Foto:
Foto:
Juan Carlos Valeron se je veselil zadetka že po prvem stiku z žogo.
Raul se ni najbolje znašel med branilci Rusije.
Urs Meier je v prvem polčasu igralcem Rusije podelil štiri rumene kartone, na koncu pa še rdečega.
Na stadionu v Faru so prevladovali španski navijači.

Sreča ali kaj drugega? Toda priznati je treba, da je imel španski selektor Inaki Saez "jajca". Favorizirana Furija ni našla poti v mrežo ruskega vratarja, potem pa je Saez v 59. minuti iz igre potegnil najboljšega strelca Lige prvakov Fernanda Morientesa in v igro poslal veznega igralca Valerona.

Bingo je bil zadet že minuto kasneje. Predložek Carlesa Puyola, preigravanje Alekseja Smertina in mirna eksekucija igralca Deportiva z osmih metrov. Ruski vratar Sergej Ovčinikov je bil nemočen.

Že sam začetek tekme je dal slutiti, da gledalci ne bodo videli takšnega presenečenja, kot so ga na prvi tekmi v Portu pripravili Grki, saj so favorizirani Španci začeli veliko bolje od varovancev Georgija Jarceva. Že v drugi minuti se je v ugodnem položaju znašel Raul Gonzalez, a je z leve strani kazenskega prostora zgrešil vrata Ovčinikova.

V 36. minuti je Vicente lepo podal do Fernanda Morientesa, ki pa je z glavo nastreljal ruskega čuvaja mreže. Španska zmaga je povsem zaslužena, saj je bila nevarnejša celo tekmo. Rubens Baraja je kontroliral sredino, na bočnih položajih pa sta bila neustavljiva Vicente in Joseba Etxeberia.

Rusi so si edino priložnost ustvarili v 37. minuti, vendar je po samostojnem prodoru Dmitrija Alejničeva izvrstno posredoval vratar Iker Casillas. V 88. minuti je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Rus Roman Šaronov.

Španci so tako po 24 letih le uspeli prekiniti niz porazov v uvodnem srečanju na evropskih prvenstvih, nazadnje so leta 1980 s 3:2 ugnali Dansko.

"Vse skupaj je izpadlo srečno, saj je bil to moj prvi dotik z žogo na tekmi, ki se je končal z zadetkom," je zadetek komentiral strelec edinega gola na tekmi Juan Carlos Valeron, ki je še dodal: "Za zmago smo se morali krepko potruditi, v celoti gledano mislim, da smo igrali dobro."

Španski vezist Xabi Alonso, ki je dobil priložnost v drugem polčasu, je bil presenečen nad izidom tekme med Portugalsko in Španijo: "To je samo še dokaz več, da vsaka ekipa lahko zmaga na tem turnirju. Po zmagi nad Rusijo se počutimo lažje, vendar bomo morali biti zelo previdni na prihodnji tekmi z Grčijo."

"Večina naših igralcev ni bila prepričanih, da se lahko vso tekmo kosamo s Španci. Poraz je bil posledica naše živčne igre," je bil po tekmi razumljivo manj zadovoljen Dmitri Alejničev.

ŠPANIJA          1 - 0           RUSIJA
Valeron 60.                            
---------------------------------------
23 Casillas          1 Ovčinikov       
 5 Puyol            16 Jevsejev        
 3 Marchena          4 Smertin         
 6 Helguera         13 Šaronov 88.     
15 Raul Bravo       17 Senikov         
17 Etxeberria       22 Aldonin **      
 4 Albelda **        8 Gusev *         
 8 Baraja           15 Alejničev       
14 Vicente          10 Mostovoj        
10 Morientes *       7 Izmailov ***    
 7 Raul ***          9 Buljikin        
---------------------------------------
* 59./Valeron       * 46./Radimov      
** 59./Xabi         ** 68./Sičev       
*** 78./Torres      *** 74./Kariaka    
Sodnik: Urs Meier (Švica)