Marco Reus, direktor reprezentance Oliver Bierhoff in Thomas Müller so po koncu tekme takole obsedeli na klopi. Foto: EPA
Marco Reus, direktor reprezentance Oliver Bierhoff in Thomas Müller so po koncu tekme takole obsedeli na klopi. Foto: EPA
Balotelli, Prandelli in Lahm po polfinalu
Ocena polfinalnih tekem Eura
Noč nad Berlinom po porazu Nemčije res črna

"Joachim, naredil si odlično delo in izjemno smo zadovoljni, da si naš trener. Pot te ekipe še zdaleč ni končana, mlada je še in v njej je veliko talentov," je zjutraj v hotelu, kjer biva reprezentanca, dejal predsednik nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach.
Löw: Moštvo se bo razvijalo naprej
V nemški izbrani vrsti po polfinalnem porazu proti Italiji ne bo radikalnih pretresov, čeprav njeni navijači že od leta 1996 čakajo na naslov na največjih tekmovanjih. Pred 16 leti je "elf" zmagal na EP-ju v Angliji, predtem se je evropske krone veselil še v letih 1972 in 1980.

"Absolutno ni razloga, da bi vse skupaj postavljali pod vprašaj. Bili smo najmlajša ekipa na turnirju (povprečna starost je 24 let, op. a.). Zmagali smo na vseh treh tekmah v težki skupini. Moštvo bo prebolelo ta poraz, dobilo novo motivacijo, si postavilo nove cilje in se razvijalo naprej. Seveda smo vsi razočarani, toda igralci so pokazali pravi duh in na splošno gledano je bilo to za nas dobro prvenstvo," je povedal 52-letni Löw.

Plačali ceno za dva trenutka nepozornosti
Finale proti Španiji, ponovitev obračuna izpred štirih let na Dunaju, je po njegovem mnenju odneslo nekaj trenutkov nezbranosti: "Dvakrat nismo bili dovolj pozorni in dvakrat smo plačali ceno. Pri prvem zadetku ne bi smeli dopustiti predložka, pri drugem pa bi morali bolje pokrivati prostor. V polfinalu takšne napake lahko odločijo tekmo in to se je nam zgodilo. Potem je bilo težko preobrniti izid proti zelo dobri ekipi."

Nemška obramba je že v četrtfinalu proti Grčiji pokazala nekaj slabosti, saj je že tedaj prejela dva gola. Veliko manj od tistega, kar se od njiju pričakuje, sta znova dala Bastian Schweinsteiger in Mesut Özil.

Zabava v Berlinu, ki to ni bila
"Italijanska ovira se je izkazala za previsoko. Morda smo v podzavesti razmišljali o tem, da jih nismo še nikoli premagali na največjih tekmovanjih. Nekaj časa bomo potrebovali, da pozabimo na ta poraz," je razmišljal 34-letni Miroslav Klose, ki je dobil priložnost v drugem polčasu, ko je Nemčija že zaostajala z 0:2.

Pol milijona navijačev, ki so se zbrali v Berlinu pred Brandenburškimi vrati, je obnemelo. Bili so šokirani. Več tisoč ljudi je prizorišče zapustilo že ob polčasu. Izjema je bila seveda peščica Italijanov (v Nemčiji jih živi približno 600.000), ki so prav tako spremljali finale v nemški prestolnici. Oni so imeli razlog za veliko boljšo voljo in zdaj že gledajo proti nedeljskemu finalu proti Španiji v Kijevu.

Balotelli, Prandelli in Lahm po polfinalu
Ocena polfinalnih tekem Eura
Noč nad Berlinom po porazu Nemčije res črna