Foto:
Foto:
Veselje Italijanov ob zadetku Cassana.
Bobo Vieri ni imel svojega dne. Zapravil je kopico priložnosti.
Ljungberg in Nesta sta bila trd boj.

Italijane je v vodstvo popeljala akcija Rominih igralcev v 37. minuti. Panucci je podal z desne strani in Cassanu ni bilo težko žogo preusmeriti v vrata švedskega vratarja Isakssona. V prvem polčasu so sicer prevladovali Italijani, v drugem pa Švedi, ki so izenačili pet minut pred koncem. Mojstrsko je s peto zadel Zlatan Ibrahimovic.

Italijani so v drugo tekmo na evropskem prvenstvu krenili zelo odločno in že v prvih desetih minutah pokazali povsem drugačen obraz, kot proti Dancem v prvem krogu. Lepi priložnosti sta zapravila Panucci in mladi Perrotta.

V 17. minuti se je v lepi priložnosti znašel tudi Zambrotta, a je njegov strel od daleč zletel mimo desne vratnice švedskega vratarja Isakssona. Švedi so se začetnega pritiska Italijanov otresli šele sredi prvega polčasa, ko je Ljungberg uspešno prodrl skozi zelo trdo italijansko obrambo, a mu je pri zaključnem strelu zmanjkalo moči. Buffon z njegovim poizkusom ni imel dela. V zelo dobri situaciji se je nekaj trenutkov zatem znašel tudi Ajaxov napadalec Ibrahimovic, a je obramba na čelu z Nesto in Cannavarom razčistila neugodno situacijo.

Sledil je nova ofenziva Azzurrov. V 33. minuti je Zambrotta uspešno prodrl po levi strani in podal v švedski kazenski prostor, kjer je bil najvišji Vieri, a strel Interjevega napadalca je končal visoko nad vrati švedskega vratarja.

Italijani so še naprej napadali in v 37. minuti je na robu kazenskega prostora na desni strani preigraval Panucci, ki je z milimetrsko natančnostjo našel Cassana in 22-letni napadalec Rome je zadel nebranjen del vrat vratarja Isakssona.

Po zadetku se je italijanska ofenziva še nadaljevala. V zadnji minuti prvega polčasa in sodniškem podaljšku so imeli modri še dve lepi priložnosti. Najprej je iz prostega strela poizkušal Del Piero, le nekaj trenutkov za njim pa še Cassano, a je iz podobne akcije kot pri zadetku zgrešil švedsko mrežo.

Drugi polčas se je začel podobno kot se je končal prvi. Na desni strani je imel veliko prostora Panucci, a njegovi dve lepi podaji Vieri ni uspel spraviti za hrbet švedskega vratarja. Sledil je še poizkus Del Piera, a član Juventusa se ni izkazal pri strelu z glavo. V 57. minuti pa je še enkrat zelo atraktivno z lobom poizkušal Cassano. Njegov strel je že premagal švedskega vratarja, a je švedski branilec Jakobsson posredoval tik pred golovo črto.

Po tem poizkusu so se Italijani nekoliko izpraznili in ritem igre so začeli narekovati Skandinavci. Najprej je od daleč poizkusil Källström, v 72. minuti pa je Jonsonov predložek italijanski branilec Cannavaro skoraj preusmeril v lastno mrežo. Jonson je nadaljeval z zelo napadalno igro in v 78. minuti prodrl po desni strani. Njegov diagonalen strel pa je s skrajnimi močmi ubranil Buffon.

Sledila je nova akcija Švedov. Celticov napadalec Larsson je podal proti zelo aktivnemu Jonsonu, a je napadalec danskega Bröndbyja streljal čez gol. Nato pa v 85. minuti šok za Apeninski polotok. Po zmedi v kazenskem prostoru Italije je Ibrahimovic s peto izenačil in tako prinesel Švedom zaslužen remi.

Do konca srečanja so Italijani še poizkušali izenačiti, a je Isaksson ubranil strela Zambrotte in Vierija. To je idealen razplet, ki obeta v zadnjem krogu dramo. Italijani bodo imeli v 3. krogu zelo težavno delo, saj jim niti zmaga proti Bolgariji ne zagotavlja četrtfinala. Švede v zadnjem krogu čaka skandinavski derbi z Danci.

                                        
 ITALIJA          1 - 1          ŠVEDSKA
 Cassano 37.         Ibrahimovic 85.    
 ---------------------------------------
  1 Buffon            1 Isaksson        
  2 Panucci           7 Nilsson         
 13 Nesta             3 Mellberg        
  5 Cannavaro        15 Jakobsson       
 19 Zambrotta         5 Edman ***       
  8 Gattuso **       21 Wilhelmsson **  
 21 Pirlo             6 Linderoth       
  4 Perrotta          8 Svensson *      
 18 Cassano *         9 Ljungberg       
  7 Del Piero ***    10 Ibrahimovic     
  9 Vieri            11 Larsson         
 ---------------------------------------
 * 70./14 Fiore      * 55./16 Källström 
 ** 76./15 Favalli   ** 67./18 Jonson   
 *** 82./16 Camoran. *** 77./20 Allbäck 
 Sodnik: Urs Meier (Švica)