Foto:
Foto:
Igra Španije se vrti okrog vezista Rubensa Baraje.
Angelos Charisteas je eden največjih upov grškega nogometa.
Poveljnik ruske obrambe Viktor Onopko.

PORTUGALSKA: Portugalci so v Evropi vedno veljali za "evropske Brazilce", saj je njihovo igro krasila tehnična dovršenost igralcev. Formulo, kako združiti individualne sposobnosti posameznikov z rezultati, Portugalci doslej še niso izumili, saj na reprezentančem nivoju niso osvojili nobene pomembne lovorike. Na domačem terenu pa tokrat ne skrivajo, da želijo evropski naslov. Vodstvo Nogometne zveze Portugalske je na čelo reprezentance postavilo izkušenega Brazilca Felipeja Scolarija, ki je z izbrano vrsto Brazilije leta 2002 osvojil naslov svetovnih prvakov. Scolari bo na prvenstvu računal na kombinacijo starejših - izkušenih ter mlajših - obetavnih igralcev. Za starejše igralce zlate generacije (Figo, Rui Costa, Couto …) bo to zadnja priložnost, da bogato kariero dopolnijo tudi z reprezentančnim uspehom. Blizu finala so bili že na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem leta 2000, ko so v polfinalu izpadli proti Franciji. Polom pa so doživeli dve leti kasneje na svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Koreji, saj so izpadli že v skupini. V veliko pomoč naj bi jim bili mlajši igralci (Ronaldo, Postiga, Sambrosa …), ki so se že uveljavili v nekaterih velikih evropskih klubih. Samozavest je Portugalcem letos dodatno narasla po dobri igri Porta v Ligi prvakov, zato Portugalsko lahko upravičeno uvrščamo med ožje favorite za naslov.

ŠPANIJA: Furija je zadnji naslov evropskih prvakov osvojila pred 40 leti na domačem turnirju. Prav daleč pa španskim navijačem v primeru uvrstitve v finale ne bi bilo potrebno potovati, saj je Španija edina soseda Portugalske. Še večji adut španske izbrane vrste pa naj bi bil najbolj talentiran kader igralcev, kjer prednjačijo igralci zvezne linije. Baraja, Albelda, Alonso, Vicente, Valeron in Joaquin so motor, od katerega je odvisna igra celotne reprezentance. Selektor Inaki Saez so bo v napadu zanašal na udarno moč Raula in Morientesa, ki bi jima lahko na pomoč priskočil mladi Torres. Še najšibkejša točka Španije naj bi bila obrambna linija, saj rdeče-rumeni s tradicionalnim sistemom 4-4-2 igrajo zelo napadelen nogomet, zato so tudi vrzeli med obrambo in vezno linijo velike.

GRČIJA: Grčija se z dosežki na velikih tekmovanjih ne more pohvaliti. Doslej jim je na po enem evropskem (1980) in svetovnem prvenstvu (1994) uspelo le enkrat remizirati, poraženi pa so bili na preostalih petih srečanjih. Po kvalifikacijah sodeč pa lahko igralci z repa Balkanskega polotoka povzročijo veliko težav favoritom. V kvalifikacijskem ciklusu so Grki končali prvi v skupini, tudi pred Španijo, pomembnejši podatek pa je, da skoraj eno leto niso prejeli zadetka. Obramba je torej najmočnejši del Grkov. Nemški selektor Otto Rehhagel je v reprezentanci začel igrati s štirimi igralci v obrambni liniji. Odlika grške izbrane vrste je, da med samo tekmo lahko spremeni kar nekaj taktičnih zamisli selektorja. Rehhagel je v reprezentanco vnesel novo miselnost, saj so Grki dolgo sloveli po tem, da doma zmagujejo, z gostovanj pa se vračajo poraženi. Verjetno je k temu pripomoglo tudi dejstvo, da polovica prve enajsterice služi kruh v klubih iz zahodne Evrope.

RUSIJA: Največji adut Rusije je nepredvidljivost. Nevarnost za nasprotne vratarje preti z vseh strani, posebej aktivni pa so ruski krilni igralci. Če je nepredvidljivost najmočnejša lastnost Rusov, pa je najšibkejša gotovo nekonstantnost. To so potrdili tudi v letošnjih kvalifikacijah, ko so trikrat visoko premagali Irsko, Albanijo in Švico, privoščili pa so si neugledna poraza na gostovanjih proti Albaniji (3:1) in Gruziji (1:0). Selektor Georgi Jarcev na Portugalskem računa večinoma na igralce, ki igrajo v domačem prvenstvu. Zaradi poškodbe bo v obrambi manjkal 34-letni Onopko. V napadu ima Jarcev na razpolago tri igralce različnega tipa. Na eni strani je visoki in počasnejši Bulikin, ki je napovedal prihod na mednarodno prizorišče s hat-trickom proti Švici, ter nižja, a hitra Keržakov in Sičev. Pomemben člen v ruski reprezentanci je tudi Mostovoj, ki kljub 35 letom lahko dvigne raven igre celotne ekipe.

Še naša napoved: Portugalska in Španija bosta zmagali prvi dve tekmi, v medsebojni tekmi, ki bo odločala o zmagovalcu skupine bodo zmagali Španci. V četrtfinalu bodo Portugalci razočarali domače navijače, Španija pa se bo v finalu borila za naslov evropskih prvakov.