Foto:
Foto:
Glavni adut Nizozemcev bo Ruud Van Nistelrooy.
Čehi stavijo na mojstrovine Pavla Nedveda.
Verpakovskis je Latvijce popeljal na Portugalsko, morda lahko zagreni življenje še kakšnemu favoritu.

NEMČIJA: Nemci so klasična turnirska ekipa, ki dviguje formo iz tekme v tekmo na velikih tekmovanjih. Po polomu na Euru 2000 so se uvrstili v finale svetovnega prvenstva pred dvema letoma in nesrečno izgubili z Brazilci. Selektor Rudi Völler ima veliko podporo javnosti, ki mu ni zamerila niti sramotnega poraza v Bukarešti proti Romuniji z 1:5. Veliko bo odvisno od vratarja Oliverja Kahna, ki je marsikdaj rešil nemogoče, letos pa je v povprečni formi. Težko bo prebolel tri velike napake, ko je izpustil žogo na tekmah z Realom, Aachnom in Werderjem in svojemu Bayernu onemogočil pot do novih lovorik. Tudi ostali nosilci igre Ballack, Frings, Klose in Schneider niso ravno blesteli v zadnji sezoni. Že prva tekma z Nizozemsko bo povedala marsikaj.

NIZOZEMSKA: Po letu 1988 je na evropskih prvenstvih trikrat izpadla po izvajanju enajstmetrovk, najtežji je bil poraz z Italijo v polfinalu zadnjega prvenstva v Amsterdamu. Vozovnico za Portugalsko so tulipani potrdili šele v dodatnih kvalifikacijah, ko so Škotom nasuli kar pol ducata golov. Dick Advocaat bo imel na razpolago zvezdniško zasedbo. Še posebej to velja za napad, kjer se še Brazilci ne morejo pohvaliti s tako zvenečimi imeni. Ruud Van Nistelrooy je v letošnji sezoni zadel kar 20-krat za Manchester United v Premier ligi, Roy Makaay je preporodil napad Bayerna s 23 zadetki, ne smemo pa pozabiti tudi na Patricka Kluiverta. Tulipani si zelo želijo uspeha, saj jih ni bilo na zadnjem svetovnem prventvu na Japonskem in v Južni Koreji.

ČEŠKA: Ponovno se bodo srečali z Nizozemsko, s katero so igrali že na zadnjem EP-ju in tudi v kvalifikacijah za to prvenstvo, že kmalu pa bosta novi tekmi v boju za svetovno prvenstvo v Nemčiji. Selektor Karel Brückner je sedel na vroči stolček, potem ko se Češka ni uvrstila na zadnje svetovno prvenstvo. 64-letni strokovnjak bo imel na voljo kopico mednarodno prekaljenih igralcev. Prvi zvezdnik je nedvomno Pavel Nedved, ki letos v Juventusu ni ponovil lanske sanjske sezone. Jan Koller je odigral zelo solidno pri Borusii iz Dortmunda, njegov soigralec pri rumeno-črnih Tomas Rosicky pa je bil precej poškodovan, vendar bo povsem nared za boje na Portugalskem. V napadu bosta zelo nevarna oba napadalca Liverpoola Milan Baroš in Vladimir Šmicer. Cilj je najmanj uvrstitev v četrtfinale, vendar bo v skupini D to zelo težka naloga.

LATVIJA: Je vsekakor največje presenečenje kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Vsaka točka, ki bi jo varovanci trenerja Aleksandra Starkovsa osvojili na Portugalskem, bi pomenila senzacijo. Najbolj zaslužna za nagel prodor Latvije med evropsko elito sta napadlaca Maris Verpakovskis in Marians Pahars. Verpakovskis je štirikrat zadel v 4. kvalifikacijski skupini, potem pa po enkrat še na obeh tekmah s Turčijo. Po treh naslovih latvijskega prvaka s Skontom iz Rige je decembra prestopil v Dinamo iz Kijeva. Najboljši strelec Latvije od njene samostojnosti dalje, Pahars, se je proslavil v Angliji. V dresu Southamptona je opozoril nase, vendar ga je v sezoni 2002/03 precej ovirala poškodba. Moč Latvije so lahko občutili tudi slovenski reprezentanti, ki so na prijateljski tekmi konec marca v Celju izgubili 0:1.

Potnika v četrtfinale bosta določena po medsebojnih dvobojih Nemcev, Nizozemcev in Čehov. Na papirju Nemci kotirajo najslabše, vendar so prav gotovo turnirska ekipa in jih ne gre odpisati.