Andrea Pirlo je bil brez dvoma mož odločitve. Foto: Reuters
Andrea Pirlo je bil brez dvoma mož odločitve. Foto: Reuters
Steven Gerrard
Stevena Gerrarda so ob koncu tekme mučili krči. Foto: EPA

Nepisano (in zelo zlajnano) nogometno reklo pravi, da so streli z bele točke loterija, kjer je možnost dobitka 50:50. A nogometna reprezentanca Anglije očitno igra na neki drugi loteriji. Na loteriji, kjer je verjetnost dobitka 1:6. Angleži so na velikih tekmovanjih namreč že sedmič izvajali enajstmetrovke, ostajajo pa samo pri eni zmagi - v četrtfinalu domačega Eura 1996 so izločili Španijo, a so že v naslednjem koraku, v polfinalu, na enak način izgubili proti Nemčiji.

V minusu le še Nizozemska in Italija
Med udeleženkami evropskega prvenstva, ki so na velikih tekmovanjih vsaj dvakrat izvajale 11-metrovke, imajo zelo slabo razmerje zmag tudi Nizozemci (1-4), več porazov kot zmag pa imajo le še Italijani, ki so zdaj razmerje popravili na 3-5.

Hodgson: Vsakdo lahko zgreši 11-m
Selektor Roy Hodgson se je zavedal neprijetne statistike, zato je pred četrtfinalom ukazal dodatno streljanje 11-metrovk, a tudi to ni pomagalo. "Vsakdo lahko zgreši enajstmetrovko. Young je zadel prečko, Buffon pa je strel Cola ubranil. A to ne sme omajati ugleda obeh Ashleyjev. Sloves obeh in celotne ekipe mora temeljiti na vseh štirih tekmah, nobene nismo izgubili na igrišču," je prepričan Hodgson.

Pirlo igralec tekme
Ko se je tehtnica pri streljanju 11-metrovk že nagnila na stran Anglije, je svojo mirnost pokazal najboljši igralec tekme Andrea Pirlo, ki je v slogu Antonina Panenke mirno spodkopal žogo in izenačil na 2:2.

Statistika povsem v korist Italije
Angleži v 120 minutah resda niso klonili, a to prav nič ne pomaga, saj so že spakirali kovčke. Še bolj kot poraz pa jih lahko boli nemoč. Italijani so bili namreč precej boljši, kar kažejo skorajda vsi statistični kazalniki (streli, koti, posest žoge, podaje ...). Pri tem pa je bil glavni italijanski mož prav Pirlo.

Podaje, podaje, podaje ...
Vezist Juventusa je podal kar 131-krat, najuspešnejši Anglež Ashley Cole se je ustavil pri številki 44. A Italijani niso le podajali. Pri tem so bili izjemno natančni, kar 13 od 14 nogometašev je bilo pri podajah vsaj 80-odstotno natančnih; pri Angležih je bilo takih igralcev le pet.

Gerrard lovil Pirla
Nekdanji nogometaš Liverpoola Alan Hansen je ključ za zmago Italije videl ravno v Pirlu: "Bil je odličen. Kontroliral in diktiral je tempo igre, bil je pravi gospodar igrišča. Najboljši igralec Anglije je bil Steven Gerrard, a cel večer je le lovil Pirla."

Klinsmann: Zaslužen razplet
"Italija je bila precej boljša. Najbolj me je navdušilo, da so tehnično tako dobro kontrolirali tekmo, bili pa so tudi fizično precej močnejši. Zaradi vsega tega so si prav gotovo zaslužili preboj v polfinale in obračun z Nemci. Upal sem, da bi to uspelo Angležem, a tega si prav gotovo niso zaslužili. Nismo mogli držati tempa, niso pokrivali praznega prostora. Italijani so zasluženo slavili," je bil v izjavi za BBC prepričan Jürgen Klinsmann.

Italijanski selektor Cesare Prandelli se je že obrnil proti polfinalu, kjer je Nemce označil kot favorite: "Pa ne samo zato, ker so imeli dva prosta dneva več. So namreč v izjemni formi. A če bomo prikazali enak odnos in željo, nismo brez možnosti."