Foto:
Foto:
Imants Bleidelis in Edgar Davids, nad katerim je bil storjen prekršek za enajstmetrovko.
Maris Verpakovskis je bil ves čas pod budnim očesom izkušenega Franka de Boerja.
Nizozemci so si po koncu tekme dali duška.
Latvijci tokrat niso bili dorasel nasprotnik.
Nizozemski navijači so imeli tokrat razlog za veselje.

Potem ko je Ruud van Nistelrooy v 13. minuti izgubil dvoboj na "štiri oči" s Kolinkom, je nato dvakrat ugnal latvijskega vratarja. Najprej je po prekršku nad Edgarjem Davidsom zadel z bele točke, nato pa po prostem strelu Clarenca Seedorfa še z glavo. Latvijci so v nadaljevanju zaigrali bolj napadalno in si prek Rubinsa priigrali tudi najlepšo priložnost, a se Edvin van der Saar ni dal. Na drugi strani je Dick Advocaat v igro poslal Roya Makaaya, ki se mu je oddolžil z golom in zapečatil usodo nasprotnikov.

Igralo se je le na latvijski polovici
Nizozemci bi lahko povedli že v 1. minuti, vendar je strel Clarenca Seedorfa z roba kazenskega prostora zletel čez vrata. V 13. minuti pa "smrtna" priložnost za Ruuda van Nistelrooya: nizozemski napadalec se je po podaji Arjena Robbena sam znašel pred latvijskim vratarjem Kolinkom, a je slednji obranil slab strel.

Za zgrešeno priložnost se je van Nistelrooy odkupil v 27. minuti. Prodirajočega Edgarja Davidsa je na robu kazenskega prostora podrl Igor Astafjevs, danski sodnik Kim Milton Nielsen pa je nemudoma pokazal na belo točko. K žogi je pristopil "Ruud in the Mood" in Kolinka poslal v desno, žogo pa v levo stran latvijskih vrat - 1:0.

Tulipani, ki so imeli veliko terensko premoč, so vodstvo povišali v 35. minuti. Seedorf je s prostega strela poslal žogo v kazenski prostor, kjer sta Philip Cocu in van Nistelrooy prehitela latvijske branilce, slednji pa je z glavo še drugič ugnal Kolinka. Van Nistelrooy je bil blizu "hat-tricku" le malo kasneje, ko je njegovo bombo z desetih metrov Kolinko komaj ukrotil. O veliki premoči Nizozemcev ob polčasu pričajo statistični podatki: 7:0 v strelih na gol in 72:28 (odstotki) v posesti žoge.

Zmaga tulipanov bi bila lahko še višja
V začetku drugega polčasa so Latvijci silovito pritisnili in imeli prek Rubinsa sijajno priložnost, a je bil vratar Edvin van der Saar na mestu. Bolj napadalna igra nogometašev z obale baltiškega morja je puščala več prostora za Nizozemce. V 51. minuti se je Robben sprehodil skozi latvijsko obrambo, nato pa streljal naravnost v Kolinka.

Ta je bil znova na preizkušnji deset minut kasneje, ko je zaporedoma obranil strela van Nistelrooya in Andyja van der Meydeja. Tulipani so kljub visokemu vodstvu še naprej pritiskali proti latvijskim vratom, tako da je tretji gol visel v zraku. Robben, van Nistelrooy in Andy van der Meyde so zapravili zrele priložnosti. Nizozemski selektor Advocaat je nato v igro poslal Roya Makaaya, ki se mu je v 84. minuti oddolžil z zadetkom in zapečatil usodo nasprotnika. Nizozemci se bodo v četrtfinalu pomerili s Švedi.

"Od srca se mi je odvalil velik kamen. Po tekmi proti Češki smo preživljali težke čase, saj so kritike kar deževale. Zdaj igramo proti Švedom, o katerih vemo vse in ki jih lahko premagamo," je po tekmi dejal Advocaat.

"Moramo se zahvaliti Čehom, ki so premagali Nemce. Po reakcijah navijačev smo vedeli, da so Čehi dosegli še en gol, kar nas je še dodatno podžgalo," pa je bil Švejkom hvaležen Philip Cocu.

NIZOZEMSKA        3 - 0         Latvija
van Nistelrooy 27./11-m, 35.           
Makaay 84.                             
---------------------------------------
 1 van der Saar       1 Kolinko        
 2 Reiziger           7 Isakovs        
15 de Boer            2 Stepanovs      
 3 Stam               4 Zemlinskis     
 5 van Bronckhorst    6 Blagonadezdins 
20 Seedorf            8 Bleidelis ***  
 8 Davids ***        14 Lobanovs       
 6 Cocu               3 Astafjevs      
 7 van der Meyde *   10 Rubins         
10 van Nistelrooy ** 11 Prohorenkovs **
19 Robben             9 Verpakovskis * 
---------------------------------------
* 63./Overmars        * 62./Pahars     
** 71./Makaay         ** 74./Laizans   
*** 77./Sneijder      *** 83./Stolcers 
Sodnik: Kim Milton Nielsen (Danska)    
Lestvica:                             
ČEŠKA *          3  3 0 0  7:4  9 točk
NIZOZEMSKA *     3  1 1 1  6:4  4     
NEMČIJA          3  0 2 1  2:3  2     
LATVIJA          3  0 1 2  1:5  1     
           * - v četrtfinalu