Foto:
Foto:
Veselje Portugalcev po golu Nuna Gomesa.
Portugalski selektor Scolari.
Dvoboj Albelde in Figa.

Pokopala sta jih Nuno Gomes in neučinkovita igra s štirimi (!) napadalci ob koncu. Povsem je razočaral Raul.

Portugalci so srečanje odlično začeli. V prvih 25 minutah so stisnili Špance na njihovo polovico, vendar si priložnosti do 21. minute niso pripravili. Takrat je z močnim strelom poskušal Miguel, vendar je bil Casillas na mestu.

V nadaljevanju je "Furija" umirila domačine in si v 44. minuti pripravila tudi lepo priložnost, ko je Torres po predložku Alonsa s kota z glavo streljal prek prečke. Tik pred odhodom v slačilnico je na drugi strani po podaji Figa poskušal še najboljši mož na igrišču, tj. Ronaldo, vendar je za las zgrešil.

Ob polčasu je portugalski selektor Scolari v igro poslal Nuna Gomesa, kar se je izkazalo za odločilno potezo. Potem ko je v prvih desetih minutah igra potekala na sredini igrišča, je namreč napadalec Benfice izkoristil že prvo priložnost in po podaji Figa z roba kazenskega prostora matiral nemočnega Casillasa.

Španci so zdaj morali napasti. Že kmalu po golu je bil nenatančen Raul, v 62. minuti pa gostitelji prvenstva v ofsajd zanko niso uspeli ujeti Torresa, ki se je tako povsem sam znašel pred Ricardom, vendar je njegov strel ustavila vratnica.

Portugalci so se preusmerili v hitre protinapade. Po enem izmed teh je Figo s prostega strela ponovno dodobra ogrel dlani Casillasa, po kotu pa je slednji ubranil še nevaren poskus Costinhe z glavo.

V 76. minuti so Španci lepo izigrali domačo obrambo, vendar je Luque s sedmih metrov nespretno poskušal z lobom, Carvalho pa je bil dovolj hiter, da je žogo izbil pred golovo črto. V naslednjem napadu je Joaquin s strani zadel vrh prečke, kmalu zatem pa sta neuspešno poskušala še Vicente in Raul.

V zadnjih desetih minutah je na drugi strani kar trikrat zapretil Maniche, da se srca portugalskih navijačev niso umirila že pred zadnjim žvižgom sodnika Friska, pa je najbolj poskrbel Costinha v 88. minuti, ko je povsem osamljen z glavo streljal previsoko.

"Zelo moramo biti ponosni. Naredili smo veliko delo in se veselimo četrtfinala," je takoj po tekmi povedal Figo. Scolari je dejal, da je bila odločilna pomoč občinstva: "Na srečo smo zmagali in smo zadovoljni. Želim čestitati gledalcem, ki niso bili naš 12., temveč 13. in 14. igralec."

Španski selektor Saez je bil seveda razočaran: "V prvem polčasu smo se zelo trudili, toda Portugalci so bili boljši. Zadetek je padel iz polpriložnosti, ko smo ga najmanj pričakovali. Nato smo imeli nekaj lepih priložnosti, toda žoga ni hotela v mrežo."

Vratar Casillas je povedal, da je njegova ekipa odigrala najslabšo tekmo na Euru in da s soigralci niso igrali, kot bi morali. "Domov gremo zato, ker smo si to zaslužili," je dodal.

ŠPANIJA       0 - 1     PORTUGALSKA
                      Nuno Gomes 57.   
---------------------------------------
23 Casillas           1 Ricardo        
 5 Puyol             13 Miguel         
22 Juanito ***        4 Andrade        
 6 Helguera          16 Carvalho       
15 Raul Bravo        14 Nuno Valente   
19 Joaquin **        18 Maniche        
 4 Albelda *          6 Costinha       
16 Alonso             7 Figo **        
14 Vicente           20 Deco           
 9 Torres            17 C. Ronaldo *** 
 7 Raul               9 Pauleta *      
---------------------------------------
* 66./8 Baraja       * 46./21 N. Gomes 
** 72./11 Luque      ** 78./8 Petit    
*** 80./10 Morientes *** 85./5 Couto   
Sodnik: Anders Frisk (Švedska)