Foto:
Foto:

Boljši so bili Čehi - doma so zmagali 3:1, v gosteh igrali remi 1:1. Obe moštvi igrata napadalen nogomet. Psihološka prednost je na strani Češke, Nizozemska pa se zaveda, da bo morala pokazati boljšo igro kot proti Nemčiji, če želi zmagati. Čehi imajo največje adute v vezni vrsti (Nedved, Rosicky), Nizozemci pa v napadu (van Nistelrooy).

Nizozemska reprezentanca bo po slabi predstavi proti Nemčiji na drugem srečanju doživela nekatere spremembe. Selektor Advocat naj bi v igro že od začetka poslal Patricka Kluiverta in Clarenca Seedorfa.

Medtem, ko se nizozemski selektor Advocat ukvarja predvsem s kritikami v domačih medijih, pa se njegov češki kolega Karl Brückner ukvarja predvsem z veliko izčrpanostjo njegovih ključnih igralcev po prvi tekmi z Latvijo. Rosicky in Nedved naj bi po tekmi proti reprezentaci iz Baltika tožila nad glavobolom. Koller pa je na tekmi izgubil kar pet kilogramov in je moral celo v bolnišnico na infuzijo.

Poleg omenjenih težav so imeli Čehi v pripravi na srečanje nekaj težav tudi v obrambi. Rene Bolf ne bo igral zaradi bolezni. Zamenjal ga bo ali Tomas Hübschman ali David Rozehnal.

Prav omenjene težave pa morda tudi napovedujejo spremembo v sistemu češke igre, saj naj bi drugouvrščena reprezentanca iz EP-ja 1996 namesto sistema 4-4-2, igrala v postavitvi 4-5-1. V tem primeru bi mladega napadalca Liverpoola Milana Baroša zamenjal njegov klubski soigralec Vladimir Šmicer.

DOBRO JE VEDETI
- 10 igralcev Nizozemske je že igralo proti Češki na evropskem prvenstvu leta 2000. Pri Čehih je na tej tekmi, kjer je Nizozemska zmagala z 2:1, nastopilo pet igralcev.

- Če bo Overmars igral, bo to njegov 85. nastop za reprezentanco, s čimer se bo povzpel na tretje mesto na lestvici vseh nizozemskih igralcev.

- Nizozemci so na EP-jih nazadnje klonili proti Angliji leta 1996. Nepremagani so sedem tekem.

- Čehi so nepremagani devet tekem.

- Proti Latviji je Češka prvič zmagala na uvodni tekmi ep-ja.

- Češka in Nizozemska sta v isti kvalifikacijski skupini za ep 2006.

- Reprezentanci sta se doslej srečali 16-krat. Osemkrat so slavili Čehi, 4-krat Nizozemci, 4-krat sta igrali remi.

Sobota ob 20.45 (Lizbona - Avelade):   
NIZOZEMSKA                        ČEŠKA
                                       
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Van der Saar      1 Čech            
18 Heitinga          2 Grygera         
 4 Bouma            21 Ujfalusi        
 3 Staam             5 Bolf            
 5 Van Bronckhorst   6 Jankulovski     
14 Sneijder          4 Galašek         
 8 Davids            8 Poborsky        
 6 Cocu             10 Rosicky         
 7 Van der Meyde    11 Nedved          
11 Van der Vaart    15 Baroš           
10 Van Nistelrooy    9 Koller          
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Oscar David Martinez (Španija)