Nemški nogometaši so znova navdušili Evropo. Foto: Reuters
Nemški nogometaši so znova navdušili Evropo. Foto: Reuters
Miroslav Klose in Andre Schürrle
Andre Schürrle in Miroslav Klose sta presenetljivo dobila priložnost od začetka. Za Kloseja je bil to že 120. nastop za "elf", pred njim je le še Lotthar Matthäus (150). Klose se je za zaupanje Löwu zahvalil v drugem polčasu, to je bil že njegov 17. gol na SP-jih in EP-jih. Foto: Reuters
Nemčija v velikem slogu v polfinale

Vprašanje, ali je sploh kdo v Evropi sposoben zaustaviti tako silovit nemški stroj, kot ga je nocoj izkusil grški bunker. Nemci so namreč za rekordno 15. zaporedno zmago na uradnih tekmah sploh prvič v zgodovini nastopov na evropskih prvenstvih dosegli štiri gole v rednem delu.

Joachim Löw si je v primerjavi s predtekmovanjem privoščil kar trojno menjavo v konici nemškega napada, kjer ni bilo niti Maria Gomeza niti Lukasa Podolskega, a se mu je vse povrnilo z obrestmi. Miroslav Klose (17. gol na velikih tekmovanjih) in Marco Reus sta dokončno strla "grške bojevnike".

Njihovo mrežo je z mojstrovino z roba kazenskega prostora načel Philipp Lahm, po tipičnem grškem izenačenju Giorgiosa Samarasa iz hitrega protinapada je za novo nemško vodstvo pred Klosejem in Reusom poskrbel Sami Khedira. Končnih 4:2 je po igri Jeroma Boatenga z roko v kazenskem prostoru in po dosojeni enajstmetrovki slovenskega sodnika Damirja Skomine (za opravljeno delo si zasluži visoko oceno) postavil Dimitris Salpingidis.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Lahm: Delo smo si nenavadno otežili
"Delo smo si nenavadno otežili. Že v prvih 15 minutah smo zapravili neverjetne priložnosti. Po vodstvu smo preveč zlahka zapravili prednost. Na trenutke smo bili preveč počasni in naredili preveč enostavnih napak, ampak pomembno je, da smo med štirimi. Glede na igro v napadu smo lahko zelo zadovoljni z zmago," je bil po tekmi "analitičen" kapetan Lahm.

Löw: Lahko smo ponosni na to moštvo
Selektor Löw pa je dodal: "To je bila predstava na visoki ravni. Lahko smo ponosni na to moštvo. Bilo je jasno, da bodo zadeli - v nasprotju s potekom igre. Svojih zgodnjih priložnosti nismo izkoristili. Po izenačenju smo se dobro odzvali."

Nemški pritisk od začetnega žvižga
Nemci so ognjevito začeli in po strelu Khedire ter odbitku prek Andreja Schürrleja žogo že v 4. minuti pospravili v mrežo, a naj bi bil napadalec Bayerja v prepovedanem položaju.

Kakšna prevlada: žoga 73 % časa v nemški posesti
Nova velika priložnost za elf je sledila v 23. minuti, ko je po lepi dvojni akciji Kloseja in Reusa premalo odločno po tleh sprožil Mesut Özil. Reus je nevarno podal pred grški gol le nekaj sekund pozneje, a je Klose za las zgrešil žogo. Nemci so prve pol ure popolnoma prevladovali: izvedli so kar trikrat več podaj od nasprotnika in imeli 73-odstotno posest žoge.

Statistika

Nemčija

Grčija

Streli 249
Streli v okvir vrat145
Prekrški910
Posest žoge7129
Koti101


Kapetan Lahm spomnil na SP 2006
V 39. minuti je z izjemnim zadetkom s približno 20 metrov nemško premoč kronal kapetan Lahm in dosegel tisto, kar v prvem polčasu kljub številnim priložnostim ni uspelo napadalcem. Podobna mojstrovina mu je uspela tudi na SP-ju 2006, ko je na uvodni tekmi prvenstva proti Kostariki dosegel prvi gol na prvenstvu.

Schürrle zapretil v sodniškem dodatku
V prvi minuti sodniškega dodatka v prvem polčasu je s podobnim strelom kot Lahm poskusil še Schürrle, a je žoga le za las zletela mimo desne vratnice.

Salpingidis in Samaras prinesla izenačenje
Grki so drugi polčas ambiciozno odprli in v 55. minuti presenetljivo izenačili. Hiter protinapad in podajo Salpingidisa z desne strani pred gol je izkoristil Samaras.

Nov fantastičen gol za novo nemško vodstvo
V 61. minuti je novo nepozornost grške obrambe izkoristil Sami Khedira in s sijajnim volejem po podaji Boatenga z 11 metrov Nemce znova popeljal v vodstvo.

Klose dokončno zlomil grški bunker
Klose je svoj 120. jubilejni nastop v nemški reprezentanci kronal z golom v 69. minuti, ko je po podaji Mesuta Özila iz prostega strela zadel z glavo. Pet minut pozneje je po akciji Kloseja z novim izjemnim strelom pod prečko zablestel še Reus.

Salpingidis zabil prvo 11-metrovko na letošnjem Euru
Salpingidis je v 89. minuti dosegel prvi gol z bele točke na letošnjem prvenstvu. Edino drugo enajstmetrovko so zastreljali prav Grki.

Četrtfinale, Gdansk:
NEMČIJA
- Grčija 4:2 (1:0)
38.751; Lahm 39., Khedira 61., Klose 69., Reus 74.; Samaras 55., Salpingidis 89./11-m

Nemčija: Neuer; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Schweinsteiger; Reus ( 80./Götze), Özil, Schürrle ( 67./Müller); Klose ( 80./Gomez).

Grčija: Sifakis; Torosidis, K. Papadopoulos, Sokratis , Tzavellas ( 46./Fotakis); Makos ( 72./Liberopoulos), Maniatis; Ninis ( 46./Gekas), Katsouranis, Samaras ; Salpingidis.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Nemčija v velikem slogu v polfinale