Tomaša Rosickega ne bo v začetni enajsterici. Foto: EPA
Tomaša Rosickega ne bo v začetni enajsterici. Foto: EPA
Paulo Bento
Portugalski selektor Paulo Bento: "Ronaldo nima prostih rok. Seveda imam navodila tudi zanj!" Foto: EPA

Nogometaši iz dežele Švejka so na prvenstvu v Angliji presenetljivo šli vse do finala, kjer so jih ustavili šele Nemci. Reprezentanci sta se na EP-ju srečali še enkrat, pred štirimi leti v Ženevi je bila v predtekmovanju Portugalska boljša s 3:1.
Bilek: S prve tekme smo se veliko naučili
Na novinarskih konferencah obeh ekip je bilo seveda največ govora o Ronaldu. Zvezdnik Reala je v nedeljo proti Nizozemski dosegel dva gola in utišal kritike. "Ronaldo lahko v eni sezoni doseže 40 do 50 zadetkov. Vsi se moramo dobro braniti. Če pobegne, ga je nemogoče ustaviti," je glavno nalogo svojih varovancev opisal češki selektor Michal Bilek.

Jasno je napovedal, da se bo Češka znova zatekla k bolj obrambni taktiki: "Portugalska je zelo kompaktno in uravnoteženo moštvo. Ronaldo je nevaren, toda ni njihov edini nevaren igralec. Tu so še Nani, Postiga ... Proti Rusiji (ob porazu z 1:4, op. a.) smo se na začetku tekme preveč odprli in so nas kaznovali. S prve tekme smo se veliko naučili. Okrepili smo obrambo, to je bil ključ." Čehi so edina ekipa v četrtfinalu z negativno razliko v zadetkih.

Ronalda bo čuval Gebre Selassie
Češki kapetan Tomaš Rosicky je poškodovan (ahilova tetiva) in ne bo igral od začetka. Nogometaš Arsenala je izpustil že zadnjo tekmo Češke v soboto proti Poljski, potem ko se je poškodoval na srečanju proti Grčiji. Odšel je na zdravljenje v Prago, zdaj pa se je že vrnil na Poljsko. "Sam se bo odločil, ali bo igral del tekme in bo vstopil s klopi," pravi manager češke reprezentance Vladimir Šmicer. Tudi Rosicky pa seveda ni mogel mimo vprašanja o Ronaldu. "Nerad se brani, toda zaradi svoje kakovosti in ravni, na kateri igra, si lahko privošči, da ne pomaga svoji obrambi," je povedal eden od najbolj izkušenih mož v češki reprezentanci.

Največ dela bo imel z Ronaldom Theodor Gebre Selassie, sin Etiopijca in Čehinje ter član Slovana iz Liberca. Tudi Nanija bo čuval nogometaš iz češke lige - David Limbersky iz Viktorie iz Plzna. Portugalski selektor Paulo Bento poudarja, da Ronaldo na igrišču nima povsem prostih rok in pravi: "Seveda imam navodila tudi zanj!" O četrtfinalni tekmi pa meni naslednje: "Ne zahtevamo vloge favorita in ne bo nam lahko. Nadaljevati moramo delo in pokazati kakovost, ki smo jo do zdaj. Potem se morda lahko uvrstimo celo v polfinale. Še vedno moramo izboljšati veliko stvari, toda sem ponosen in tudi igralci morajo biti."
ČETRTFINALE

Danes ob 20.45:
ČEŠKA - PORTUGALSKA (Varšava)

Verjetni postavi:

Češka: Čech, Limbersky, Kadlec, Sivok, Gebre Selassie, Hübschman, Plašil, Kolar, Pilar, Jiraček, Baroš.

Portugalska: Patricio, Pereira, Pepe, B. Alves, Coentrao, Veloso, Meireles, Moutinho, Ronaldo, Nani, Postiga.
Sodnik: Howard Webb (Anglija)


Petek ob 20.45:
NEMČIJA - GRČIJA (Gdansk)

Sobota ob 20.45:
ŠPANIJA - FRANCIJA (Doneck)

Nedelja ob 20.45:
ANGLIJA - ITALIJA (Kijev)