Foto:
Foto:
Italijanski vratar Gianluigi Buffon je optimističen glede uvrstitve v četrtfinale.
Trapattoni ne bo mogel računati na stebra obrambe Fabia Cannavara.

Ti se pred odločilno tekmo ubadajo s kopico težav. Selektor Giovanni Trapattoni namreč ne bo mogel računati na kaznovane "pljuvalca" Francesca Tottija, brezkompromisnega Gennara Gattusa in stebra obrambe Fabia Cannavara. Povrhu vsega se je z italijanskimi mediji sprl še napadalec Christian Vieri, ki je sedmi sili očital, da jih "masakrira" od jutra do večera.

Varovanci Trapattonija morajo ob izidu 1:1 na severnjaškem derbiju Bolgarom zabiti najmanj dva gola. Doslej so sicer Italijani v 12 dvobojih kar šestkrat zmagali, štirikrat igrali neodločeno in dvakrat izgubili. Nazadnje sta se ti dve vrsti pomerili leta 1994 v polfinalu svetovnega prvenstva v ZDA, ko so Azzurri slavili z 2:1.

"Moštvo so načele poškodbe, toda v sebi nosimo veliko željo po zmagi. Gotovo v naših vrstah ni veliko veselja po tem, kar se nam je zgodilo v uvodnih dveh dvobojih, toda sem optimist in menim, da so možnosti Italije za napredovanje še vedno dokaj visoke," je samozavesten najdražji vratar na svetu Gianluigi Buffon.


Odpisani Bolgari bodo igrali brez pordečelega kapetana Stiliana Petrova in kaznovanega Rosena Kirilova. Zaradi poškodbe je vprašljiv nastop branilcev Ivaila Petkova in Vladimira Ivanova.

DOBRO JE VEDETI
- Nazadnje sta se reprezentanci srečali v polfinalu SP-ja leta 1994. Z 2:1 so slavili Italijani. Dvakratni strelec je bil Robeto Baggio.

- Če bo izid na tekmi Danska - Švedska 1:1, morajo Italijani zmagati z dvema goloma razlike. Če bo 0:0 potrebujejo Azzuri zmago, v primeru izida 2:2, 3:3 itd., pa izpadejo.

- Italijani so nazadnje izgubili novembra lani proti Poljski.

- Veliko golov ni pričakovati, saj Italijani in njihovi nasprotniki na 22 tekmah EP-jev skupno še niso zabili več kot tri zadetke.

- Italija ni zmagala na evropskem prvenstvu na zadnjih štirih tekmah.

- Bolgari na Euru 2004 še niso zadeli.

- Na evropskih prvenstvih je to njun prvi medsebojni dvoboj.

Torek ob 20.45 (Guimaraes):      
ITALIJA            BOLGARIJA
                    
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Buffon       1 Zdravkov    
 2 Panucci      2 Ivanov     
13 Nesta       18 Pažin     
23 Materazzi     5 Zagorčič    
19 Zambrotta     22 Stojanov    
14 Fiore       13 Peev      
21 Pirlo       8 Petkov     
20 Perrotta     15 Hristov    
18 Cassano      17 M. Petrov   
 7 Del Piero     21 Jankovič    
 9 Vieri       9 Berbatov    
---------------------------------------
                    
Sodnik: Valentin Ivanov (Rusija)