Foto:
Foto:
Švedski napadalec Zlatan Ibrahimovic in danski branilec Thomas Helveg.
Prekršek Fredrika Ljungberga nad danskim vratarjem Isakssonom.
Henrik larsson je dosegel zadetek iz enajstmetrovke.
Švedsko veselje po drugem zadetku, ki ga je dosegel Jonson.

Tekmo v Portu, ki je potekala v močnem nalivu, je zaznamoval Danec Tomasson, ki je dvakrat zatresel mrežo vratarja Isakssona. Posebej je bil mojstrski njegov prvi gol, ko je z lobom ugnal švedskega vratarja. V prvem polčasu so imeli premoč Danci, v drugem pa so se vloge zamenjala. Švedom je zanesljivo uvrstitev v četrtfinale prinesel Jonson, ki je po zmedi v kazenskem prostoru Danske izenačil v 89. minuti.

Tekma v Portu, kjer je močno deževalo, se je začela v visokem tempu in že v prvih desetih minutah sta si obe moštvi priigrali nekaj polpriložnosti. Za Švede je najprej iz tridesetih metrov poiskušal Ljungberg, a njegov strel v 4. minuti je zletel čez vrata vratarja Sorensena. V nasprotnem napadu so še lepšo priložnost zapravili Danci.

Tomasson se je znašel sam pred danskim vratarjem Isakssonom, a mu je slednji ubranil strel iz desne strani. Po kotu je z glavo poiskusil še Laursen, a je ostalo pri začetnem izidu.

Sledilo je obdobje mirne igre, kjer sta moštvi bili boj na sredini igrišče. V 14. minuti pa nov napad Dancev. Akcijo je začel Jakobsson, ki je podal do Tomassona, slednji pa je na desni strani videl osamljenega Grönkjära. Napadalec londonskega Chelsea, ki bo v prihodnji sezoni igral v dresu Birminghama, je iz ugodne priložnosti zadel le zunanji del mreže. V nasprotnem napadu je po podaji Ibrahimovica poiskušal Larsson, a je njegov strel blokirala danska obramba.

Omeniti velja tudi prekršek Ljungberga nad danskim vratarjem Isakssonom. Igralec Arsenala je potem, ko je vratar Danske že ukrotil žogo, z nogo udaril danskega čuvaja mreže v obraz. Sorensen je ostal nepoškodovan.

Danci so nadaljevali z napadalno igro. V 25. minuti je poiskus Helvega končal visoko na tribunah, v 28. minuti pa je danski napadalni par (Sand-Tomasson) izvedel izvrstno akcijo. Gravesen je podal do Sanda, ki je našel Tomassona v ugodnem položaju na desni strani. Napadalec Milana je z lepim lobom z dvajsetih metrov povedel rdeče v vodstvo.

Po doseženem zadetku so se Švedi prebudili in Ibrahimovic se je dvakrat znašel v priložnosti. Prvič je bila na mestu danska obramba, drugič pa je strel švedskega napadalca ubranil danski vratar. V nasprotnem napadu je Edman, zaradi prekrška nad Helvegom, prejel rumeni karton.

Nato pa v 39. minuti lepa priložnost za Švede. Po podaji Källstroma iz kota je švedski branilec Mellberg zadel vratnico. Do polčasa je za Švede poiskušal še Jonson, a je ostalo pri vodstvu Dancev.

Drugi polčas se je začel sanjsko za Švede. Igralci treh kron so namreč že v 2. minuti izenačili iz najstrožje kazni. Strelec je bil Larsson, ki je s tem dosegel že tretji zadetek na prvenstvu. Po prejetem zadetku so bolj aktivno začeli igrati tudi Danci, a so bili njihovi poiskusi Jorgensena, Grönkjära in Gravesena jalovi.

Na drugi strani pa je po lepi dvojni podaji Ibrahimovica in Larssona slednji meril za las mimo vrat vratarja Sorensena.

V 66. minuti pa pravi šok za Švede. V času njihovega največjega pritiska je po podaji Bogelunda, po zmedi v kazenskem prostoru iz neostedne bližine še drugič zadel Tomasson. S tem se je na lestvici strelcev pridružil Larssonu.

Po zadetku je Danska nadaljevala z napadi. Lepe priložnosti so si ustvarili Bogelund, Grönkjär in Rommedahl, a so njihovi diagonalni streli z leve strani zgrešili cilj. Tako so Danci v osrednjem delu drugega polčasa prevladovali na igrišču, Švedi pa so pretili iz protinapadov. Najlepšo priložnost za Švede je v tem delu srečanja zapravil Ibrahimovic.

V zadnjih desetih minutah so še enkrat pritisnili Švedi in to se jim je obrestovalo v 89. minuti, ko je po zmedi v danskem kazenskem proistoru izenačil Jonson.

Za najboljšega igralca srečanja je bil razglašen Jon Dahl Tomasson (Danska), ki je dosegel dva zadetka.

Po srečanju je najboljši igralec povedal: "Zelo mi je žal za Italijo, ker imam tam veliko prijateljev. Po mojem mnenju bi se morali v četrtfinale uvrstiti Danska in Italija, a v nogometu nikoli ne več kaj se bo zgodilo." Tomasson je še dejal:" Osebno sem zelo razočaran nad razpletom v skupini, saj smo osvojili drugo mesto in se bomo za polfinale pomerili z Čehi."

Podobnega mnenja kot dakratni strelec je bil tudi njegov trener Morten Olsen. Dejal je:"Igrali nismo najbolje. Borili smo se le v zadnjih 25-ih minutah, ko smo si ustvarili tudi številne priložnosti."

Na drugi strani je bil precej bolj zadovoljen Henrik Larsson, ki je povedal: "Sem zelo zadovoljen z našo predstavo v drugem delu. Ne morem vam opisati občutka, ki me preveva. Zdi se mi, da letim. Res čudovito."

DANSKA            2 - 2         ŠVEDSKA
Tomasson 28., 66.     Larsson 47./11-m 
                      Jonson 89.       
---------------------------------------
 1 Sorensen           1 Isaksson       
 3 Henriksen          3 Mellberg       
 4 Laursen            5 Edman          
 5 N. Jensen *        7 Nilsson        
 6 Helveg             9 Ljungberg      
15 D. Jensen ***     10 Ibrahimovic    
 7 Gravesen          11 Larsson        
 8 Grönkjär          15 Jakobsson      
10 Jörgensen **      16 Kallström *    
11 Sand              17 Andersson **   
 9 Tomasson          18 Jonson         
---------------------------------------
* 46./Bogelund       * 72./Wilhelmsson 
** 58./Rommedahl     ** 82./Allbäck    
*** 65./Paulsen                        
26.000; Sodnik: Markus Merk (Nemčija)