Mario Balotelli je z volejem dosegel enega najlepših zadetekov letošnjega evropskega prvenstva. Foto: EPA
Mario Balotelli je z volejem dosegel enega najlepših zadetekov letošnjega evropskega prvenstva. Foto: EPA
Antonio Cassano
Antonio Cassano je v prvem polčasu natančno meril z glavo. Foto: Reuters
Italija z igro ni blestela, toda cilj je izpolnjen in azzurri bodo igrali v četrtfinalu. Foto: EPA
Forza, Italia! Foto: Reuters

Navijači so bili fantastični in prav škoda je, da nismo igrali tako, kot znamo, in naredili dober izid zanje.



Irski reprezentant Robbie Keane
Italija po zmagi nad Irsko v četrtfinale

Iz skupine C sta se tako v četrtfinale uvrstila favorita Španija in Italija. Na tekmi v Poznanju sta Italiji zmago zagotovila Antonio Cassano z zadetkom v prvem polčasu in Mario Balotelli, ki je zadel tik pred koncem tekme.

Sodnik ni pokazal na belo točko
Za Cassana je to deseti reprezentančni gol. Iz kota mu je podal Andrea Pirlo, Cassano pa je bil natančen z glavo. Nekaj minut prej je Italija zahtevala najstrožjo kazen. Antonio Di Natale je streljal, žoga je zadela St. Ledgerja, sodnik pa je presodil, da v ramo, ne v roko. Di Natale je bil blizu zadetku tudi ob poskusu z desne strani, ko je vratar Shay Given stekel z vrat. V zadnjem trenutku je z golove črte "počistil" eden izmed irskih branilcev.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:

Balotelli dokazal svoje mojstrstvo
Na 2:0 je ob izteku 90 minut povišal Mario Balotelli, ki je bil tokrat le rezervist. Pirlo je izvajal kot z desne strani, John O'Shea je dobro pokrival Balotellija, ga vlekel za dres, toda napadalec Manchester Cityja je z volejem mojstrsko obvladal žogo in jo, čeprav je bil obrnjen stran od gola, spravil v mrežo.

Statistika

ITALIJA

IRSKA

Streli276
Streli v okvir vrat172
Prekrški1523
Posest žoge5941
Koti125


Poškodba Chiellinija
Irci, ki na tem prvenstvu niso osvojili niti točke, so tokrat le igrali napadalnejši nogomet. Omeniti velja strel Keitha Andrewsa v 79. minuti s prostega strela, vendar je Gianluigi Buffon žogo suvereno ukrotil. Zaradi drugega rumenega kartona je moral Andrews v 89. minuti z igrišča. Italijanski selektor Cesare Prandelli je prvo menjavo opravil v 57. minuti, ko se je poškodoval branilec Giorgio Chiellini.

Veselje šele po koncu tekme v Gdansku
Italija je bila obsedena z mislijo, da se bo druga tekma skupine C med Španijo in Hrvaško končala z 2:2 in bi morala (podobno kot leta 2004) končati prvenstvo. Tudi izid 1:1 bi, kot se je izkazalo na koncu, Italijo poslal domov (zmanjkal bi ji en zadetek proti Ircem). Po koncu tekme v Poznanju so zato italijanski nogometaši kakšno minuto čakali na zadnji sodnikov žvižg v Poznanju in se, ker Hrvatje niso izenačili, šele potem lahko veselili četrtfinala.

EP v nogometu, skupina C, Poznanj
ITALIJA - IRSKA 2:0 (1:0)
Cassano 35., Balotelli 90.
Andrews 89.

Italija: Buffon ; Abate, Barzagli, Chiellini ( 57./Bonucci), Balzaretti ; Marchisio, Pirlo, De Rossi , Motta; Di Natale ( 75./Balotelli ), Cassano ( 63./Diamanti).

Irska: Given; O'Shea , St Ledger , Dunne, Ward; McGeady ( 66./Long), Whelan, Andrews , Duff; Keane ( 87./Cox, Doyle ( 77./Walters).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


Lestvica:
ŠPANIJA 3 2 1 0 6:1 7 ITALIJA 3 1 2 0 4:2 5 ------------------------------- HRVAŠKA 3 1 1 1 4:3 4 IRSKA 3 0 0 3 1:9 0

Navijači so bili fantastični in prav škoda je, da nismo igrali tako, kot znamo, in naredili dober izid zanje.



Irski reprezentant Robbie Keane
Italija po zmagi nad Irsko v četrtfinale