Foto:
Foto:
Rudi Völler je pred tekmo med Češko in Nemčijo videti zaskrbljen.
Michael Ballack bo proti Češki eden izmed glavnih adutov nemškega selektorje Völlerja.

Igralci so že osredotočeni na četrtfinale. Selektor Karel Brückner bo proti Elfu spočil ključne igralce. Na klopi bodo Pavel Nedved, Jan Koller, Tomas Rosicky, Karel Poborsky in Tomas Galasek. Nemčijo v četrtfinale ob pričakovanem uspehu Nizozemske proti Latviji pelje le zmaga.Kahn prepričan v napredovanje
Kapetan Oliver Kahn je prepričan, da bo njegovemu moštvu uspelo, ne glede na to, kakšna bo postava Češke. "Čehi radi igrajo napadalen nogomet in zato za sabo puščajo luknje. Zagotovo si proti nam ne bodo priigrali toliko priložnosti, kot proti Latviji in Nizozemski. Upam, da bomo mi svoje izkoristili," je optimističen Kahn in obenem previden: "Vsi na svetu bi radi premagali Nemčijo. S Čehi ni nič drugače, čeprav so z mislimi že pri četrtfinalu."

Völler računa na Ballacka
Glavna težava Nemcev je doseganje golov. Selektor Rudi Völler razmišlja o formaciji 4-5-1, v kateri bo več prostora za Michaela Ballacka. "Moramo ga približati golu. Taktika je bila učinkovita proti Nizozemski. Bomo videli," je del načrtov razkril pomočnik Völlerja Michael Skibbe. V nemškem taboru upajo, da bodo lahko igrali z najmočnejšo postavo. Poškodovani so Dietmar Hamann, Bernd Schneider in Bastian Schweinsteiger, vendar naj bi jih do tekme usposobili.

Optimist tudi Hamann
Pred štirimi leti so Nemci v odločilni tekmi za napredovanje s 3:0 izgubili proti Portugalski. "Tisto je bilo drugače. Tokrat v garderobi vlada veliko boljše vzdušje," je dejal Hamann, ki je bil na Euru tudi leta 2000. Svojim igralcem neomajno zaupa tudi Völler: "Zanje bi dal roko v ogenj. Prepričan sem v napredovanje."

Dobro je vedeti
- Reprezentanci sta se nazadnje srečali junija 2000. S 3:2 so zmagali Nemci.
- Ziege je edini, ki je igral za Nemce v finalu Eura 1996, ko so z zlatim golom Bierhoffa osvojili naslov. Od takrat Nemci na največjih tekmovanjih (EP, SP) niso premagali evropskega moštva.
- Nemci so v skupini obtičali dvakrat, in sicer leta 1982 in 2000.
- Češka ni premagala Nemcev v rednem delu od leta 1964. 1976 so bili Čehi boljši po izvajanju enajstmetrovk.
- Šmicer se je z golom na letošnjem Euru pridružil Nemcu Klinsmannu, ki je doslej kot edini zadel na treh različnih EP-jih.
- Zmagovalec zadnjih dveh EP-jev je bil iz skupine, v kateri je bila Češka.
Sreda ob 20.45 (Lizbona-Alvalade):   
NEMČIJA              ČEŠKA
                    
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Kahn       16 Blažek     
 3 Friedrich     17 Hubschmann   
 4 Wörns       21 Ujfaluši    
 5 Nowotny      5 Bolf      
21 Lahm       13 Jiranek    
 8 Hamann      20 Plašil     
 6 Baumann      19 Tyce      
 7 Schweinsteiger   7 Šmicer     
13 Ballack      14 Vachousek   
22 Frings      18 Heinz     
10 Kuranyi      15 Baroš     
---------------------------------------
                    
Sodnik: Terje Hauge (Norveška)