Foto:
Foto:
Markus Merk
Otmar Hitzfeld
Sven Göran Eriksson in Steven Gerrard

Prvi polfinale med Portugalsko in Nizozemsko bo v sredo ob 20.45 na stadionu Alvalade v Lizboni. Dan kasneje se bosta v Portu pomerili Grčija in Češka. Po četrtfinalnih srečanjih stavnice vlogo favorita namenjajo Češki, ki je v štirih tekmah dosegla prav toliko zmag. Sledijo Portugalci in Nizozemci, medtem ko Grki kljub zmagi proti Franciji še naprej veljajo za popolne outsiderje. V količnikih izgleda približno takole: Češka 2,40, Portugalska 3,20, Nizozemska 3,50, Grčija 11,0.

Finale bo sodil Markus Merk
Evropska nogometna zveza je sporočila ime sodnika, ki bo delil pravico na nedeljskem finalu. To je 42-letni Nemec Markus Merk.

Prvo polfinalno tekmo med Portugalsko in Nizozemsko bo sodil Šved Anders Frisk, drugo med Grčijo in Češko pa Italijan Pierluigi Collina. Merk je na letošnjem Euru sodil srečanji med Anglijo in Francijo (1:2) ter Švedsko in Dansko (2:2).

Hitzfeld zelo blizu stolčka
Ottmar Hitzfeld, še nedavno trener Bayerna, je edini, s katerim se je predsednik nemške nogometne zveze Gerhard Mayer Vorfelder pogovarjal o prevzemu reprezentance.

Hitzfeld je tako najresnejši kandidat za nemški selektorski stolček, s katerega je Rudi Völler odstopil po prezgodnjem izpadu z evropskega prvenstva.

Mayer Vorfelder je zavrnil namigovanja, da favorizira Christopha Dauma, s katerim sta sodelovala pri Stuttgartu, ko je ta leta 1992 osvojil naslov nemškega prvaka, in dejal, da z njim ni imel nobenih stikov. Daum je bil leta 2000 že imenovan za selektorja, vendar nato zaradi dokazanega uživanja kokaina ni sedel na klop elfa.

Sandovo slovo od reprezentance
Danski napadalec Ebbe Sand je po četrtfinalnem porazu proti Češki sporočil, da ne bo več oblekel danskega dresa. 31-letni nogometaš Schalkeja je v danski reprezentanci igral od leta 1998, v 66 nastopih pa je dosegel 22 golov.

Gerrard ostaja v Liverpoolu
Kapetan Liverpoola in angleški reprezentant Steven Gerrard ostaja v najtrofejnejšem angleškem klubu. "V zadnjih dveh letih nisem bil zadovoljen z mojim napredkom v klubu in prvič v karieri sem razmišljal o selitvi drugam. Toda po prihodu z Eura in pogovoru z družino in izvršnim direktorjem Parryjem sem se odločil, da ostanem v Liverpoolu," je povedal Gerrard.

Jiranek ne bo videl polfinala
Češki branilec Martin Jiranek zaradi poškodbe stegenske mišice na srečanju proti Danski ne bo igral na polfinalni tekmi proti Grčiji.

Larsson se seli v Barcelono
Švedski napadalec Henrik Larsson bo po opravljenem zdravniškem pregledu podpisal za špansko Barcelono, kjer naj bi ostal dve leti. 32-letni napadalec je zadnjih nekaj sezon igral v škotskem Celticu, s katerim je letos osvojil tudi naslov državnih prvakov.