Steven Gerrard je kapetan angleške izbrane vrste. Foto: EPA
Steven Gerrard je kapetan angleške izbrane vrste. Foto: EPA

Od nas se je vselej pričakovalo, da se s tekmovanja vrnemo uspešni. S tem mislim uvrstitev v finale in osvojitev naslova. Vselej so nas prikazali kot favorite in ker angleške nogometne javnosti nismo zadovoljili, so morda apetiti pred letošnjim prvenstvom precej manjši.

Steven Gerrard
Rio Ferdinand
Rio Ferdinand, ki je za angleško izbrano vrsto zbral 81 nastopov in zadel 3 gole, ne bo zaigral na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem. V Angliji se sicer širijo govorice, da Ferdinanda ne bo zlasti zaradi prisotnosti Johna Terryja, ki naj bi na eni izmed premierligaških srečanj z besedami iz rasističnega besednjaka nagovoril brata Antona Ferdinanda, a je Roy Hodgson medijem večkrat zatrdil, da ni tako. Foto: EPA

Izbrano vrsto svetovnih prvakov iz leta 1966 so močno oslabile poškodbe številnih ključnih igralcev, med katerimi zagotovo izstopajo poškodbe branilca Garyja Cahilla in vezistov Franka Lamparda ter Garetha Barryja, za nameček pa na prvih dveh tekmah ne bo smel igrati še napadalec Wayne Rooney. Selektor Roy Hodgson, iz katerega se norčuje marsikateri privrženec angleške reprezentance, bo moral nekako najti čudežno formulo, s katero bo poskusil potešiti apetite zelo zahtevne otoške javnosti. Mu bo uspelo?

Apetiti javnosti tokrat manjši
"Od naslova leta 1966 se od angleške izbrane vrste vedno pričakujejo uspehi. Pritisk raste iz leta v leto," je dejal kapetan Steven Gerrard in dodal: "Od nas se je vselej pričakovalo, da se s tekmovanja vrnemo uspešni. S tem mislim uvrstitev v finale in osvojitev naslova. Vselej so nas prikazali kot favorite in ker angleške nogometne javnosti nismo zadovoljili, so morda apetiti pred letošnjim prvenstvom precej manjši." Kapetan Liverpoola, ki je za ekipo Anglije zbral 92 nastopov in 19 golov, je sklenil: "Manjša pričakovanja javnosti nam ustrezajo, saj lahko vse skupaj spreobrnemo v našo korist."

Nani želi videti Anglijo v četrtfinalu
Oglasili so se tudi številni tuji zvezdniki Premier lige, med katerimi je bil najglasnejši vezist Manchester Uniteda Luis Nani. "Wayne Rooney je eden izmed ključnih igralcev v angleški ekipi in mislim, da bo njegova odsotnost na prvih dveh tekmah usodna. Res želim Angleže videti v četrtfinalu, a pot do tja bo zelo težka," je prepričan 25-letnik, ki je še poudaril, da so poškodbe Angleže znatno oslabile. "Na prvenstvu zaradi poškodb ne bo igralo kar nekaj zelo kakovostnih igralcev. Lahko rečem, da so poškodbe uničile ekipo, saj zamenjave niso dovolj kakovostne," je še povedal Nani.

Ferdinand doživel še en udarec
Angleže najbolj bega Hodgsonova odločitev, da v ekipo za EP ni uvrstil izkušenega branilca Manchester Uniteda Ria Ferdinanda. Njegov vpoklic so pričakovali po Cahillovi poškodbi, a se je nogometni strateg iz Croydona raje odločil za Liverpoolovega rezervnega branilca Martina Kellyja. Številni so skeptični tudi do Lampardove zamenjave Jordana Hendersona, ki se v prvi sezoni na Anfieldu ni pretirano izkazal, in so prepričani, da so tokrat v ekipi le trije zares vrhunski igralci - John Terry, Rooney in kapetan Gerrard.

Od nas se je vselej pričakovalo, da se s tekmovanja vrnemo uspešni. S tem mislim uvrstitev v finale in osvojitev naslova. Vselej so nas prikazali kot favorite in ker angleške nogometne javnosti nismo zadovoljili, so morda apetiti pred letošnjim prvenstvom precej manjši.

Steven Gerrard