Foto:
Foto:
Zlatan Ibrahimovic med akcijo.
Dimitar Berbatov
Tomasson, Jörgensen in Poulsen, nepogrešljivi člani danske reprezentance.

ITALIJA
V Italiji je nogomet z velikim naskokom šport številka ena, zato javnost vedno pričakuje veliko, torej vsaj finale. V deželi, kjer je nedeljsko popoldne rezervirano za "calcio", pred EP-jem na glas zahtevajo prvi večji naslov po letu 1982 in se pri tem ne ozirajo na neprepričljive igre v kvalifikacijah, kjer bi jim prvo mesto kmalu vzel "anonimni" Wales. Pogosto kritizirani selektor Trapattoni ima neskončni kredit. Poraz na mundialu proti Koreji ga ni odnesel, a če tokrat ne bo uspeha, bo njegove zgodbe konec. Taktika je vedno obrambna, zato igre Italije niso gledljive. V obrambi ni več Maldinija, a kljub temu bodo Nesta, Panucci, Cannavaro in vratar Buffon trd oreh za nasprotne napadalce. Za gole bodo skrbeli Vieri, Del Piero in v zadnjem času vroči Totti.

ŠVEDSKA
Švedska je v svet poslala avtomobile Volvo, glasbeni fenomen Abba, mnogo dobrih nogometašev, nenazadnje pa s te dežele prihaja tudi predsednik Evropske nogometne zveze. Prav Lennart Johansson je med najzaslužnejšimi, da bo za Skandinavce spet igral Henrik Larsson. Potem ko se je po zadnjem SP-ju poslovil od mednarodnega nogometa, si je 32-letni napadalec Celtica premislil. Domovina ga je poklicala - neki švedski časnik je zbral več kot 110.000 podpisov - in klicu se je odzval. Trener Lars Lagerbäck bo imel na Portugalskem seveda še nekaj vročih orožij. Predvsem so to Fredrik Ljungberg, Zlatan Ibrahimovic in Olof Mellberg. Po slabem začetku kvalifikacij so Švedi petkrat zapored zmagali in (ko tekma ni odločala o ničemer) na koncu s porazom proti Latviji prekinili niz nepremagljivosti v kvalifikacijah, ki je trajal od leta 1997! Odlikuje jih organizirana in borbena igra z visokim ritmom.

BOLGARIJA
S prihodom selektorja Markova so Bolgari naredili velik korak naprej in po nekaj bledih letih zablesteli v kvalifikacijah za Euro 2004. Z mešanico mladih in starejših, izkušenih igralcev, utegnejo presenetiti tudi na Portugalskem. Moštvo je uigrano, odlikuje ga disciplina, vprašanje pa je, ali je za tako dolg turnir dovolj izkušeno. Bolgarski nogomet se je najbolje predstavil na mondialu 1994, kjer so Bolgari igrali v polfinalu. Naslednik Stojčkova bi bil lahko Dimitar Berbatov, napadalec Bayerja iz Leverkusna, ki že opozarja: "Če nas nasprotniki ne bodo jemali resno, bodo imeli težave." Odličen je tudi igralec Celtica Stiljan Petrov. 24-letna zvezda, katere poroko je leta 2001 prenašala bolgarska TV. Bodo imeli Bolgari priložnost za novo slavje tudi na začetku julija?

DANSKA
Danska se v zadnjih letih redno uvršča na evropska prvenstva, leta 1992 pa je slučajno in "mimogrede" postala evropski prvak. Kdo se ne spominja njihove enostavne igre? Laudrupa in Schmeichela sicer ni več, a marsikaj ostaja podobno. Gre za organizirano ekipo, ki ne komplicira preveč. V napadu bo za gole zadolžen predvsem Tomasson, lani z Milanom evropski, letos italijanski prvak. Svetovno znanih imen je še nekaj: Helveg, Laursen in Sand. Grönkjär zaradi materine smrti ni odpotoval na Euro. Po kvalifikacijah sodeč Dance ne moremo šteti med favorite, saj je bilo veliko vzponov in padcev.

Tvegamo napoved: V četrtfinale Italija, ki bo zadnjo tekmo v skupini C proti Bolgariji izgubila. O drugem potniku bo odločal skandinavski derbi. Naprej bo šel zmagovalec, v primeru remija pa Bolgarija. Nihče iz te skupine ne bo igral v velikem finalu.