Na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je ob zmagi Španije nad Portugalsko z 1:0 v osmini finala v drugem polčasu zadel David Villa. Potek tekme je spremenil vstop Fernanda Llorenteja na začetku drugega dela. Morda bo nogometaš Athletic Bilbaa dobil priložnost tudi v sredo. Na tem prvenstvu še ni igral. Foto: EPA
Na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je ob zmagi Španije nad Portugalsko z 1:0 v osmini finala v drugem polčasu zadel David Villa. Potek tekme je spremenil vstop Fernanda Llorenteja na začetku drugega dela. Morda bo nogometaš Athletic Bilbaa dobil priložnost tudi v sredo. Na tem prvenstvu še ni igral. Foto: EPA
Trening portugalske reprezentance v Donecku
Portugalci so takole preizkusili zelenico na Donbass Areni v Donecku. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas je moral na Poljskem in v Ukrajini samo enkrat po žogo v mrežo. Foto: EPA
Pred iberskim derbijem v polfinalu Eura

Prvi polfinale letošnjega evropskega prvenstva je klasičen dvoboj "sosedov". Pirenejski moštvi sta do zdaj v kvalifikacijah in na velikih tekmovanjih odigrali sedem medsebojnih tekem, le enkrat pa so zmagali Portugalci.

Almeida namesto Postige
Selektor Portugalske Paulo Bento bo na stadionu Šahtarja prvič na prvenstvu spremenil začetno enajsterico. V to je bil prisiljen, potem ko si je v četrtfinalu kito v podkolenskem zgibu poškodoval Helder Postiga. Zamenjal ga bo Hugo Almeida, član Bešiktaša, ki je na 43 tekmah za izbrano vrsto dosegel 15 zadetkov.
"Naš prvi cilj je zadeti, morali bomo to storiti. Vemo, da so Španci zelo kakovostni, izjemni igralci," v pričakovanju polfinala pravi Almeida, ki mu bosta na bokih pomagala Cristiano Ronaldo in Nani. Pred Portugalci, ki najbrž ne bodo odstopali od igre na protinapade, je težka naloga, saj Španija zelo težko prejema zadetke. Na štirih tekmah na Poljskem in v Ukrajini je mrežo Ikerja Casillasa zatresel le Antonio Di Natale.

Stari znanci
Na obeh straneh si bo stalo nasproti kar sedem nogometašev Reala. Alvaro Arbeloa bo pokrival Ronalda, ki je v dozdajšnjem delu turnirja v statistiko vpisal tri zadetke in štiri strele v vratnico oziroma prečko, tu pa so še Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Pepe in Fabio Coentrao.

Arbeloa v času prvenstva še ni govoril z Ronaldom: "Najbrž bom jutri, ko ga bom srečal. Vsi vemo, kako dobro igra na tem prvenstvu. Zelo težko je igrati proti njemu, zelo je samozavesten, toda poskušali ga bomo ustaviti. To bo sijajen izziv zame, saj se vedno želim meriti z najboljšimi na svetu."

Iniesta: Spoštujem vsako mnenje
Zanimiv bo tudi "obračun" med že omenjenimi Realovimi Portugalci in Barceloninimi Španci - Andresom Iniesto, Cescom Fabregasom, Sergiom Busquetsom, Xavijem ... Varovanci Vicenteja del Bosqueja kljub številnim kritikam zaradi nezanimive igre ne bodo spreminjali taktike. "Imamo svoj slog in svojo igro, ki sta nam prinesla uspeh. Osvojili smo dve prvenstvi, toda vsak ima lahko svoje mnenje in ga spoštujem. Toda ne pozabimo, da smo s tem slogom spremenili zgodovino španskega nogometa in uspeli," mirno razmišlja Iniesta in dodaja, da tak vtis nastane predvsem zaradi tega, ker se proti Španiji ekipe večinoma branijo in je nogomet seveda manj zanimiv kot na tekmah, kjer obe ekipi igrata pogumno.

Rekord Casillasa?
Španski kapetan Casillas bi lahko postal prvi igralec, ki bi v reprezentančnem nogometu dosegel 100 zmag. V Donecku bo 136. stal v vratih Španije, tudi njegov največji tekmec pa bo klubski soigralec Ronaldo. Iker meni, da Cristiano vseeno še ni dosegel forme, s katero je odločilno pomagal Realu do naslova španskega prvaka. Čeprav žoga Tango 12, s katero igrajo na EP-ju, za vratarje ni tako neugodna, kot je bil južnoafriški Jabulani, bo moral biti še kako pozoren.
POLFINALE
Sreda ob 20.45:
PORTUGALSKA - ŠPANIJA (Doneck)
Verjetni postavi:

Portugalska:
Rui Patricio; Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao; Veloso, Meireles, Moutinho; Ronaldo, Nani; Almeida.

Španija: Casillas; Arbeloa, Pique, Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso, Xavi; Silva, Iniesta; Torres.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Četrtek ob 20.45:
NEMČIJA - ITALIJA (Varšava)

Pred iberskim derbijem v polfinalu Eura