 Nilsson          13 Peev            
 6 Linderoth        15 Hristov         
 8 Svensson **      19 S. Petrov       
 9 Ljungberg        17 M. Petrov ***   
10 Ibrahimovic ***  21 Jankovič *      
11 Larsson           9 Berbatov **  
--------------------------------------- * 41./Wilhelmsso * 62./Dimitrov ** 77./Källström ** 76./Mančev *** 81./Ällbäck *** 84./Lazarov 45.000; Sodnik: Mike Riley (Anglija)