Foto:
Foto:
Portugalski selektor Luis Felipe Scolari spoštuje nasprotnika in napoveduje zmago.
Angleži dobro poznajo mladega portugalskega zvezdnika Christiana Ronalda (v rdečem dresu), saj igra za Manchester United.
Angleži imajo na stadionu Luz priložnost za poravnavo starih računov.

"Portugalska je odlična reprezentanca, z odlično tehnično podkovanimi igralci. V moštvu imajo nekaj superzvezd, spodbuja pa jo tudi fanatično občinstvo. Toda Anglijo je težko premagati, to so na svoji koži občutile vse tri reprezentance na prvenstvu. Če bomo igrali tako kot znamo, se nimam česa bati," meni selektor Anglije Sven-Göran Eriksson.

Scolari pričakuje zmago Portugalske
Polni pohval na račun nasprotnika so tudi v portugalskem taboru. "Odlično so pokriti na vseh mestih. Imajo trdo obrambo, sijajne veziste in izredno nevarne napadalce na čelu z novo zvezdo Waynom Rooneyjem. Slednji je res pravi vrag, ki ga je težko ustaviti. Na klopi imajo prekaljenega mačka, ki zna stvari postaviti na svoje mesto. Toda vse to nas ne sme prestrašiti. Zavedamo se svoje kakovosti. Pričakujem izenačeno tekmo in na koncu našo zmago," je dejal Luiz Felipe Scolari, Brazilec na portugalski klopi.

Za Portugalce naj bi začel Nuno Gomes, strelec zmagovitega gola proti Španiji, na rezervno klop pa naj bi se preselil Pauleta. Eriksson ne bo spreminjal moštva, ki je "povozilo" Hrvaško.

Najstnika v glavnih vlogah
Eno glavnih vlog na srečanju bosta igrali mladi zvezdi 18-letni Wayne Rooney in leto dni starejši Portugalec Christiano Ronaldo. Zvezdnika svojih reprezentanc se med seboj dobro poznata, saj si oba služita kruh na Otoku.

"Angleži imajo dobro moštvo. Nimajo samo Rooneyja, tudi na Davida Beckhama in Michaela Owna bomo morali še kako paziti. Pokazati bomo morali vse svoje znanje, da jih premagamo. Upam, da bom s prodori tudi sam pripomogel k temu," pravi Ronaldo, za katerega bo po vsej verjetnosti zadolžen soigralec pri Manchester Unitedu Gary Neville.

Priložnost za poravnavo starih računov
Otočani imajo s Portugalci še nekaj neporavnanih računov. Na zadnjem evropskem prvenstvu so izgubili s 2:3, zaradi česar se niso uvrstili v četrtfinale, Portugalci pa so bili boljši tudi na svetovnem prvenstvu leta 1986 v Mehiki, ko je bil izid 1:0.

Zadnji dve prijateljski tekmi v Birminghamu in Faru sta se končali z neodločenim izidom 1:1. Angleži imajo tako veliko razlogov za maščevanje, tudi Scolariju, ki jih je na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2002 z brazilsko reprezentanco izločil v četrtfinalu. Sicer pa Portugalska v Lizboni ni izgubila že 17 let.

DOBRO JE VEDETI
- Reprezentanci sta se srečali na Euru 2000. Portugalci so slavili s 3:2, potem ko so Angleži že vodili 2:0.
- Beckham in Figo sta skupaj na vrhu lestvice podajalcev na Eurih. Oba sta "zrežirala" po pet zadetkov.
- Portugalci so na zadnjih osmih tekmah na Eurih dosegli vsaj po en zadetek.
- Obe ekipi sta izgubili prvo tekmo. Edini, ki so osvojili naslov, potem ko so bili poraženi na uvodnem srečanju, so bili Nizozemci (1988).
- Po letu 1984 se nobeni gostiteljici ni uspelo prebiti v finale. Scolari lahko postane prvi selektor, ki lahko osvoji naslov svetovnega in evropskega prvaka z različnima ekipama.
- 20 medsebojnih tekem. 9:3 v zmagah za Anglijo. Najvišja leta 1947 (10:0).

Četrtek ob 20.45 (Lizbona - Luz):      
PORTUGALSKA                     ANGLIJA
                                       
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Ricardo           1 James           
13 Miguel            2 G. Neville      
16 Carvalho          5 Terry           
 4 Andrade           6 Campbell        
14 Nuno Valente      3 A. Cole         
 6 Costinha          7 Beckham         
18 Maniche          11 Lampard         
 7 Figo              4 Gerrard         
20 Deco              8 Scholes         
17 Ronaldo           9 Rooney          
21 Nuno Gomes       10 Owen            
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Urs MEIER (Švica)