Jesus Navas je bil joker Vicenteja Del Bosqueja. Foto: Reuters
Jesus Navas je bil joker Vicenteja Del Bosqueja. Foto: Reuters
Iker Casillas in Ivan Rakitić
Iker Casillas je po uri igre preprečil vodstvo Hrvaške ob strelu Ivana Raktića z glavo. Foto: Reuters
Slaven Bilić
Slaven Bilić je zadnjič vodil Hrvaško, v naslednji sezoni bo vodil Lokomotivo iz Moskve. Foto: Reuters
Iker Casillas
Iker Casillas je znova rešil Špance. Foto: Reuters
Španija poslala Hrvaško domov

Pred zadnjim krogom se je veliko govorilo o izidu 2:2, ki bi obe izbrani vrsti popeljal naprej. Na igrišču je potekal pošten boj, na koncu pa so bili srečnejši Španci, ki so s sedmimi točkami osvojili prvo mesto v skupini B.
Španski selektor Vicente Del Bosque je drugič zapored začel tekmo z napadalcem Fernandom Torresom, prav tako pa so ob njem zaigrali tisti, ki so premagali Irce s 4:0. Hrvaški selektor Slaven Bilić je na klopi pustil Nikico Jelavića, v napadu pa je zaigral le z Mariom Mandžukićem. V obrambi je zaigral Domagoj Vida, Darijo Srna se je pomaknil v zvezno vrsto, Danijel Pranjić pa je na levi strani sredine igrišča začel namesto Ivana Perišića.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Ramos pokosil Mandžukića
Španci so imeli že od prve minute terensko premoč, skoraj tri četrtine časa so imeli žogo v svojih nogah. V 21. minuti je Torres z desne strani iz težkega kota streljal proti vratom, Stipe Pletikosa pa je žogo odbil. Dve minuti pozneje je Gerard Pique sprožil s 25 metrov, a je meril prek vrat.

Igra se je malce razživela, v 24. minuti je Danijel Pranjić preizkusil Ikerja Casillasa. V 27. minuti je Sergio Ramos na črti kazenskega prostora podrl Maria Mandžukića, a je sodnik Wolfgang Stark le zamahnil z roko. Zelo sporen trenutek.

Statistika

Hrvaška

Španija

Streli 514
Streli v okvir vrat39
Prekrški2116
Posest žoge3664
Koti411


Izjemna priložnost Rakitića
Drugi polčas se je začel v podobnem slogu, kot je potekal prvi. Španci so imeli žogo, vendar v kazenskem prostoru Hrvaške niso bili dovolj konkretni. V 59. minuti je Luka Modrić lepo prodrl po levi strani in z zunanjim delom nogometnega čevlja serviral žogo na glavo osamljenega Ivana Rakitića, ki je s šestih metrov z glavo meril naravnost v Ikerja Casillasa. Španskemu vratarju je žogo uspelo odbiti.

Navas zaključil protinapad
V 61. minuti je Torresa zamenjal Navas, vstopil je tudi Cesc Fabregas, pri Hrvatih sta vstopila Ivan Perišić in Nikica Jelavić. V 78. minuti je po strelu Perišića znova moral posredovati španski vratar. Bilić je za končnico tekme v napad poslal še Eduarda, kar pa se ni obrestovalo. V 84. minuti je na drugi strani poskus Andresa Inieste ustavil Pletikosa, ki je posredoval še v naslednji minuti po strelu Navasa. Dve minuti pred koncem so Španci izigrali hrvaško obrambo, Xavi je podal do Inieste, ki je v sredini našel Navasa. Napadalec je žogo le še potisnil v prazno mrežo.
Rakitić bo imel nespeče noči
"Zdaj bom imel kar nekaj nespečih noči, saj sem zapravil lepo priložnost za naše vodstvo. Prvenstvo zapuščamo z dvignjeno glavo, saj smo pustili srce na igrišču," je povedal nesrečni Rakitić.

Bilić je vodil zadnjo tekmo na klopi Hrvaške. "Naš načrt je dolgo deloval. V prvem polčasu smo se jim dobro postavili po robu, v drugem pa napadli, le zadeti nam ni uspelo. Zmanjkalo nam je nekaj sreče v ključnih trenutkih. Zapuščam izjemno generacijo nogometašev in moj naslednik bo imel priložnost, da doseže še boljši izid," je dodal Bilić.

Skupina C, Gdansk:
HRVAŠKA - ŠPANIJA 0:1 (0:0)
39.076; Navas 88.

Hrvaška: Pletikosa; Vida ( 66.//Jelavić ), Ćorluka , Schildenfeld, Strinić ; Rakitić , Vukojević ( 81./Eduardo), Srna , Modrić, Pranjić ( 65./Perišić); Mandžukić .

Španija: Casillas; Arbeloa, Ramos, Pique, Alba; Busquets, Xabi Alonso, Xavi ( 89./Negredo), Iniesta, Silva ( 73./Fabregas); Torres ( 61./Navas).

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)

ITALIJA - IRSKA 2:0 (1:0)
Cassano 35., Balotelli 90.

Lestvica:                         
ŠPANIJA           3  2 1 0  6:1  7
ITALIJA           3  1 2 0  4:2  5
----------------------------------
HRVAŠKA           3  1 1 1  4:3  4
IRSKA             3  0 0 3  1:9  0

Španija poslala Hrvaško domov