Foto:
Foto:
Zizis Vryzas se veseli prvega zadetka Grkov.
Felipe Scolari je na uvodni tekmi prvenstva doživel polom.
Portugalski branilci so imeli veliko dela z napadelcem Werderja Angelosom Charisteasom.

Zmaga Grkov z 2:1 (sploh prva na EP-jih) bo še dolgo odzvanjala v glavah gostiteljev. Varovanci Otta Rehhagla so vroče domače navijače ohladili že v 7. minuti, ko je po slabi podaji Paula Ferreire do žoge prišel Giorgos Karagounis in z močnim strelom z 20 metrov zadel desni kot Ricardovih vrat.

Portugalci so imeli več žoge v nogah, Grki pa so bližje novemu zadetku. Angelos Charisteas in Zisis Vryzas sta bila nenatančna, na drugi strani pa so si tudi gostitelji končno pripravili konkretno priložnost, ki pa jo je Pauleta z glavo slabo zaključil.

V drugem delu je portugalski selektor Luis Felipe Scolari že na začetku v igro poslal Deca in Cristiana Ronalda, ki se mu je "oddolžil" s prekrškom za enajstmetrovko. Prekršek je bil storjen nad novopečenim igralcem Porta Yourkasom Seitaridisom, sodnik Pierluigi Collina pa je brez razmišljanja pokazal na najstrožjo kazen. Angelos Basinas je bil zanesljiv.

Deco in Ronaldo sta sicer poživila igro Portugalske, vendar so se njihovi napadi po pravilu končali na vrhu 16-metrskega prostora. Izkazala se je čvrsta grška obramba, ki je pokazala, da v kvalifkacijah za EP ni ostala brez prejetega zadetka skoraj eno leto.

Domači so si lepe priložnosti priigrali šele v zadnjih 20 minutah. Najbližje zadetku je bil Ronaldo, katerega strel je grški branilec preusmeril v kot. Sledil je še poskus Nuna Gomesa, vratar Antonis Nikopolidis pa je klonil šele v sodnikovem podaljšku po strelu Ronalda z glavo.

"To je največja zmaga katerega koli grškega moštva v zgodovini. Naša strategija, ki smo jo pripravljali v tem tednu, se je izkazala za izvrstno. Jutri je nedelja in upam, da bodo Grki izobesili svoje zastave na okna. Mi se bomo nocoj malce poveselili, toda že jutri se bomo osredotočii na naslednjega nasprotnika," je po zmagi žarel od sreče Nemec na klopi Grčije Rehhagel.

"Dosegli smo nekaj za nas povsem neznanega. Borili smo se kot levi. Domači igralci so bili nervozni in to smo izkoristili. Seveda se nimamo namena sedaj ustaviti. S tremi točkami si ne moreš zagotoviti napredovanja," je dejal strelec prvega gola Karagounis.

Razumljivo povsem drugačno razpoloženje je vladalo na nasprotni strani. "Mislil sem, da bomo igrali v pozitivnem vzdušje, ne pa v negativnem po prejetem prvem golu. Potolčen sem, žalosten. Toda taki rezultati pridejo. Sem v depresiji tako kot moji igralci," je komaj govoril Luis Felipe Scolari, ki je pred dvema letoma z Brazilijo osvojil naslov svetovnega prvaka.

Pred srečanjem je bila statistika na strani Portugalcev, ki dotlej še niso izgubili uvodne tekme na EP-jih.

PORTUGALSKA      1 - 2           GRČIJA
Ronaldo 90.          Karagounis 7.     
                     Basinas 51./11-m  
---------------------------------------
 1 Ricardo           1 Nikopolidis     
 2 Paulo Ferreira   14 Fyssas          
 4 Andrade           5 Dellas          
 5 Couto             6 Basinas         
 3 Rui Jorge         2 Seitaridis      
 6 Costinha         20 Karagounis *    
18 Maniche           7 Zagorakis       
 7 Figo              8 Giannakopoul. **
10 Rui Costa *      19 Kapsis          
 9 Pauleta           9 Charisteas ***  
11 Sabrosa **       15 Vryzas          
---------------------------------------
* 46./Deco           * 46./Katsouranis 
** 46./Ronaldo       ** 68./Nikolaidis 
*** 66./Nuno Gomes   *** 75./Lakis     
48.751 Sodnik: Pierluigi Collina (ITA)