Vasilios Torossidis je takole pobegnil slovenski obrambi in tudi Andražu Kirmu ter zlahka matiral Samirja Handanovića. Foto: Reuters
Vasilios Torossidis je takole pobegnil slovenski obrambi in tudi Andražu Kirmu ter zlahka matiral Samirja Handanovića. Foto: Reuters
Sokratis, Alexandros Tziolis in Zlatan Ljubijankić
Zlatan Ljubijankić je z vstopom v drugem polčasu preporodil slovensko igro. Foto: Reuters
Mirnes Šišić
Mirnes Šišić se je vrnil v slovensko izbrano vrsto po več kot dveh letih, a ni zablestel. Pred drugim polčasom je bil zamenjan. Foto: Reuters
Prijateljski remi Slovencev in Grkov

Izenačenje je v 87. minuti s pravim evrogolom s prostega strela z roba kazenskega prostora, žoga se je od vratnice odbila v mrežo, prinesel Varesejev vezist Jasmin Kurtić in tako na sanjski način kronal debitantski nastop v članski reprezentanci.

Za Grčijo, ki jo v pripravah na EP čaka še ena pripravljalna tekma z Armenijo, je že v prvem polčasu zadel branilec Olympiacosa Vasilis Torossidis. V osmi minuti je pretkano izkoristil naivnost slovenske obrambe in rutinirano ugnal Samirja Handanovića.

Predvsem v drugem polčasu, ko je Stojanović z nekaj menjavami temeljito osvežil moštvo, so Slovenci povsem prevzeli vajeti igre v svoje roke, si pred izenačenjem priigrali še dve imenitni priložnosti, a je bil pred grškimi vrati v slogu branilcev nespreten Marko Šuler.

Stojanović: Ne bodimo nestrpni
"Ko smo pripravljali menjavo, je padel zadetek. Nato smo strnili vrste in narekovali tempo ter prišli do zasluženega izenačenja. Pojavljajo se večje in manjše težave. Prihajajo novi igralci. To je šele tretja tekma. Prvič smo bili en teden skupaj, ne bodimo nestrpni. Potrebujemo še malce več agresije in zbranosti v zaključku akcij. Realizacija nam v tem trenutku peša, imeli smo dve, tri, lepe priložnosti, to moramo dvigniti na višjo raven. Hitreje je treba oddajati žoge. Z vstopom Ljubijankića, ki je sprejel večino takih žog, je bila naša nevarnost mnogo večja," je bila prva selektorjeva ocena po dvoboju za TV Slovenija.
Jasmin Kurtić je dodal: "Seveda smo zadovoljni, vsi, igralci, strokovno vodstvo, še najbolj pa jaz. Ta zadetek poklanjam svoji družini. Vedno sem verjel vase, Delio Rossi, nekdanji trener Palerma, mi je ves čas govoril, da je edino vodilo do uspeha delo, delo, delo. Jaz sem se tega držal. Nisem se obremenjeval, ali bom vpoklican ali ne. Bil sem osredotočen na svoje delo v klubu, ki sem ga zelo dobro opravil in ga moram še opraviti. Sem zelo srečen zaradi vpoklica in gola."

V prvem polčasu najbolj pretil Matavž
Grki so povedli iz prve prave priložnosti na tekmi, ko je Torossidis z vtekanjem po globinski podaji lepo prišel pred Handanovića in iz polvoleja z desne strani zatresel mrežo. Prvi polčas sicer pretirano ni navdušil, Slovencem je manjkalo nekaj več dinamične igre v vezni liniji, kjer je napade ob Kurtiću začenjal še Aleksander Radosavljević. Slovenci so še najbolj zapretili takoj po začetku, ko je nevarno z glavo sicer prek vrat streljal Tim Matavž, napadalec PSV-ja pa je bil spet nevaren še v 40. minuti, ko je streljal po tleh. Slovenci so v prvem polčasu iztržili kar šest kotov, a iz njih niso resneje zapretili.

Šuler zgrešil tisto, česar ne bi smel
Drugače je bilo na začetku drugega polčasa, ki so ga Slovenci odprli podobno podjetno kot prvega in prek Šulerja po podaji iz kota in strelu z glavo za las zgrešili okvir vrat. Šuler je bil v središču pozornosti znova v 71. minuti, ko je po odbitku po še enem fantastičnem prostem strelu Kurtića z enega metra le nastreljal vratarja Chalkiasa.

Torossidis in Jokić še v prvem polčasu poškodovana
Zaradi poškodb sta še pred prvimi 30 minutami igre menjavo zahtevala Bojan Jokić in strelec vodilnega gola Torossidis. Selektor Slaviša Stojanović je v začetni enajsterici poleg Kurtića presenetil še z Mirnesom Šišićem, ki se je v izbrano vrsto vrnil po več kot dveh letih. Na klopi so med drugim ostali Valter Birsa, Armin Bačinović in Josip Iličić.

Prijateljska tekma, Kufstein:
GRČIJA - SLOVENIJA 1:1 (1:0)
1.000; Torossidis 8.; Kurtić 87.
RK: Kone 92./Grčija

Grčija: Chalkias, Torossidis (23./Tziolis), A. Papadopoulos, Papastathopoulos , Cholevas, Katsouranis (46./Malezas), G. Karagounis, Maniatis (65./Lymberopoulos), Samaras (46./Fortounis), Ninis (72./Kone), Gekas (65./Mitroglou).

Slovenija: S. Handanović, Brečko , Šuler, Cesar, Jokić (21./Kelhar), Kurtič , Radosavljević (85./Mertelj), Vršič (46./Ljubijankić), Šišić (46./Birsa), Kirm (66./Iličić), Matavž (79./Velikonja).

Sodnik: Robert Schörgenhofer (Avstrija)

Prijateljski remi Slovencev in Grkov