Od prve minute bo proti Irski verjetno začel Antonio Di Natale - skupaj z Antoniem Cassanom. Foto: EPA
Od prve minute bo proti Irski verjetno začel Antonio Di Natale - skupaj z Antoniem Cassanom. Foto: EPA
Giovanni Trapattoni
Karizmatični Giovanni Trapattoni je pred osmimi leti vodil Italijo, ko se je "zgodilo" zloglasnih 2:2. Zdaj izkušeni strokovnjak sedi na irski klopi. Foto: Reuters
Cesare Prandelli, selektor Italije
Cesare Prandelli zavrača vsa namigovanja in poudarja, da mora Italija v prvi vrsti za napredovanje premagati Irsko. Foto: EPA

Trapattoni, ki sicer velja za ponosnega Italijana, lahko prepreči azzurrom pot v četrtfinale. Medije na Apeninskem polotoku je povsem obsedla teorija o izidu 2:2 na drugi tekmi zadnjega kroga v skupini C, po katerem Italijani tudi ob zmagi nad Irsko ostanejo brez napredovanja. Tak scenarij se je Italiji sicer pripetil na evropskem prvenstvu leta 2004 na Portugalskem, ko sta tedaj prav tako za obe ugoden izid 2:2 dosegli Švedska in Danska. Italijani, ki jih je tedaj vodil prav Trapattoni, so se tako poslovili že po prvem delu tekmovanja.

Tudi italijanski selektor Cesare Prandelli je prepričan, da bo zadnji krog v skupini C minil v duhu "fair playa" in da na tekmi med Hrvaško in Španijo ne bo nobenega dogovora. "Vemo, da moramo verjeti v napredovanje vse do konca. Ne verjamem, da se sicer dogajajo kakšne spletke. Bo pa odvisno tudi od nas. Moramo si zaslužiti zmago proti Irski, kar pa tudi ne bo lahko." Azzurri morajo za napredovanje jasno zmagati, v četrtfinale pa potujejo, če se drugo srečanje konča z zmago ene izmed reprezentanc, če bo remi, pa se situacija nekoliko zaplete.

V boj brez Balotellija v 1. postavi
V tem primeru bo krog med Španci, Italijani in Hrvati, odločajo pa jasno le medsebojni izidi. Če se Španija in Hrvaška razideta brez golov, gredo med najboljših osem Italijani, če bo izid 1:1, bo odločala razlika v zadetkih v skupini, z 2:2 in višjim remijem pa bodo morali Italijani spakirati kovčke.

V začetni postavi Italije bodo verjetno nekatere spremembe. Namesto na tem prvenstvu ne najbolj razpoloženega Maria Balotellija bo od prve minute v napadu priložnost dobil izkušeni Antonio Di Natale, na treningih pa je navdušil predvsem Alessandro Diamanti, ki bi lahko zaigral v vezni vrsti. Po poškodbi mišice je skoraj povsem nared tudi branilec Andrea Barzagli. Prandelli verjame, da so Italijani dobro telesno pripravljeni, čeprav so v drugem polčasu proti Hrvaški kar močno popustili: "Ne gre za telesno pripravljenost. Mislim, da je problem v glavah. Treba je spremeniti našo miselnost. Smo dobra ekipa in moramo bolj verjeti v to."

Irci ne želijo domov praznih rok
"Fantje v zelenem", ki jih spodbujajo brez dvoma najboljši navijači na letošnje evropskem prvenstvu, so izgubili obe tekmi do zdaj in se tako po skupinskem delu poslavljajo od turnirja najboljših reprezentanc stare celine. Trapattoni bo proti "svoji" Italiji naredil vse, da se Irci od prvenstva poslovijo z dobrim rezultatom: "Ne bi bilo pošteno do drugih reprezentanc v skupini, če ne bi na igrišče poslal naše najboljše enajsterice. Ponosen sem na te igralce in to moštvo."

"Cilj je, da domov ne gremo brez točk," je jasno namero Ircev razkril Robbie Keane, ki bo verjetno kapetanski trak tokrat prepustil Damienu Duffu. Nogometaš Fulhama bo namreč stotič zaigral v dresu izbrane vrste.

SKUPINA C, Poznanj
Ponedeljek ob 20.45:

ITALIJA - IRSKA

Verjetni postavi:
Italija:
Buffon, Bonucci, De Rossi, Chiellini, Maggio, Nocerino, Pirlo, Marchisio, Giaccherini, Diamanti, Di Natale.

Irska: Given, O'Shea, St Ledger, Dunne, Ward, McGeady, Whelan, Andrews, Duff, Keane, Long.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)