Nemčija je najučinkovitejša reprezentanca letošnjega EP-ja. Foto: EPA
Nemčija je najučinkovitejša reprezentanca letošnjega EP-ja. Foto: EPA
Mario Balotelli
Italija je do zdaj prejela le dva zadetka. Foto: Reuters

Na evropskih in svetovnih prvenstvih sta se nogometna velikana pomerila sedemkrat. Še posebej v spominu so ostale tri italijanske zmage. Leta 1970 so se Italijani prek Nemcev prebili v finale svetovnega prvenstva po podaljšku. 12 let pozneje je Italija v finalu svetovnega prvenstva v Španiji Nemce premagala s 3:1. Enega najbolj bolečih porazov pa so Nemci doživeli pred šestimi leti, ko so v polfinalu svetovnega prvenstva na njihovih tleh klonili z 2:0.

Reprezentanci sta se do zdaj pomerili na 30 tekmah. Italijani imajo 14 zmag, Nemci le sedem. Nazadnje je Nemčija v medsebojnem obračunu slavila pred 17 leti.

Nemčija v izjemnem nizu
Če pustimo tradicijo ob strani, je "moment" vsekakor na strani Nemčije. Varovanci Joachima Löwa so od poraza proti Španiji v finalu svetovnega prvenstva 2010 dosegli kar 15 zaporednih zmag, če ne upoštevamo prijateljskih tekem. Udarna nemška napadalca Miroslav Klose in Mario Gomez sta na teh dvobojih dala 19 golov (10 + 9).

Največ strelov, najmanj golov
Čeprav je Italija na letošnjem EP-ju v okvir vrat sprožila največ strelov (50), je dosegla le štiri gole, najmanj izmed vseh polfinalistk. Nemčija je na štirih obračunih v okvir vrat streljala 33-krat in dosegla devet golov ter je tako najučinkovitejša na prvenstvu.

Italijani prejeli le dva gola
Pregovorno trda italijanska obramba se je izkazala tudi tokrat. Azzurri so prejeli le dva gola (Fabregas, Mandžukić). Nemška mreža se je zatresla štirikrat, nedotaknjena je ostala le proti Portugalcem.