Foto:
Foto:
Michael Davids in Edgar Davids v boju za žogo.
Žoga v nizozemski mreži.
Dunajski valček strelca Torstena Fringsa in pomočnika trenerja Nemcev Michael Skibbeja.
Ruud van Nistelrooy in ekstaza nizozemskih navijačev.
Ruud van Nistelrooy

Elf je v vodstvo v 30. minuti iz prostega strela popeljal Torsten Frings. Tekma, ki je bila poleg dvoboja Anglije in Francije v središču pozornosti prvega kroga, ni navdušila.



Selektor Dick Advocaat je z začetno postavo poskrbel za presenečenje, saj je namesto napovedanih Michaela Reizegerja in Wesleyja Sneijderja na igrišče poslal Johnyja Heitingo in Boudewijna Zendena. Nemški selektor Rudi Völler je začel s pričakovano enajsterico z enim napadalcem, Kevinom Kuranyijem.

Derbi v prvem polčasu ni upravičil tega imena. Igra na sredini igiršča z okrepljenima obrambama ni navdušila. Prvo priložnost so v 20. minuti zapravili Nemci. Z glavo je streljal Kuranyi, vendar je Edvin van der Saar žogo odbil z igrišča. Po strelu iz kota je najvišje skočil Christian Wörns, van der Saar je bil že premagan, vendar se je žoga po strelu z glavo od tal odbila čez gol.

Nizozemska igra je bila zmedena in nepovezana. Nemci so dobili večino medsebojnih dvobojev. V 30. minuti je agilni Philipp Lahm izsilil prekršek na levi strani. Prosti strel je izvajal Torsten Frings, ki je v kazenski prostor poslal oster predložek. Žoga je zavila mimo Bernda Schneiderja in mimo statične nizozemske obrambe, na koncu pa presenetila še van der Sarja in končala v mreži. 1:0!

Edino priložnost so si medli Nizozemci priigrali v 42. minuti, vendar je Rafael van der Vaart z 18 metrov streljal za las mimo gola. Prvih 45 minut je razočaralo.

Tudi začetek drugega dela je bil podoben. Kljub dvojni menjavi pri tulipanih (Overmars, Sneijder) njihova igra ni zacvetela. Dolgo časa je bila na igrišču prava uspavanka. Nizozemska je imela več žogo v nogah, vendar konkretnih priložnosti ni bilo. Do 81. minute in mojstrovine van Nistelrooya.

Na desni strani je žogo Lahmu odvzel Andy van der Meyde in jo poslal v kazenski prostor. Na hrbtu van Nistelrooya je "visel" Wörns, vendar se je do tedaj malo vidni napadalec Manchester Uniteda lepo obrnil in z izjemnim volejem premagal Oliverja Kahna.

"Zaslužili smo si. Skušali smo ustvarjati igor vseh 90 minut. Proti Nemcem je vedno težko, toda bojevali smo se in s pomočjo navijačev smo uspeli," je dejal van Nistelrooy.

Oranžnim so po zadetku zrasla krila. Pred Kahnovimi vrati je bilo še nekajkrat nevarno, vendar se izid ni spremenil.

"To je bila tekma, ki bi jo morali dobiti. Imeli smo Nizozemce, tam kjer smo hoteli," je bil razočaran nemški organizator igre Dietmar Hamann.

NEMČIJA          1 - 1       NIZOZEMSKA
Frings 30.           van Nistelrooy 81.
---------------------------------------
 1 Kahn              1 van der Saar    
 3 Friedrich         2 Heitinga ***    
 4 Wörns             4 Bouma           
 5 Nowotny           3 Stam            
21 Lahm              5 van Bronckhorst 
19 Schneider *       8 Davids **       
 6 Baumann           6 Cocu            
 8 Hamann           14 Zenden *        
13 Ballack           7 van der Meyde   
22 Frings **        11 van der Vaart   
10 Kuranyi ***       9 van Nistelrooy  
---------------------------------------
* 67./Schweinsteiger * 46./Overmars    
** 79./Ernst         ** 46./Sneijder   
*** 85./Bobic        *** 74./van Hooij.
46.636; Sodnik: Anders Frisk (Švedska)