Italijanski selektor Cesare Prandelli (levo) je na novinarski konferenci poudaril, da bodo morali njegovi varovanci preprečiti, da Angleži razvijejo svojo igro. Foto: EPA
Italijanski selektor Cesare Prandelli (levo) je na novinarski konferenci poudaril, da bodo morali njegovi varovanci preprečiti, da Angleži razvijejo svojo igro. Foto: EPA
Steven Gerrard in Roy Hodgson
Angleški selektor Roy Hodgson: "Najpomembneje je, da poskušamo imeti tekmo pod nadzorom. Če bo obratno, bi bila lahko to za nas zelo dolga noč." Foto: EPA
Antonio Di Natale, Mario Balotelli in Antonio Cassano
Kdo bo začel v italijanskem napadu - Antonio Di Natale, Mario Balotelli, Antonio Cassano? Foto: EPA
Wayne Rooney
Wayne Rooney (v sredini) je v torek dosegel svoj prvi zadetek na velikih tekmovanjih po EP-ju 2004. Foto: EPA

27. marca 2002 je bilo na prijateljski tekmi v Leedsu 1:2. Za Anglijo je zadel Robbie Fowler, za "azzurre" pa dvakrat Vincenzo Montella. Enak izid se je na semaforju izpisal v Bariju pred 22 leti, ko je Italija na domačem mundialu osvojila bron. Edini preostali obračun na SP-jih ali EP-jih sta reprezentanci odigrali na prvenstvu stare celine leta 1980, ko je v predtekmovanju prav tako zmagala Italija, tudi tedaj na domačih tleh v Torinu, z 1:0.
Hodgsona v Italiji dobro poznajo
Zadnji četrtfinale letošnjega Eura bo najbrž vrhunec dozdajšnjega dela prvenstva na Poljskem in v Ukrajini. Obe reprezentanci sta na tekmah, ki štejejo, neporaženi že 11 oziroma 13 srečanj. Italijani so prejeli zgolj štiri zadetke. Obe se zanašata na trdno obrambo in protinapade, prilagodljiv sistem 4-4-2, na klopi pa imata študiozna in pragmatična selektorja Roya Hodgsona (v Italiji ga dobro poznajo in cenijo, saj je dvakrat vodil Inter) in Cesareja Prandellija. Slednji ni razkril, ali bo ohranil sistem 4-3-1-2 z zadnje tekme proti Irski ali se bo znova vrnil k igranju s samo tremi nogometaši v zadnji vrsti.

Italijanski pridih na Otoku
Italijanski in angleški nogomet imata v zadnjih letih tudi marsikaj skupnega. Številni italijanski trenerji so vodili klube na Otoku, letos je Roberto Di Matteo popeljal Chelsea do zmage v Ligi prvakov, Roberto Mancini pa Manchester City do naslova prvaka v Premier League. Italijani pa so tako na klubski kot reprezentančni ravni naredili korak naprej k napadalnejši in bolj odprti igri.

STE VEDELI?

- Anglija je od leta 1977 Italijo premagala samo enkrat na zadnjih devetih tekmah.

- Anglija je v četrtfinalu izpadla na SP-jih 2002 in 2006 ter na EP-ju 2004. Na SP-ju pred dvema letoma v Južni Afriki jo je v osmini finala izločila Nemčija.

- Prva tekma med Anglijo in Italijo je bila odigrana leta 1933 v Rimu.
Štirideset let prej so Angleži v Genovi ustanovili prvi nogometni klub na Apeninskem polotoku.

Med zanimivejšimi dvoboji na zelenici olimpijskega stadiona v Kijevu bosta tisti med še sorazmerno mladim vratarjem Joejem Hartom (25) in veteranom Gianluigijem Buffonom (34) ter tisti med napadalcema obeh Manchestrov - Unitedovim Waynom Rooneyjem in Cityjevim Mariom Balotellijem. Temu bosta - če bo seveda dobil priložnost - nasproti stala klubska soigralca Joleon Lescott in Hart.

Motta okreval
Pri "azzurrih" bo po zadnjih podatkih selektorju na voljo tudi Thiago Motta, ki je imel v zadnjih dneh nekaj težav s kito v podkolenskem zgibu. Leonardo Bonucci bo igral namesto poškodovanega Giorgia Chiellinija (stegenska mišica), bočna branilca naj bi bila Ignazio Abate in Federico Balzaretti. Anglija naj bi zaigrala z enako postavo kot v torek proti Ukrajini.

"Vemo, da smo dobro moštvo, prav tako pa vemo, da bomo za napredovanje potrebovali tudi nekaj sreče. Moramo biti pozorni, saj Anglija igra vse bolj podobno nam. Osredotočiti se moramo na podrobnosti v obrambi," pred tekmo pravi Bonucci.

Parker: Vemo, kaj lahko pričakujemo
"Naredili smo veliko analiz in vemo, kaj lahko
pričakujemo. Italija je zelo dobro moštvo in zavedamo se, da bomo morali pokazati najboljšo igro za ugoden izid,"
je dejal angleški vezist Scott Parker.
Evropsko prvenstvo, četrtfinale
Nedelja ob 20.45:
ANGLIJA - ITALIJA

Verjetni postavi:


Anglija:
Hart; Cole, Lescott, Terry, Johnson; Gerrard, Parker, Milner, Young; Rooney, Welbeck.

Italija: Buffon; Abate, Barzagli, Bonucci, Balzaretti; Marchisio, Pirlo, De Rossi, Motta; Balotelli, Cassano.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)