Odnosi v francoski reprezentanci so bistveno boljši kot v Južni Afriki. Foto: EPA
Odnosi v francoski reprezentanci so bistveno boljši kot v Južni Afriki. Foto: EPA
Angleški nogometaši
Angleški nogometaši so pred prvo tekmo Eura obiskali tovarno Oskarja Schinderlja v Oswiecimu. Foto: EPA

Leta 1964, ko so na zaključnem turnirju igrale le štiri reprezentance, so bili galski petelini uspešnejši v kvalifikacijah. Na Švedskem 1992 sta se ekipi v skupinskem delu razšli brez golov, na Portugalskem 2004 pa je bilo 2:1 za Francoze.

Francozi leta 2010 slavili na Wembleyju
Na strani Francije je tudi medsebojna statistika v zadnjem obdobju, saj so zadnjič izgubili leta 1997 v Montpellierju, nato pa ostali neporaženi na naslednjih petih obračunih. Zadnja tekma je bila odigrana novembra 2010, ko so Angleži na Wembleyju izgubili, od takrat pa so na 12 tekmah izgubili le še enkrat.

Laurent Blanc vnesel ekipni duh
Uspešen niz imajo tudi Francozi, ki so očitno po sramotnih prepirih na zadnjem svetovnem prvenstvu postavili uspešne temlje nove reprezentance. Pod vodstvom Laurenta Blanca so neporaženi na zadnjih 21 tekmah. Yohan Cabaye razlaga preporod: "Vcepil nam je ekipno igro. Ne igramo za lastno statistiko, ampak za ekipo, za državo. Mislim, da se to na zelenici dobro vidi."

Pogosto obstanejo v skupinskem delu
Angleži na evropskih prvenstvih nikoli niso pretirano blesteli, na zadnjih šestih turnirjih se namreč štirkrat niso prebili iz skupinskega dela. Tudi priprave na tokratni turnir niso potekale v idealnih okoliščinah, saj so selektorja dobili šele nekaj tednov pred Eurom.

V napadu le z enim nogometašem
Roy Hodgson
naj bi zgostil igro na sredini igrišča, tako naj bi v napad poslal le Dannyja Welbecka. "Ne bojimo se jih. Vemo, da so Francozi dobra ekipa, ampak to velja tudi za nas. Poznamo njihove prednosti, a tudi slabosti," je optimističen igralec sredine Stewart Downing.

Evropsko prvenstvo, skupina D, 1. krog
Doneck, ponedeljek ob 18.00:
FRANCIJA - ANGLIJA
Verjetni postavi:
Francija: Lloris, Debuchy, Mexes, Rami, Evra, Cabaye, Diarra, Malouda, Nasri, Benzema, Ribery.

Anglija: Hart, Johnson, Terry, Lescott, Cole, Milner, Gerrard, Parker, Downing, Young, Welbeck.
Sodnik: Nicola RIZZOLI (Italija)