Španski nogometaši se veselijo zgodovinskega trojčka. Foto: EPA
Španski nogometaši se veselijo zgodovinskega trojčka. Foto: EPA

Najbolj brani športni časopis Marca piše o najboljši ekipi v zgodovini nogometa in prenaša besede kapetana Ikerja Casillasa - "To je največji trenutek za španski nogomet". As ne dvomi v to, da je Španija najboljša ekipa na svetu, hkrati pa že vabi ljudi na veliko zabavo ob povratku reprezentance, ki bo v središču Madrida predvidoma ob 20.30 v ponedeljek.

Katalonska športna časnika Sport in El mundo deportivo sta osredotočena predvsem na igralce iz Barcelone, ki so roko na srce duša in motor te ekipe. Xavi, Iniesta, Fabregas, Pique, Busquets, Pedro in zdaj še Jordi Alba so glavni zvezdniki te reprezentance in dokaz, da je igra Barcelone glavni model za selektorja Vicenta del Bosquea.

Gazzetta: Kljub porazu presegli pričakovanja
Osrednji italijanski športni dnevnik Gazzetta dello Sport je na naslovnico uvrstil fotografijo prvega zvezdnika Italije Maria Balotellija, ki skrušeno in s solzami v očeh spremlja zmagoslavje španskih igralcev. V naslov so zapisali "Grenke solze". Hkrati se pisec vrstic zaveda in prizna, da njegova ekipa v finalu ni imela prav nobenih možnosti, saj je Španija igrala vrhunski nogomet in zasluženo visoko slavila. Kljub porazu v finalu se italijanski nogometaši z dvignjeno glavo vračajo v domovino, saj so tako z uvrstitvijo kot prikazano igro presegli pričakovanja, so dodali v Gazzeti dello Sport.

Takšen nogomet igrajo lahko le največji asi
Brazilski dnevnik LanceNet je poročilo o tekmi začel z besedama "zelo lahko", ki se nanašata na način, kako je Španija prišla do zmage in hkrati utišala kritike, ki so med prvenstvom španski nogomet označili kot dolgočasen. Takšen nogomet lahko igrajo le največji asi, so zapisali Brazilci, ki niso spregledali zgodovinskega vidika, saj še nobena reprezentanca doslej ni osvojila v nizu treh velikih naslovov.

V Evropi ni dvoma, kdo je najboljši. Francoski L'Equipe pravi, da se "zgodovina piše po špansko", France Presse pa izpostavlja, "da sta Barcelona in Casillas premagala Pirla in Buffona".

Zlata vreden nogomet za srebrni pokal
Angleški časniki poudarjajo, da Super Mario (Balotelli) ni mogel premagati velike Španije, ki je še enkrat več dokazala, da trenutno nima prave konkurence. "Španski navijači na tribunah so slavili praktično vseh devetdeset minut, saj je bilo hitro jasno, da je rdeča druščina krenila na vse ali nič," so zapisali pri Daily Mailu. Komentator pri Telegraphu pa je napisal: "Čarobna skupina nogometašev, ki se je zapisala v zgodovino. Španija je svetu pokazala, kako naj bi se igral nogomet: z znanjem, gibanjem, nenehnim spreminjanjem ritma in pogostimi podajami. Zgledalo je lepo in enostavno. Zlata vreden nogomet za srebrn pokal."