Foto:
Foto:
Nuno Valente je v prvi postavi dobil priložnost pred Rui Jorgejem.
Ovčinikov je bil začuden nad odločitvijo sodnika Haugeja, ki mu je v 45. minuti pokazal rdeč karton.
Akrobatska poteza Aleksandra Keržakova.

V nasprotju s prvo tekmo, ko Portugalci nikakor niso našli poti do mreže, so bili gledalci na nogah že v šesti minuti. Deco je podal v kazenski prostor, Maniche pa spretno ustavil žogo in bliskovito ustrelil.

Po pol ure igre lepa akcija Figa, ki je pred gol poslal vročo žogo. Tik pred polčasom je vratar Ovčinikov posredoval zunaj kazenskega prostora, sodnik pa je presodil, da je igral z roko. Tekma je bila za trenutek prekinjena, saj je na igrišče pritekel navijač Rusije, ki je hotel obračunati z norveškim sodnikom Haugejem.

Ker so bili Rusi podrejeni, je bilo v drugem polčasu pričakovati še večjo premoč številčno močnejših gostiteljev. Vendar ne! Rusi so na lahek način prihajali do priložnosti. V 58. minuti je Kariaka sprožil bombo, Ricardo pa je dobro ubranil. Figo bi nato lahko povišal vodstvo, a je Ruse rešila vratnica.

Strelec edinega zadetka za Portugalsko na uvodni tekmi z Grčijo, Ronaldo, je vstopil v igro v 78. minuti in takoj poživil igro. Igralec Manchestra se je izkazal minuto pred iztekom rednega dela, ko je natančno podal še drugemu rezervistu Rui Costi, ki mu ni bilo težko zadeti praznega okvirja vrat.

Oddahnil si je tudi selektor Scolari, ki je bil po uvodni tekmi na udaru kritik. Brazilski strateg je v uvodni enjasterici s tekme proti Grčiji zamenjal štiri igralce, kar je bil zadetek v polno. Bolj zanesljiva je bila predvsem zadnja linija, kjer sta dobila priložnost igralca Porta Carvalho in Nuno Valente.

Misli gostiteljev so zdaj usmerjene na tekmo s Španijo, ki bo odločala, kdo bo napredoval v osmino finala. "Predstava celotnega moštva je bila dobra. Igralci so igrali drugače kot sicer, širili so igro na krila in igrali s kratkimi podajami," je zmago komentiral Scolari, ki je bil na vprašanje o prihodnji tekmi s Španijo skop:"Ni časa, da bi mislili na to tekmo. Trenutno se moram pogovoriti z igralci, analizirati tekmo, nato pa sledijo priprave za Španijo."

Rusi so kljub igralcu manj dobro igrali, tako kot na tekmi s Španijo pa so pokazali neučinkovito igro v napadu. Varovanci selektorja Jarceva so prva reprezentanca na turnirju, ki nima več možnosti za napredovanje med osem najboljših.

Selektor Jarcev, ki je krmilo ruske reprezentance prevzel avgusta lani, je prevzel vso odgovornost za neuspeh: "Prevzemam vso odgovornost, igralcev nikakor nočem kriviti. Na Portugalskem nas je bodrilo veliko navijačev, ki se jim moramo oddolžiti."

RUSIJA           0 - 2      PORTUGALSKA
                     Maniche 6.        
                     Rui Costa 89.     
---------------------------------------
 1 Ovčinikov /RK:45. 1 Ricardo         
16 Jevsejev         13 Miguel          
 4 Smertin           4 Andrade         
21 Bugajev          16 Carvalho        
17 Senikov          14 Nuno Valente    
 5 Kariaka ***       6 Costinha        
22 Aldonin *        18 Maniche         
15 Alejničev         7 Figo ***        
20 Loskov           10 Deco            
 7 Izmailov **      11 Simao **        
11 Keržakov          9 Pauleta *       
---------------------------------------
  * 45./Malafejev    * 57./Nuno Gomes  
 ** 72./Bistrov     ** 63./Rui Costa   
*** 79./Bulikin    *** 78./Ronaldo     
55.000; Sodnik: Terje Hauge (Norveška)